вівторок, 17 квітня 2012 09:43

Борги України зростають вдвічі швидше за ВВП

Борги України зростають вдвічі швидше за ВВП
Україна піднялася на третє місце рейтингу компанії Markit, що оцінила ризики країн за можливістю настання дефолту. Фото: job-sbu.org

Темпи зростання боргових зобов'язань в 2011 році майже вдвічі обігнали зростання реального ВВП.

"А частка зовнішньої заборгованості в загальній сумі державного та гарантованого боргу становила 63%. Ці фактори вказують на існування боргових ризиків", - такі висновки зробила колегія аудиторів Рахункової палати, аналізуючи виконання державного бюджету за 2011 рік, пишуть "Экономические известия".

Одночасно в минулому році майже в два рази - до 68,8 млрд грн - виросли і витрати з погашення та обслуговування держборгу.

Показавши такий результат, Україна піднялася відразу на третє місце рейтингу компанії Markit, що оцінила ризики країн по можливості настання дефолту за борговими зобов'язаннями.

Так, за оцінками фінансових аналітиків Markit, спред країни з кредитно-дефолтних свопів (CDS) за 2011 рік розширився на 101 б.п. (13%) і дорівнює нині 859 б.п.

Вище України тільки Кіпр (1183 б.п.) і Португалія (1075 б.п.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентом Світового банку став п'ятдесятидворічний доктор соціальних наук

"Це говорить про те, що інвестори вважають за краще платити більше, щоб забезпечити повернення коштів у разі суверенного дефолту", - повідомляється в аналітичному звіті Markit.

За трійкою лідерів йдуть Аргентина (809 б.п.), Венесуела (712 б.п.), Ірландія (572 б.п.), Угорщина (546 б.п.), Єгипет (544 б.п.) і Ліван (459 б.п.).

"Ринки впоралися з борговими проблемами Греції, однак можна починати хвилюватися про її сусідів", - прокоментували в агентстві.

Українські експерти не схильні драматизувати ситуацію, запевняючи, що до дефолту Україні ще далеко.

Втім, показники свопів поки не критичні.

Так, в 2009 році котирування дефолтних свопів по Україні досягали 3500 пунктів, що відповідає на даний момент рівню котирувань СDS Греції, яка вже фактично допустила дефолт.

Ще влітку рівень СDS України не перевищував 500 б.п., а його зростання в серпні-жовтні 2011 року пов'язане з ризиками рецесії, які негативно вплинули на експорт України.

До літа, за очікуваннями фінансистів, котирування CDS втримаються на рівні 850 б.п., з прогнозом можливого зростання в разі загострення політичної нестабільності і девальвації гривні після виборів.

Зараз ви читаєте новину «Борги України зростають вдвічі швидше за ВВП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути