Ексклюзиви
понеділок, 30 липня 2018 15:20

Українці купують 20 електромобілів щодня

Українці купують 20 електромобілів щодня
Продажі електромобілів в Україні продовжують зростати. Фото: Авто 24

Продажі електромобілів в Україні продовжують зростати.

На 1 червня в Україні зареєстрували 7871 електромобіль, повідомляє Центр громадського моніторингу та контролю

Найбільше електроавтівок у великих містах - Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі та Київській області. Щодня 20 українців купують електромобіль. Лише за півроку 2018-го в Україні було придбано у 1,4 рази більше екоавтівок, ніж за весь 2017 рік.

Українці віддають перевагу вживаним автівкам. За останні півроку частка нових електромобілів під час купівлі склала лише 15%. Беззаперечним лідером продажів є Nissan Leaf, також популярні моделі BMW i3 і Tesla Model S. Nissan Leaf із пробігом можна придбати за $13 тис., новий – за $26 тис. Дорожчими є вживані BMW i3 - від $31 тис. і Tesla Model S - від $65 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, де в Україні найчастіше купують електрокари

Де заряджати?

"У середньому автівку можна зарядити за 2 години, при цьому витративши лише 12 кВт. Власнику зарядної станції це коштує 30 грн. А от водії електромобілів мають вибір - заряджатись довше, але безкоштовно, чи швидко і за гроші, наприклад 4 гривні за хвилину", - каже голова клубу Electro-Cars-Club Володимир Романцов.

У Європі зарядити електромобіль можна безкоштовно у супермаркетах чи кав'ярнях. В Україні бізнесмени не поспішають надавати такий сервіс, а комунальники часто виступають проти розміщення зарядних станцій у житлових будинках. Наразі в Україні працює 1179 зарядних станцій.

На початку липня заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Лев Парцхаладзе заявив, що відомство розглядає можливість нових будівельних норм для паркінгів: планується обладнати 5% місць спеціально для електромобілів.

Водночас низка великих зарубіжних виробників автомобілів, серед яких BMW, Hyundai і Renault, заявили, що готові за власний кошт побудувати спільну мережу швидкісних електрозарядок в Україні.

Заміна деталей

Питання заміни деталей може вирішити локальне виробництво акумуляторів та електрокарів.

Минулого року у Міністерстві інфраструктури анонсували 15-річну стратегію розвитку електротранспорту в Україні, яка серед іншого передбачає і власне виробництво електроавтівок.

"Перший етап буде присвячений активізації ринку, скасуванню мит та ПДВ щодо імпорту електричних транспортних засобів і зарядних станцій. Ця стадія розрахована на п'ять років. У другому етапі, який розрахований на десять років, ми сподіваємося налагодити виробництво електромобілів в Україні. І третій, п'ятнадцятирічний етап, передбачає стимулювання локалізації виробництва електричних транспортних засобів, компонентів та обладнання", - каже міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Експерти наголошують, що електромобілі - це не лише альтернативний вид транспорту, а й елемент енергоефективності та енергонезалежності держави. За оцінками фахівців, до 2040 року автівки з низьким рівним викидів складатимуть половину продажів у світі. Зважаючи на те, що наявні заводи вже зараз не встигають із замовленнями, Україна має шанси стати однією з країн, де створюватимуть електротранспорт.

У порівнянні з минулим роком попит на електромобілі зріс у півтора рази. На першому місці опинився NISSAN Leaf. За перше півріччя придбали 1282 автомобілі японського бренду. Другу сходинку посів німецький BMW i3. Перевагу цій машині віддали 129 автомобілістів. Третій у рейтингу - автомобіль американської компанії Tesla Model S. Його обрали 95 українців.

Зараз ви читаєте новину «Українці купують 20 електромобілів щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути