середа, 28 квітня 2021 11:53

Із власників кросоверів уряд хоче брати 25 тис. грн на рік

Із власників кросоверів уряд хоче брати 25 тис. грн на рік
Українських автомобілістів хочуть обкласти новим податком фото: InfoCar.ua

Автомобілі середньої цінової категорії хочуть обкласти податком. Пропонують нараховувати податок на машини вартістю понад 1,2 млн грн. Про це йдеться в законопроєкті Міністерства фінансів з поправками до Податкового кодексу.

"До цього можна ставитися лише негативно. За часів радянської влади автомобіль був розкішшю. Зараз це засіб пересування. А тепер знову хочуть машини перетворити на розкіш", - каже Gazeta.ua фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

Під оподаткування потрапляє більшість кросоверів B i C-класу у повних комплектаціях провідних світових автовиробників.

Податок пропонують стягувати з власників машин вартістю більш як 1,2 млн грн раз на рік протягом 5 років по 25 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забруднені номерні знаки: як не отримати штраф

"Цей податок стягуватимуть уже з оподаткованої вартості машини. До прикладу, автомобіль Chery заходить в Україну з ціною 12 тисяч доларів. Через великі збори для кінцевого споживача він коштуватиме 23 тисячі доларів. Навіть купуючи нову автівку, ви сплачуєте до 45 відсотків її прайса".

Зараз транспортний податок застосовують до автомобілів вартістю понад 2,25 млн грн.

"Машини вартістю понад мільйон гривень - не розкішний засіб пересування. Це автівки класу C або D класу. У ЄС їх вважають середнім класом, - говорить фахівець. - Збільшення акцизу на такі авто це ознака того, що в Україні починають шукати альтернативні шляхи надходження до бюджету. Проте, що більше оподатковуватимуть ринок автомобілів, то менше результату з цього буде. Зараз середній вік вживаних машин в Україні становить 20 років. Це є небезпечно й неприпустимо.

1 квітня 2021 року Державна митна служба надіслала всім підрозділам лист "Про витрати на транспортування". У ньому описане нове визначення митної вартості будь-яких транспортних засобів, що ввозять в Україну зі США. Тепер на митниці враховуватимуть не тільки вартість автомобіля, але й витрати на транспортування.

Зараз ви читаєте новину «Із власників кросоверів уряд хоче брати 25 тис. грн на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути