четвер, 03 травня 2012 16:22

Реальний валютний курс знизився на 4,5% - НБУ

Реальний валютний курс знизився на 4,5% - НБУ
Реальний ефективний валютний курс у першому кварталі поточного року девальвував на 4,5% - НБУ. Фото: obozrevatel.com

Реальний ефективний валютний курс у першому кварталі поточного року девальвував на 4,5%.

Про це у ведеокоментарі повідомив заступник директора Генерального економічного департаменту Національного банку України (НБУ) Олександр Петрика.

"За перший квартал поточного року показник реального ефективного обмінного курсу, який вказує на стан конкурентоспроможності економіки, девальвував на 4,5%. Це було, безумовно, позитивним фактором з точки зору підтримки наших експортних галузей", - сказав він.

"Цей фактор також протидіяв тому негативному впливу, який у цей період завдавала на стан наших експортних галузей падіння зовнішнього попиту переважно через рецесію в єврозоні, яка є одним із наших основних торговельних партнерів", - додав Петрик.

За його словами, девальвація реального ефективного обмінного курсу відбувалося як за рахунок курсової складової, так і за рахунок того, що інфляція в Україні протягом першого кварталу була меншою, ніж середньозважена інфляція в країнах - основних торговельних партнерах.

"Перед кризою 2008 року показник реального ефективного курсу був переоцінений на близько 20% від свого довгострокового тренду, який можна вважати рівноважним рівнем. Це, безумовно, мало негативний вплив, особливо на експортоорієнтовані галузі і на поточний рахунок платіжного балансу в цілому", - підсумував Петрик.

Нагадаємо, реальний ефективний валютний курс - це номінальний ефективний валютний курс з поправкою на зміни співвідношення внутрішніх цін до цін країн, до валют яких встановлюється котирування національної валюти.

Зараз ви читаєте новину «Реальний валютний курс знизився на 4,5% - НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути