середа, 08 серпня 2012 15:07

Безробіття значно зросте після виборів - експерт

Безробіття значно зросте після виборів - експерт
Зі зниженням обсягів виробництва безробітних стане більше. Фото: tsn.ua

Промислове виробництво в Україні з початку року знизилося на 1,5% відповідно до такого ж періоду 2011-го. Показники - значно нижчі докризового 2008-го року, підрахували у Центрі Разумкова.

Разом із тим Державна служба статистики повідомляє скорочення рівня безробіття. На початку року в країні налічували 546,6 тис. офіційно зареєстрованих безробітних. Тоді як у червні їх кількість склала 447 тис.

"Офіційні дані про безробіття, які обраховуються за українською системою, жодним чином не відбивають реальний стан. Рівень реального безробіття у шість-сім разів вищий, налічує понад три мільйони непрацевлаштованих", - прокоментував Gazeta.ua директор соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Биченко.

За його словами, державні служби зайнятості вдаються до низки вивертів, щоб не ставити громадян на офіційний облік, і відповідно не виплачувати допомогу по безробіттю.

"Для цього пропонують тимчасову роботу, працевлаштування за трудовим договором. Отримавши невеликий дохід, безробітний одразу ж втрачає статус та соціальну допомогу.

Безробіття приховують і в такий спосіб: працівників переводять на 75% ставки або й на половину. Попри дохід нижче прожиткового мінімуму, такий громадянин вважається зайнятим", - зазначив Биченко.

Експерт вважає, що зі зниженням обсягів виробництва безробітних стане більше.

"Однак поки що це не дуже помітно. Безробітним пропонують тимчасову роботу у зв'язку із виборчою кампанією. На виборчі дільниці потрібні спостерігачі, агітатори. Побільшало замовлень у типографіях, рекламних службах. Вибори забезпечать тимчасовою роботою кілька сотень тисяч громадян. Із закінченням виборної кампанії рівень безробіття значно зросте" - запевнив Биченко.

За офіційними даними, із 447 тис. безробітних жінки становлять більшість - 258,7 тис. осіб. Дві третини безробітних живуть у містах.

Середня заробітна плата в червні 2012 становила 3109 грн - проти 2722 грн на початку року, за даними Державної служби статистики.

Зараз ви читаєте новину «Безробіття значно зросте після виборів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути