четвер, 01 вересня 2011 11:44

Здачі росіянам "труби" і злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не буде - Бойко

Здачі росіянам "труби" і злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не буде - Бойко

Переговори з Росією щодо перегляду підписаних в січні 2009 року газових контрактів, не вигідних для України, незабаром мають перейти з розряду робочих у офіційні.

Про це заявив міністр палива та енергетики України Юрій Бойко.

"Всі півтора року чинного уряду тривають газові переговори, і весь час ми надаємо свої пропозиції, але російські партнери мають свою думку щодо газових угод. Скоро переговори повинні перейти з розряду робочих у офіційні", - сказав він в інтерв'ю урядовій газеті "Урядовий кур'єр".

"Тоді нашим громадянам буде повідомлено, що пропонує уряд російським колегам", - додав Бойко.

Він також підкреслив, що "білоруського сценарію": здайте "трубу" і ми знизимо ціну, який Росія пропонує Україні, не буде.

"Принципова позиція президента України полягає в тому, що будь-яка конструкція може бути побудована лише на паритетних принципах.Тому скажу, чого не буде: ні злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" - це позиція України, - і не буде ніякого білоруського сценарію", - сказав Бойко.

За його словами, ціноутворення - головний переговорний момент.

."Є дві позиції - ціна і гарантії транзиту нашою територією", - додав міністр.

Підписана в січні 2009 року угода між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про постачання газу до 2019 року містить два пункти про врегулювання розбіжностей.

Відповідно до першого з них кожна зі сторін має право вимагати перегляду цін поставок або транзиту у зв'язку з істотною зміною обставин на ринку паливно-енергетичних товарів. При цьому обгрунтована вимога повинна бути подана у письмовій формі, після чого сторони зобов'язуються в 20-денний термін вступити в переговори, на які відводиться ще до трьох місяців.

Згідно з іншим пунктом всі суперечки і розбіжності, які можуть виникнути щодо тлумачення і застосування угоди, вирішуватимуться шляхом переговорів і консультацій, на які відводиться 30 днів з моменту їх виникнення. Якщо сторони за цей термін не зможуть прийти до взаємоприйнятного рішення, то спори будуть остаточно вирішені в Стокгольмському арбітражі.

Зараз ви читаєте новину «Здачі росіянам "труби" і злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не буде - Бойко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути