середа, 04 квітня 2012 20:50

МВФ має підстави сумніватися, що Україна поверне гроші - експерт

МВФ має підстави сумніватися, що Україна поверне гроші - експерт

У Міжнародного валютного фонду (МВФ) є підстави сумніватися у спроможності України повернути кредит.

Таку думку висловив виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна Дмитро Боярчук у ефірі "Ера FM".

"МВФ хоче докази того, що Україна буде у стані повернути ці кошти. А у нас є незбалансованість по державним фінансам, у нас є проблема з валютою - у нас дуже слабкий внутрішній ринок, і живемо ми в основному від експорту. Коли ж зовнішні ринки також слабкі, завжди зростає тиск на валюту, спричинюючи ризик плавної девальвації, а якщо довго стримувати (курс нацвалюти), то виникає ризик шокового сценарію. Через ці загрози, думаю, у МВФ є підстави вважати, що Україна на якомусь етапі просто буде неспроможна", - сказав він.

У свою чергу, колишній міністр економіки Biктop Суслов підкреслив, що сам факт звернення до МВФ за кредитами свідчить про наявність дуже серйозних проблем в економіці.

"Валютні резерви національного банку в результаті того, що кредит від МВФ у розмірі 12 мільярдів доларів не було отримано, постійно зменшуються, тому що платіжний баланс на сьогодні дефіцитний. За останніми даними НБУ, наприклад, за січень-лютий цього року дефіцит зведеного платіжного балансу становив 944 мільйона доларів. Ці гроші довелося, звісно, покривати витрачанням резервів Національного банку. Ще рік тому платіжний баланс мав профіцит у 1 мільярд 624 мільйони доларів", - розповів експерт.

Зараз ви читаєте новину «МВФ має підстави сумніватися, що Україна поверне гроші - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути