пʼятниця, 12 квітня 2013 09:17

"Сумихімпром" хочуть продати Фірташу за 3 мільярди - ЗМІ

"Сумихімпром" хочуть продати Фірташу за 3 мільярди - ЗМІ
Group DF Дмитра Фірташа поки єдина висловила бажання взяти участь у приватизації "Сумихімпрому". Фото: like.sumy.ua

Держава продає одне з найбільших хімпідприємств у країні - "Сумихімпром". Вчора уряд узгодив приватизацію 92,75% акцій компанії і розраховує виручити за нього близько 3 млрд грн.

Поки брати участь в приватизації має намір тільки Group DF Дмитра Фірташа, що вже багато років цікавиться активом, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Время для бюджетных удобрений".

Приватизації підлягає 92,75% акцій "Сумихімпрому", говориться в плані розміщення акцій заводу, який вчора опублікував Кабінет міністрів. Ще 5% планується розмістити на фондових біржах і 2,25% - серед працівників підприємства. Якщо частина акцій на біржі або серед співробітників не вдасться продати, їх приєднають до пакету, який виставляється на конкурс.

Продати підприємство планується вже в серпні, стверджує один з високопоставлених чиновників Фонду держмайна на правах анонімності (у фонді відмовилися надати офіційні коментарі). А очікувана сума від приватизації складе близько 3 млрд грн, додає він. "Ми оцінювали компанію, виходячи з вартості аналогічних підприємств за кордоном. Наприклад, капіталізація американської Kronos Worldwide Inc. (як і "Сумихімпром", спеціалізується на випуску фосфатних добрив) на біржі приблизно дорівнює її річному доходу. Ми взяли дохід "Сумихімпрому" і додали премію за контроль над заводом", - пояснює співбесідник. Чистий дохід підприємства в 2012 році склав 2,9 млрд грн при чистому збитку (виріс в 80,5 разу) 207,2 млн грн.

Оцінити ринкову вартість активу галузеві аналітики не змогли. У компаніях Concorde Capital, Dragon Capital, Eavex Capital вчора відмовилися дати оцінку, пославшись на те, що акції "Сумихімпрому" не котируються на біржах.

Інтерес до активу проявляє тільки Group DF Дмитра Фірташа. "Сумихімпром" - дуже цікавий для нас актив. Ми неодноразово заявляли, що хочемо придбати його", - заявив управляючий директор компанії Борис Краснянський. У компанії не говорять, скільки готові заплатити, відзначають лише, що чекають оголошення умов конкурсу. Group DF давно прагне отримати у власність "Сумихімпром" - сировину для підприємства поставляють Іршанський і Вольногорський ГЗК, які знаходяться в оренді у компанії "Кримський титан", що входить у Group DF. У держпідприємстві працює і низка менеджерів-вихідців з Group DF. Голова правління компанії Ігор Лазакович раніше був членом правління "Кримського титану", працював на ЗТМК і Кримському содовому заводі.

Потенційно компанія могла б бути цікава і російським хімічним холдингам, проте вони поки не поспішають заявляти про участь у майбутньому конкурсі. Джерело в компанії "Сибур" повідомило лише, що в компанії готові розглянути участь в приватизації заводу після оголошення конкурсу про його продаж.

Втім, у прес-службі "Сибура" заявили, що не планують брати участь у приватизації підприємства.

Зараз ви читаєте новину «"Сумихімпром" хочуть продати Фірташу за 3 мільярди - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути