середа, 14 грудня 2011 16:21

Економіка України розвивається краще, ніж прогнозували - радник Арбузова

Економіка України розвивається краще, ніж прогнозували - радник Арбузова

Економічна активність в Україні в листопаді в цілому залишалася такою ж високою, як і місяцем раніше. Проте з'явилися сигнали, на які необхідно адекватно реагувати.

Таку думку висловив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

"У листопаді ніякої ревізії базових процесів не відбулося, інфляція буде по року менше за бюджетний орієнтир, а економічне зростання буде трохи вищим", - сказав він.

Зазначимо, що держбюджет-2011 побудований на прогнозі зростання ВВП на 4,7% при інфляції 8,9%.

Литвицький підкреслив, що як і за перші 10 місяців за підсумками листопада відмічено поступову орієнтацію економіки на внутрішні фактори. Він особливо виділив прискорення зростання у будівництві за підсумками 11 місяців до 12,5% з 11,7% за підсумками 10 місяців. На його думку, це відображення прискореного зростання інвестицій в основний капітал, пролонгований ефект від якого буде спостерігатися і в першій половині 2012 року.

Радник глави НБУ зазначив, що в листопаді також підтвердилася важлива роль сільського господарства у розвитку української економіки. Зростання у цій галузі на 16,5% разом з інвестиціями в основний капітал є важливим компенсатором уповільнення динаміки в галузях, більш чутливих до зовнішнього попиту.

Литвицький додав, що прискорення зростання у роздрібній торгівлі в листопаді з урахуванням бази порівняння на 0,8 процентного пункту також демонструє, що внутрішній споживчий попит при низькій інфляції разом з інвестиційним попитом є чинниками, які здатні згладжувати нестабільність зовнішнього попиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зростання промвиробництва сповільнилося до 3,8%

"Економіка цього року також показала, що аграрної сектор при однаково відповідальному ставленні до задачі задоволення внутрішні попиту і балансування цінової ситуації в країні і, одночасно, до завдання забезпечення експорту може бути хорошим демпфером при можливому коливанні зовнішнього попиту", - додав Литвицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України зросте максимум на 1% - екс-заступник міністра

Коментуючи уповільнення зростання в промисловості та транспорті, він зазначив, що в цих галузях другий місяць поспіль проглядається вплив зовнішнього попиту, проте їх показники все ще вище від бюджетного орієнтиру і достатні, щоб зберегти високу динаміку ВВП і за підсумками 11 місяців.

Зараз ви читаєте новину «Економіка України розвивається краще, ніж прогнозували - радник Арбузова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути