середа, 20 травня 2020 18:20

Наслідки карантину: експерт розповів, як зміняться ціни на вживані авто в Україні

Наслідки карантину: експерт розповів, як зміняться ціни на вживані авто в Україні
Ціни залишаться на старому рівні. Фото: topgir.com.ua

У першому кварталі 2020 року українці придбали і поставили на облік 99,8 тис. легкових автомобілів: 20,3 тис. нових та 79,5 тис. розмитнених - які були у вжитку. Це вдвічі менше, ніж торік у цей же період.

Проте чи відобразяться зміни на цінах вживаних авто, розповів Gazeta.ua Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

Протягом карантину кількість продажів вживаних авто зменшилася, чи вплине фактор відкладеного попиту на ціни?

Тут два взаємовиключні вектори, які впливають на ціну. З одного боку – погіршення економічного становища багатьох громадян. Комусь знизили заробітну плату, а хтось навіть втратив роботу. Ті, хто втрапили у скрутне становище, навіть можуть продавати власні авто. Це створює додаткові пропозиції на ринку вживаних авто, що призводить до зниження цін на вживані авто. Але, з іншого боку, є багато тих, хто до карантину із задоволенням використовував метро чи громадський транспорт. І зараз, коли метро не працює, а у транспорт впускають лише за перепустками, люди все частіше задумуються про придбання власного авто.

Чи впливають на рішення придбати авто карантинні обмеження?

Українці розуміють, що в тому ж офісі чи магазині можна витримати соціальну дистанцію. А от у маршрутці чи вагоні метро забезпечити дотримання цих правил неможливо. Це спровокує додатковий попит на авто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медик позичив службову машину, аби навчитися краще кермувати


Тож ціни на вживані авто впадуть чи підвищаться?

У ситуації, що склалася, фактори збільшення ціни зустрінуться з факторами зменшення і нівелюють один одного. Тому, думаю, ціни так і залишаться на старому рівні.

А як щодо авто з-за кордону?

Якщо вживані авто будуть завозити з-за кордону, то в цінах теж мало що зміниться. Друзі з США та Європи розповідають про те, що навіть ті, хто раніше був адептом руху carfree (вільний від авто. - з англ.), пересідають на авто. Причому не обов'язково нові. Також падає популярність таксі, оскільки невідомо, хто їхав у ньому до тебе і чи дезінфіковане воно.Та і знезаражувати авто що п'ять хвилин неможливо - коли ж тоді працювати? А у власному авто ти впевнений, що пересувається лише твоя сім'я. Продажі авто в Європі і США збільшуються, а тому тенденції зменшення ціни й не буде. Навпаки, нам можна очікувати на те, що в Україну вони точно не будуть завезені дешевими.

На сьогодні популярно купувати авто із США. Можливо, подешевшають вони?

Щодо авто із США, то здешевлення теж не буде. В Україну потрапляють так звані битки. Їх продають на аукціонах страхові компанії дешевше, проте так, як зросте попит, ціни теж можуть ставити вищими.

Якщо зараз ціни залишаться на старому рівні, то чого очікувати через пару місяців?

Ціни навіть можуть вирости. Це вже залежатиме від того, як скоро відкриють громадський транспорт і як скоро вирішать проблему страху, пов'язаного з пандемією.

Чи може в таких умовах зрости попит на електрокари?

Якби на бензин залишалися старі ціни, то продажі електрокарів росли б. Зараз ціни на пальне впали, тому попит на електрокари – хоч нові, хоч уживані – ростиме так само, як і на звичайні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала вищою і зухвалішою - Toyota Venza повертається

У разі зупинки транспортного засобу водію необхідно вмикати аварійну світлову сигналізацію. Своєю чергою поліцейський зобов'язаний підійти до водія, назвати посаду, спеціальне звання, прізвище і причину зупинки, - говорить Gazeta.ua автоюрист Володимир Караваєв. Розповідає про те, як чинити під час зупинки автомобіля поліцією і що мають право вимагати патрульні.

Зараз ви читаєте новину «Наслідки карантину: експерт розповів, як зміняться ціни на вживані авто в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути