Ексклюзиви
середа, 07 квітня 2021 13:02

Жорстке виховання змінює дитячий мозок

Жорстке виховання змінює дитячий мозок
Мозок дитини змінюється через жорстке виховання. Фото: pixabay

Часом з дітьми поводяться жорстоко і застосовують більшість типів насилля: фізичного, емоційного, сексуального та інших.

Це надзвичайно шкодить здоров'ю дитини, пише Cambridge.

Вважають, що в дітей, які відчувають жорстоке ставлення, погіршується стан головного мозку. У них зменшуються відділи, які є головними в регулюванні емоцій, розвитку депресії та тривожного розладу. Це може тривати все життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитині не треба відмовляти в бажанні допомогти

Також слід розрізняти, які саме методи жорсткого виховання дітей можна вважати жорстким поводженням. Більшість людей в розвинених країнах вважає їх нормальними. Це удари або крики у відповідь на складну поведінку дитини, легкі фізичні покарання в різних формах. Особливими ознаками жорсткого виховання є емоції, тобто коли батьки відчувають злість під час покарань.

Раніше точно не знали, як саме жорстокість виховання впливає на мозок дитини. Згідно з новими дослідженнями, воно його змінює. До експерименту залучили 94 дитини у віці від 2,5 до 9 років, а ситуацію в сім'ях вчені спостерігали протягом декількох років. Щороку вони оцінювали батьківські практики виховання та рівень тривожності в дітей.

Дослідники проаналізували знімки головного мозку дітей, які отримали при магнітно-резонансній томографії. У результаті товщина сірої речовини в префронтальній зоні кори головного мозку і мигдальне тіло були тим менші в обсязі, чим частіше діти стикалися з жорстким вихованням.

"Вперше практики жорстокого виховання, які не відповідають критеріям жорстокого поводження з дітьми, були пов'язані зі зменшенням обсягу певних структур мозку – тих, що і при важких знущаннях", – зазначили науковці.

Іноді батьки замість того, щоб допомогти дитині зробити її завдання, роблять все самі. Ця помилка є загрозою для самостійності та відповідальності дитини у майбутньому. Така ситуація популярна при виконанні домашнього завдання. Потім вони ж отримують звинувачення за погану оцінку. Слід усвідомити, що такі дії мають поганий вплив. Потрібно дитині допомагати та скеровувати у правильне русло, а не робити все самим.



Зараз ви читаєте новину «Жорстке виховання змінює дитячий мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути