Ексклюзиви
пʼятниця, 16 грудня 2016 16:27

Чарлі Чаплін не міг читати свої ролі

У своєму першому фільмі британський актор Чарлі Чаплін, почав зніматися 16 грудня 1913 року. Це була 13-хвилинна комедія "Боротьба за життя" (Making a Living). У ній грає пристойного чоловіка з вусами у циліндрі, який різними шляхами видурює гроші. За роботу майбутня зірка Голлівуду отримував 150 доларів на тиждень - теперішні $ 3,6 тис.

Продюсер стрічки Мак Сеннет помітив 24-річного Чапліна у театрі з яким актор приїхав на гастролі до США.Перший кіношний образ Чапліна - шахрай Джонні з довгими вусами у циліндрі і з тростиною. Спочатку він умовляє джентльмена віддати йому обручку. Дарує її молодій леді. Пізніше джентльмен робить унікальні знімки автокатострофи. Джонні викрадає фотоапарат і привласнює собі світлини. У комедії багато бійок між чоловіками, фінальна сцена - погоня.

Гру Чапліна у першому фільмі сприйняли холодно. "Метушливий, груба жестикуляція. Великі, звисаючі вуса і бачки, монокль і циліндр, довгий сюртук і лаковані черевики робили його майже антиподом майбутнього незмінного героя Чапліна", - писали критики пізніше.

 

Комік народився в Лондоні, в сім'ї естрадних акторів. Батько пішов з родини невдовзі після його народження. Чарлі та його брата Сіда виховувала матір Ханна Херрієтт Хілл. На сцену Чаплін вперше вийшов у п'ять років. Йому довелося підміняти матір у вар'єте. Маленький виконавець зумів добряче розсмішити публіку, за що йому кидали гроші.

Підлітком актор працював у друкарні, продавав газети, був помічником лікаря. На навчання часу не залишалося. У 14 років, коли отримав першу роль посильного Біллі у п'єсі "Шерлок Холмс", майже не вмів читати. Вивчити текст допоміг брат Сід.

Спочатку продюсер був розчарований - Чапліну важко пристосувався до специфіки кінематографа. Дати молодому чоловікові ще один шанс Мак Сеннета вмовила Мейбл Норманд, зірка кіностудії. З того часу Чаплін став завойовувати популярність.

В 1917 році Чаплін укладає контракт на мільйон доларів - теперішні $ 18,6 млн зі студією First National Pictures і на ті часи стає найдорожчим актором. А через п'ять він відкрив власну студію United Artists. Перша повнометражна стрічка випущена на ній - "Парижанка" (1923 рік). Після десяти років життя в Америці Чаплін побудував власний дім у найпрестижнышому районы Лос-Анжелеса Беверлі-Хіллз на 40 кімнат, з кінозалом і органом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чарлі Чаплін на кольорових фотографіях

Образ ліричного Волоцюги створив у короткометражних комедіях "Дитячі автомобільні перегони" та "Незвичайно скрутне становище Мейбл". Стрічки вийшли на екран 1914-го. В "перегонах" Чаплін виглядає нахабою-глядачем, який постійно виходить на трасу для перегонів. А в другій стрічці це образ п'яненького, який хоче скористатися тим, що дама в готелі вийшла з номеру у одній піжамі, а двері зачинилися.

У свої автобіографії він згадує про народження персонажу: "Я не знав, як гримуватися... По дорозі до костюмерної надягнув непомірно великі черевики, штани, які сиділи мішком та капелюх-казанок, узяв тростину... Наклеїв невеликі вуски, щоб вони робили мене старшим, не приховуючи міміки". Чаплін таємно приймав участь у конкурсі двійників Волоцюги. За різними даними він посів друге чи третє місце.

Зараз ви читаєте новину «Чарлі Чаплін не міг читати свої ролі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі