неділя, 01 листопада 2020 23:46

Як завдяки пандемії навчити дитину керувати грошима

Як завдяки пандемії навчити дитину керувати грошима
Для пояснення треба брати локальні ситуації, які може бачити дитина, у якості прикладу. Фото: pixabay

В багатьох сімей погіршився економічний стан через пандемію коронавірусу.

Існують способи, які допоможуть пояснити дитині складнощі ситуації та чому батьки не можуть дозволити зараз придбати ще одну іграшку, розповіла дитячий психолог Катріна Ліндсі виданню Huffington Post.

За її словами, варто надавати дітям стільки інформації, скільки досвід, який вони вже набули, дозволяє їм перетравити. Вона радить батькам перевірити ті знання, які вже є у дітей. Для цього слід поставити питання, наприклад: "Ти помітив, що це літо відрізняється від інших"? "Коли ти попросив ту іграшку вчора, а тато тобі відмовив, ти розумієш, чому саме ми сказали тобі "ні"? Катріна Ліндсі пояснила, що діти часто знають більше, аніж батьки уявляють. Також вона розповіла, що батьки самі можуть завдавати настрій бесіді та вирішувати, коли для неї найкращий час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як батькам не перейти межу у дружбі з дітьми

"Спокійно поясніть дитині, що ви не можете купувати речі, яких вона не потребує. Але можна створити список побажань на наступний День народження або якесь інше свято. Розкажіть, що якщо ви не будете відкладати гроші зараз, то вам буде набагато важче потім", – пояснила Катріна Ліндсі.

Для пояснення треба брати локальні ситуації, які може бачити дитина, у якості прикладу. Наприклад, пояснити, що піцерія може бути закрита, щоб зберігати своїх співробітників у безпеці. Проте тоді власник піцерії не зможе продавати піцу та заробляти гроші. Можна скласти перелік задоволень, які не будуть майже нічого коштувати. Це може бути, наприклад, пікнік в парку з бутербродами, зробленими власноруч. Або можна піти в бібліотеку за цікавими книжками, або спекти домашній хліб.

Також треба пояснити дитині, що мільйони людей у вашій країні та світі втратили роботу. Проте не варто забувати акцентувати на позитивних моментах. Для цього треба пояснити дитині, що вона все ще має все необхідне, наприклад, їжу, одяг, взуття. Пандемія дає можливість навчити малечу керувати фінансами. Діти, як і більшість людей, найкраще здобувають знання на практиці. Тому варто пояснити їм, як найкраще заощаджувати гроші, та як це допоможе в майбутньому. Психологи радять обговорити з дітьми різницю між необхідними речами, як житло, одяг їжа та бажаними речами – як іграшки, похід в піцерію, відеоігри тощо.

Іноді страх і тривога батьків за дитину переходить в гіперопіку та постійний контроль. Це може мати негативні наслідки як для батьків, так і для дітей. Насправді ж, батьківська тривожність – це тривожність не за дитину, а за себе. Потрібно відпускати дитину у вільне плавання, і не можна її зафіксувати поруч. Слід розуміти, що в першу чергу комфортно контролювати дитину – батькам.

Зараз ви читаєте новину «Як завдяки пандемії навчити дитину керувати грошима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути