середа, 15 лютого 2012 13:32

Росія могла розпочати "сирну" війну з двох причин - експерт

Росія могла розпочати "сирну" війну з двох причин - експерт

Початок "сирної війни" Росії проти України міг бути зумовлений двома причинами.

Таку думку висловив заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий у ефірі Першого ділового каналу.

"Перша - це наш "енергетичний" діалог з Росією щодо перегляду угоди і ціни на газ. Друга - наше бажання підійти ближче до Європейського Союзу, зокрема в енергетичній сфері. Це фактично відриває нас від російських проектів, тому й здійснюється тиск. Думаю, цього року він наростатиме", - сказав він.

За його словами, вільна торгівля між двома державами нині діє неповноцінно.

"У нас з Росією діє двосторонній режим вільної торгівлі, але він, на жаль, з моменту підписання відповідної угоди повною мірою не діє, є багато виключень і немає механізмів нормального реагування. Навіть зараз договір, який ми підписали в рамках СНД, не створює спрощення, а навпаки, фіксує обмеження, які існували раніше", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Основні фонди теплової енергетики майже повністю зношені, галузь деградує - експерт

Фахівець особливо наголосив на найбільшим виключенням у вільній торгівлі між Україною та Росією є позиція з постачання енергоносіїв.

"Росіяни від самого початку не погоджувалися, щоб ця пропозиція була предметом обговорення, як це робиться у світі. Так як у нас десь 40% імпорту формується через енергоносії, то будь-яка зона вільної торгівлі без цього неповна", - підкреслив.

Водночас, якщо Україна стане частиною якогось російського інтеграційного проекту, зокрема Митного союзу чи Євразійського союзу, "сирне" питання буде знято, вважає Чалий.

"Але ціна яка буде заплачена за це - відмова від більш перспективного інтеграційного проекту, яким є євроінтеграція. Думаю, поки ми принаймні не підпишемо нову угоду про асоціацію з ЄС включно із зоною вільної торгівлі, доти буде отакий пресинг відбуватися", - розповів він.

Зараз ви читаєте новину «Росія могла розпочати "сирну" війну з двох причин - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути