понеділок, 30 липня 2012 09:42

Цукор за останній місяць подорожчав на 18%

Цукор за останній місяць подорожчав на 18%
З кінця червня оптова ціна підвищилася з 5-5,2 до 5,9-6,1 тисячі гривень за тонну цукру. Фото: hnb.com.ua

В Україні почав дорожчати цукор - тільки за останній місяць його оптова ціна виросла відразу на 18%, досягнувши максимуму за останні дев'ять місяців.

За прогнозами галузевої асоціації "Укрцукор", він буде дорожчати і далі. Втім, аналітики вважають, що виробники марно нагнітають обстановку - економічних передумов для різкого зростання цін немає, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Вартість зростає оптом".

У п'ятницю голова Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук повідомив про різке підвищення вартості цукру.

"З кінця червня оптова ціна підвищилася з 5-5,2 до 5,9-6,1 тисячі гривень за тонну", - сказала керівник аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.

Зростання оптових цін на цукор поки не сильно позначилася на роздробі. За даними моніторингу цін на соціально значущі товари, проведеного Міністерством економічного розвитку і торгівлі, з 6 по 24 липня середні відпускні ціни в Україні зросли на 2,3%, до 5,88 грн/кг.

Ярчук прогнозує подальше зростання як оптових, так і роздрібних цін. За його оцінками, в новому маркетинговому році в Україні буде зібрано на 20-25% менше цукрових буряків - 14-15 млн тонн та вироблено на 24-27% менше цукру - 1,7-1,75 млн тонн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економічне зростання України близьке до нуля чи навіть рецесії - експерт

"Крім того, за останній рік подорожчали насіння, мінеральні добрива і енергоносії", - зазначив він.

В результаті, за даними Ярчука, середня собівартість виробництва цукру в 2012/13 маркетинговому році (з 1 вересня 2012 по 31 серпня 2013 року) підвищиться мінімум на 20%.

"Цукор має коштувати 7-8 гривень за кілограм - це його собівартість", - вважає глава "Укрцукру".

Учасники ринку погоджуються з тим, що вартість цукру має зрости.

"Довгий час ціни на цукор в Україну були найнижчими у світі, що пояснюється обсягом його виробництва в 2011/12 маркетинговому році - 2,3 мільйона тонн при споживанні 1,8 мільйона тонн", - заявив топ-менеджер одного з найбільших в Україні агрохолдингів, що спеціалізується на виробництві цукру.

Зараз ви читаєте новину «Цукор за останній місяць подорожчав на 18%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути