понеділок, 23 грудня 2013 09:45

Московські газові угоди: Нові подробиці

Московські газові угоди: Нові подробиці
Нові подробиці про газову знижку для України. Фото: telegraf.com.ua

Українська та російська сторони на переговорах у Москві 17 грудня досягли усної домовленості про незмінність ціни на імпортований Україною з РФ газ після її зниження до $268,5 за 1 тис. куб. м.

Про це повідомило джерело Gazeta.ua, знайоме з перебігом переговорів.

"Було досягнуто політичної домовленості не змінювати ціну на газ протягом наступних п'яти років", - сказав співрозмовник.

Раніше народний депутат від фракції "УДАР" Віктор Пинзеник заявив, що у підписаних договорах не зазначено ціну $268. За його словами, така вартість досягається шляхом застосування коефіцієнта, який визначається на перше число місяця кожного кварталу шляхом підписання додаткової угоди до 10 числа. А в разі непідписання додаткової угоди з якихось причин діє нинішня система ціноутворення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі вже думають, як визнати Україну неплатоспроможною - експерт

У свою чергу, джерело Gazeta.ua запевняє, що коригувальний коефіцієнт був введений "для дотримання юридичних формальностей" і ціна на газ дійсно становитиме $268.

Крім того, як зазначив співрозмовник, українській стороні вдалося переконати росіян не вносити до контракту доповнення, яке вводить механізм штрафів за недобір газу. При цьому прогнозний обсяг закупівлі газу в 2014 році вищий, ніж у поточному.

"Дійсно, є розрахунок на зростання обсягу споживання газу за рахунок відновлення зростання економіки", - пояснило джерело.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські олігархи, яких Захід може покарати санкціями (Інфографіка)

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що "Газпром" із січня 2014 року продаватиме газ "Нафтогазу України" за ціною $268,5 за 1 тис. куб. м.

Таку можливість дає підписане "Газпром" і "Нафтогазом" у присутності президентів двох країн доповнення до "Контракту на купівлю-продаж, поставки, обсяги та умови транзиту природного газу на 2009-2019 рік" від 19 січня 2009 року.

Українська сторона наполягає, що РФ не вимагала нічого взамін, зокрема не йшлося про вступ України до Митного союзу.

Зараз ви читаєте новину «Московські газові угоди: Нові подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути