Ексклюзиви
вівторок, 10 січня 2012 15:14

Нацбанк більше не має права проводити жорстку монетарну політику - експерт

Нацбанк більше не має права проводити жорстку монетарну політику - експерт

Якщо у 2011 році жорстка монетарна політика Національного банку України (НБУ) була виправданою, то тепер її слід послабити.

Таку думку висловив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко в ефірі "Ера FM".

"Минулого року українська економіка розвивалася за інерцією услід за світовою, і потенціал зростання був досить високий. Цього року ситуація докорінно змінюється: зовнішні фактори негативні. Тому національний банк зараз не має права і не може проводити жорстку монетарну політику", - сказав він.

За його словами, необхідність переходу на м'якшу монетарну політику зумовлена тим, що в Україні банки майже перестали кредитувати населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні долар втратив 1 копійку, курс євро опустився на 5 копійок

"Якщо нема кредитів, то нема й економічного зростання. А нема економічного зростання - нема доходів бюджету, і починаються соціальні проблеми. Тому думаю, що політика національно банку буде більш м'яка і має бути направлена на сприяння кредитуванню економіки", - наголосив Савченко.

Експерт порадив змінити цільову функцію НБУ.

"Багато вносили змін у закон про Нацбанк, але і зараз якісь міфічні критерії його діяльності. Там і курсова стабільність, і фінансова. А яка ціль діяльності Федеральної резервної системи Сполучених Штатів? Це зменшення безробіття. Бо в США якщо безробіття зменшується, значить іде зростання економіки. Я би і у нас поставив це завдання для Національного банку. А решта - важливі, але похідні фактори", - зауважив він.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк більше не має права проводити жорстку монетарну політику - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути