середа, 25 січня 2012 09:53

У Бойка розповіли, коли Україна позбавиться від газової залежності

У Бойка розповіли, коли Україна позбавиться від газової залежності

Україна вже розпочала роботу з переведення українських ТЕЦ на водовугільну суміш. Радикальне зменшення залежності української економіки від дорогих імпортних енергоносіїв цілком реальне за 2-3 роки.

Про це заявив заступник директора департаменту з питань нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін в ефірі "5 каналу".

"Ця робота вже почалась, у нас є експериментальний майданчик - місто Нововолинськ, Волинської області, де на котельні одного з підприємств відбулося заміщення природного газу водовугільною сумішшю, і очікувана економія, вже у поточному році, станогвитиме близько 3 мільйонів кубометрів газу. Це не великі обсяги, але це дає нам можливість відточити технологію та інші, в тому числі екологічні, аспекти. Другий експериментальний майданчик, який ми обрали вже на Сході України - це місто Сєверодонецьк, там є одна з великих, і, на жаль, не повністю використовуваних сьогодні теплоелектроцентралей, Сєверодонецька ТЕЦ. Там проект масштабніший, капіталовкладення у нього становитимуть до 40 мільйонів доларів, але там ефект буде надзвичайно потужний", - заявив урядовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні останній день подачі заяв для переходу на єдиний податок

При цьому він зазначив, що уряд не збирається обмежуватися одним лише вугіллям, адже це не є самоціллю.

"Якщо говорити про вугілля - це лише одна складова, тому що зрозуміло, що це не сама ціль. Це той енергоресурс, якого в нас найбільше в державі, але треба іти і до інших енергоносіїв, треба звертатись і до іншого, не російського газу. Але, в цілому, за 2-3 роки, радикальне зменшення залежності нашої економіки від дорогих імпортних енергоносіїв цілком реальне", - зазначив Бородін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зекономити 6 мільярдів "кубів" газу завдяки вугіллю не вдасться - експерт

Він також зауважив, що технологія із використанням водовугільної суміші значно безпечніша в плані екології, ніж безпосереднє спалення вугілля.

"Йдеться не про безпосереднє спалення вугілля, а йдеться про перехід на водовугільну суміш - додавання води до вугільного пилу, що абсорбує ті елементи, які виділяються в атмосферу, це значно екологічніше, ніж спалення кам'яного вугілля", - зауважив Бородін.

Зараз ви читаєте новину «У Бойка розповіли, коли Україна позбавиться від газової залежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути