четвер, 01 листопада 2012 09:18

НБУ хоче заборонити банкам відносини з "сумнівними" партнерами

НБУ хоче заборонити банкам відносини з "сумнівними" партнерами
НБУ хоче заборонити банкам мати кореспондентські відносини з іноземними установами з рейтингом нижче ВВВ. Фото: liga.net

Національний банк України (НБУ) хоче заборонити банкам мати кореспондентські відносини з іноземними установами з рейтингом нижче ВВВ.

Рейтинг рівня ВВВ означає, що в банку "достатня спроможність виконувати свої фінансові зобов'язання, однак велика чутливість до впливу несприятливої ??економічної кон'юнктури", пише "Комерсант-Україна" у публікації "Банкам заборонять сумнівні стосунки".

"Нацбанк відмовляє банку в реєстрації кореспондентських рахунків та рахунків з обліку коштів у розрахунках, якщо банк-нерезидент не включений в довідник The Bankers 'Almanac і має кредитний рейтинг нижчий, ніж ВВВ за міжнародною шкалою, підтверджений у бюлетені агентства Standard & Poor's, або аналогічний рейтинг Moody's Investors Service і Fitch", - сказано в проекті відповідного рішення НБУ.

Мета таких змін - захист українських банків.

"Нововведення направлені на запобігання перерахування грошових коштів у кредитні установи, які мають великі ризики з точки зору надійності, прозорості та зворотності трансакцій. Це нововведення саме по собі може вважатися позитивним для вкладників українських банків", - вважає головний аналітик "Брокбізнесбанку" Олександр Федик.

Досі обмежень на співпрацю з партнерами, які не мають рейтингів, не існувало. Якщо банк має намір працювати з установою, що не входить в The Bankers 'Almanac, він повинен просто надати регулятору копії фінансової звітності та аудиторського висновку про її достовірність, а також копії документів, що підтверджують наявність у партнера постійного офісу за місцем його реєстрації. Загальна кількість банків у світі з рейтингом нижче рівня ВВВ або без рейтингу невідомо. Наприклад, з 3474 банків, рейтингованих агентством Fitch Ratings, таких 1128.

Зараз ви читаєте новину «НБУ хоче заборонити банкам відносини з "сумнівними" партнерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути