Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2012 11:47

Цього року хочуть "витрусити" 20 мільярдів за рахунок додаткових податків

Цього року хочуть "витрусити" 20 мільярдів за рахунок додаткових податків

У Міністерстві фінансів заявили, що Державна податкова служба та Держмитниця можуть у 2012 році додатково принести бюджету понад 20 млрд грн.

Контролюючі органи повинні будуть концентруватися на ліквідації схем мінімізації оподаткування, тіньових зарплат, нелегального ввезення та виробництва підакцизних товарів, пише "Коммерсант-Украина" в публікації "Виконати за будь-яку ціну".

У розпорядженні видання опинилися стратегічні напрями роботи ДПС та Держмитниці на 2012 рік, розроблені Мінфіном у рамках програми "Перезавантаження системи держфінансів України".

Всі вони спрямовані на реалізацію президентських реформ і на можливість оцінити ефективність держменеджменту. Для обох контролюючих органів визначено до 20 завдань, але перше і основне, на думку Мінфіну, виконання показників доходів держбюджету.

ДПС повинна перерахувати до держбюджету не менше 155,5 млрд грн і 92,6 млрд грн до місцевих бюджетів, Держмитниця - майже 122 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податківцям купили квартири у Києві за 10 мільйонів

Чиновникам слід досягати цього, насамперед забезпечуючи добровільність сплати податків і декларування реальної митної вартості. Наприклад, за результатами року податкова служба повинна домогтися 100-відсоткових показників добровільної сплати серед великих платників.

"Це нереальний показник. Неможливо уявити, що ми досягнемо того результату, коли жодної копійки не буде донараховано", - упевнений директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик.

За кожним напрямками в міністерстві розробили "шлях досягнення цілей" і "індикатори успіху".

Зокрема, стратегія для ДПС - ліквідація злочинних схем, таких як "податкові ями", виведення "з тіні" прибутків підприємств і зарплат, а також скорочення нелегального обігу підакцизних товарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Податковій задоволені: збори вже випереджають зростання ВВП

Видання відзначає, що в уряді розраховують на відсутність простроченого до повернення ПДВ та доведення відшкодування в автоматичному режимі до 80%.

Як відомо, в 2011 році президент і керівництво податкової служби обіцяли оперативно повертати 90%.

"Напевно, в Мінфіні почали більш реально оцінювати свої сили. Але, з іншого боку, незрозуміло, що буде, коли заявки на повернення "автоматом" перевищать ліміт", - зазначив Рудик.

У цілому виконання завдань ДПС має принести бюджету додатково 15,7 млрд грн.

Держмитниця отримала менше завдань, але за рахунок спрощення процедур митного контролю та протидії порушенню правил ввезення або незаконного імпорту їй потрібно додатково перераховувати в державну скарбницю понад 5 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Цього року хочуть "витрусити" 20 мільярдів за рахунок додаткових податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути