неділя, 24 листопада 2019 10:21

Я сплю зі своїми кішками, але яке це має відношення до моєї музики? - Фредді Мерк'юрі
8

24 листопада 1991-го у своєму лондонському особняку помер 45-річний співак, соліст гурту Queen Фредді Мерк'юрі

Офіційна версія причини смерті легенди: бронхопневмонія, яка розвинулася на тлі СНІДу.

За день до смерті Мерк'юрі зробив заяву: "З огляду на інтенсивні чутки, що поширює преса впродовж останніх кількох тижнів, я підтверджую, що мій медичний тест на ВІЛ виявився позитивним, і у мене СНІД. Я вважав правильним приховувати цю інформацію до сьогоднішнього дня, щоб захистити тих, хто перебуває поруч зі мною. Але тепер настав час для всіх моїх друзів і шанувальників у всьому світі дізнатися правду, і я сподіваюся, що ви приєднаєтеся до мене і моїх лікарів, і всіх тих, хто бореться з цією жахливою хворобою. Я завжди оберігав своє приватне життя і славився тим, що мало даю інтерв'ю. Прошу всіх зрозуміти, що маю намір продовжувати таку політику і надалі".

Тисячі шанувальників кілька днів і ночей покладали квіти до огорожі будинку співака. Холодним ранком, на початку 10-ї, блискучий чорний Rolls-Royce із тілом Мерк'юрі в'їхав у двір крематорію. За ним проїхали п'ять катафалків, які везли квіти і послання, що відправили люди в будинок Мерк'юрі після його смерті. Далі слідували 8 лімузинів із тими, хто прийшов віддати останню шану культовому артисту.

Сам Мерк'юрі витратив кілька тижнів, аби розробити найдрібніші деталі сценарію власного похорону. Це дійство було поєднанням двох різних світів - сучасного світу рок-музики і стародавнього - релігії зороастрастрійців, згідно з якою виховали Мерк'юрі.

Труну з тілом артиста вкрили білим шовком, зверху плямою - червона троянда. Лише її внесли до каплиці, священики в білих муслінових головних уборах і одязі почали традиційні молитви своїх богів за спасіння душі музиканта. Церемонія тривала 25 хв. Священики не сказали ані слова англійською за винятком звернень "встаньте" і "сядьте" до 40 присутніх.

Музика була невід'ємною частиною церемонії. З динаміків лунали композиції однієї з найулюбленіших виконавиць покійного Арети Франклін. Тіло Фредді покинуло світ під арію з опери Верді у виконанні іспанської оперної прими Монсеррат Кабальє.

Тільки сім'я Фредді Мерк'юрі і його близька подруга Мері Остін знали, де покоїться прах музиканта - таким було його бажання. 2013-го року видання The Daily Mirror повідомило, що місце останнього спочинку праху артиста виявили шанувальники - це кладовище Кенсан Грін у Західному Лондоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фредді Мерк'юрі знову заспівав: у мережі з'явився невиданий трек гурту Queen

Цікаві факти із життя артиста

•Справжнє ім'я співака - Фаррух Булсара. "Фаррух" в перекладі з гуджаратської мови означає "прекрасний", "щасливий". У 1970 році, в рік заснування групи Queen, співак офіційно змінив ім'я, відтоді в його паспорті значилося Frederick Mercury. Коли до нього зверталися як до Фарруха, Мерк'юрі лютував.

•До появи Фредді група Queen називалася Smile - вона була перейменована з його ініціативи в 1970 році, коли Мерк'юрі став солістом. Емблему групи The Queen, що складається із знаків зодіаку, Мерк'юрі придумав і намалював сам.

Вокальний діапазон музиканта становив 4 октави.

•Композиція "Богемська рапсодія" стала одним з найбільш комерційно успішних хітів групи Queen. А відеокліп на пісню став революцією в шоу-бізнесі. На питання репортерів, який сенс він вклав в текст свого твору, Мерк'юрі відповів: "Абсолютно ніякого, це просто по-дурному заримовані фрази".

•Фредді докладав великих зусиль до того, щоб тримати своє особисте життя подалі від преси. Але його партнерів обговорювали не менше, ніж його хіти. Одного разу у відповідь на фразу журналіста "Я чув, що ти спиш з чоловіками" Мерк'юрі заявив: "Я сплю з чоловіками, я сплю з жінками і сплю зі своїми кішками ... Яке це має відношення до моєї музики?"

•У Фредді Мерк'юрі були відносини з Мері Остін, які тривали 7 років. У 1976 році артист зізнався їй у власній бісексуальності і вони перестали існувати як пара. Однак до кінця життя вони залишилися близькими друзями. Остін виконувала функції секретаря Мерк'юрі, і за заповітом їй відійшла частина статків музиканта, а також його будинок.

•У 1985 році у Мерк'юрі почалися відносини з перукарем Джимом Хаттоном. Вони провели разом останні 6 років життя співака. Хаттон був поруч з Фредді під час його хвороби і в той самий момент, коли музиканта не стало. Джим подарував Фредді обручку, яку музикант носив до самої смерті. Його не зняли з пальця Мерк'юрі навіть перед кремацією.

• Мікрофон без стійки, візитна картка виконавця, з'явився випадково. На одному з концертів Фредді надто активно рухався з мікрофоном і розхитав кріплення. Прямо під час виступу Мерк'юрі прибрав нижню частину, що заважала, і продовжив співати з частиною стійки в руках.

•Це Мерк'юрі вигадав використовувати під час виступів гігантські екрани.

• Фредді Мерк'юріі і Майкл Джексон могли б випустити спільну пісню. Музиканти записали чотири демо-версії, але жодна з них в результаті не стала їхнім спільним хітом. Офіційно обидва музиканта посилалися на завантаженість графіків і неможливість знайти вільний час для спільної роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер учасник легендарного гурту Queen

• Мало хто знає, що в дитинстві Мерк'юрі був завзятим філателістом. Його колекція марок виставлялася в різних країнах. У 1993 році Національний поштовий музей Великої Британії придбав колекцію марок. Гроші від продажу були перераховані на рахунок благодійної організації у боротьбі зі СНІДом, яку заснував Фредді.

• Фредді Мерк'юрі дуже любив кішок, в його особняку в різні роки жило зазвичай кілька кішок: Оскар, Тіффані, Голіаф, Делайл, Міко, Ромео, Лілі. Своій кішці Делайл він присвятив пісню.

• Одного разу Мерк'юрі допоміг з устаткуванням для концерту Девіда Боуї, коли той ще був студентом коледжу. Пізніше два музиканти працювали разом над знаменитою піснею Under Pressure, яка, незважаючи на свій успіх, все ж посварила друзів. Однак у Боуї все ж збереглася повага до Меркьюрі: "З усіх, хто створює театральне дійство на своїх концертах, Фредді поза конкуренцією. Він переходить через край. І звичайно, я завжди захоплююся чоловіком, який носить колготки!"- сказав якось Боуї.

• Відмінна посмішка фронтмена була результатом наявності чотирьох додаткових зубів в задньому ряду. Він відмовився їх видаляти - головним чином тому, що боявся, що це якимось чином погано вплине на його вокальні здібності.

• За словами актриси Клео Рокос, Фредді якось примудрився таємно провести принцесу Діану в таверну Royal Vauxhall, переодягши її в хлопця. Вона одягла кашкет, військовий кітель (або шкіряну куртку) і темні окуляри. Діану ніхто не пізнав, і вона весь вечір спокійно замовляла напої.

• Пісня The Show Must Go On була випущена всього за шість тижнів до смерті Фредді Мерк'юрі. Коли ж прийшов час записати пісню, Фредді був настільки хворий, що, здавалося, він не зможе витягнути настільки складний вокал. Однак співак випив чарку горілки і, звертаючись до Брайана Мея, автора основного тексту пісні, сказав: "Я, чорт забирай, зроблю це, дорогуша!" - розбив чарку об підлогу і записав пісню.

• Він ніколи не витрачав багато часу на сон і ненавидів саму ідею "провести весь день в ліжку". Не мало значення, у скільки він ліг спати, -щодня вдома або під час туру він вставав о 09:00 і пив чай.

• Мерк'юрі вмів знаходити час на те, щоб купити подарунки для своєї сім'ї і близьких друзів. На Різдво він завжди вирушав в певні магазини - Cartier, Tiffany або Harrods і купував близько 15 подарунків. Йому подобалися саме ці місця, тому що там вміють красиво упаковувати подарунки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрічка про Фредді Мерк'юрі зібрала рекордні мільйони з прокату

• Фредді завжди носив з собою сумку, в якій були сигарети, пастилки для горла, а ще блокнот - в ньому були вказані дні народження всіх його друзів. Де б Мерк'юрі не перебував, він ніколи не забував привітати близьких.

Мерк'юрі ніколи не здавав іспит з водіння, але це не завадило йому володіти п'ятьма машинами. Він був твердо впевнений в тому, що "всі ми тут з причини". Це означає, що він, Фредді, повинен був повністю присвятити себе музиці - створенню, запису та виконанню. А інші люди тут, щоб водити машини.

Співак панічно боявся літаків. Одного разу він сів на борт літака, що прямував з Токіо до Нью-Йорка, Меркьюрі з'ясував, що у цієї моделі в недавньому минулому були численні технічні проблеми. Він тут же зажадав, щоб його речі вивантажили, і полетів іншим літаком.

У Фредді було два кумира в музиці - Джон Леннон і Елвіс Преслі. Тому однією з найцінніших речей у гардеробі Меркьюрі стал шарф Елвіса, подарований йому єдиною дочкою співака Лізою Марі.

Хоча співак не дотримувався дієт і не ходив в спортзал, у своїй він ніколи не мав проблем з фігурою. Справа в тому, що Фредді був вкрай помірний у їжі: він цінував смачну їжу, але не переїдав. Цікавий факт: співак все-таки обладнав спортзали в двох зі своїх квартир, але зробив це виключно заради зручності своїх друзів. Сам він ніколи ними не користувався.

• Музикант не бажав старіти. Будучи у розквіті сил, на запитання журналістки, яким Фредді уявляє себе через 20 років, він відповів: "Ви з глузду з'їхали? Я буду мертвий, дорогенька!" Слова виявилися пророчими.

• Фредді Мерк'юрі згадується в передсмертній записці Курта Кобейна: лідер Nirvana говорить про своє захоплення колегою, а також його здатністю приймати любов публіки.

"Яким був Фредді Мерк'юрі насправді? Я не знаю, скільки разів мені задавали це питання. Фредді був найдобрішим, найщедрішим, найвірнішим другом, який у мене коли-небудь був. Якби вам пощастило бути його другом, він зробив би все можливе, щоб подбати про вас".

"У чому секрет успіху Фредді? Я думаю, він умів бути в потрібному місці в потрібний час. І він був неймовірно талановитим музикантом, з великою індивідуальністю і здатністю донести своє послання. У нього була сила волі, щоб здійснити свою мрію, незвичайну уяву і здатність писати пісні на всі часи. Фредді не боявся завоювати світ".

Пітер Фрістоун, особистий асистент Мерк'юрі

Зараз ви читаєте новину «Я сплю зі своїми кішками, але яке це має відношення до моєї музики? - Фредді Мерк'юрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі