вівторок, 31 січня 2012 09:28

Доля єврозони здається безнадійною - Нобелівський лауреат

Доля єврозони здається безнадійною - Нобелівський лауреат

Лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Кругман розкритикував заходи, вжиті Європою для порятунку зони євро.

"Особисто я дуже сильно стурбований тим, що відбувається. Дуже важко стало розуміти, як функціонуватиме Європа, як знаходити кошти для регулювання. Це викликає реальне занепокоєння, з погляду світової економіки", - заявив він в інтерв'ю французькій газеті "Монд".

Економіст зазначив, що жоден європейський саміт не дав адекватних відповідей, жодне політичне рішення не торкнулося проблеми у всій її повноті. Криза продовжує сприйматися, як проблема перевитрати коштів, що не зовсім відповідає дійсності, на думку вченого.

Перед Європою стоїть проблема нерівнозначних конкурентоспроможності та потоків капіталу. Єдиний позитивний елемент виходить від Маріо Драгі, голови Європейського центрального банку (ЄЦБ), який побічно полегшив ринок державних боргів, але і це є лише тимчасовим заходом, вважає Кругман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Минулого року продали державного майна на 11,5 мільярда

"Європі необхідна агресивна монетарна політика. Навіть більш агресивна, ніж у США. Іншого способу зробити необхідне коригування немає. ЄЦБ повинен викуповувати більше державних боргів, а й сприяти зростанню грошової маси", - стверджує Кругман.

Економіст вважає, що інфляція - це не проблема, а інструмент її вирішення. Щоб відновити конкурентоспроможність у Європі, пояснив він, потрібно, щоб протягом найближчих п'яти років зарплати в найменш благополучних країнах стали нижчими на 20% в порівнянні з Німеччиною. За невеликої інфляції це зробити буде простіше, якщо ціни будуть рости, а доходи населення не будуть. Вчений пояснює, що з введенням євро, до країн на периферії Європи хлинули великі потоки капіталу, які й спровокували "кредитну бульбашку".

"Я повинен сказати, що, коли я думаю про зону євро, все здається безнадійним. Я не можу собі уявити, що єврозона завалиться. Це здається неможливим, ми так багато втратимо. Я тоді кажу собі, що політики зроблять все, щоб вирішити цю кризу. Але коли я думаю про заходи, які треба було б вжити, я розумію, що вони не зможуть прийняти таких рішень. Зрештою, я опиняюся в подвійній безвиході ", - сказав Кругман.

Зараз ви читаєте новину «Доля єврозони здається безнадійною - Нобелівський лауреат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути