Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2020 18:29

Експерт розповів, як не позбутися авто через несплату штрафів ПДР

Експерт розповів, як не позбутися авто через несплату штрафів ПДР
Експерт розповів про сплати заборгованостей за порушення ПДР Фото: ua.news

З початку цього року в Україні відкрили 334 655 виконавчих проваджень щодо стягнення штрафів за порушення правил дорожнього руху на суму понад 735 млн грн. Наразі закрили 6% проваджень.

Експерт у сфері створення і розвитку інноваційних сервісів і додатків Денис Дмитров 23 вересня провів Zoom-конференцію на тему сплати заборгованостей за порушення ПДР та її "плюси" для державного бюджету.

Денис Дмитров також є засновником і головним виконавчим директором платіжно-інформаційного сервісу "Штрафи UA". Цей додаток допомагає українським водіям спростити процес оплати штрафів за порушення правил дорожнього руху.

2020 року через сервіс "Штрафи UA" на користь держави сплатили штрафів на суму 50 млн грн. Додатком користуються понад 1 млн українців.

Наразі сплатити штраф через платіжний сервіс онлайн майже неможливо через брак інформації про суму, тип порушення та реквізити.

Часто водії допускають помилки при сплаті, або навіть не знають, що на них відкрили провадження. Іноді стягнення накладають помилково.

"Для того, щоб зрозуміти, як правильно поповнити держбюджет, необхідно знати категорії штрафів за порушення ПДР", - розповів Денис Дмитров під час заходу.

Штрафи, які патрульні виносять на місці, - це перша категорія. Крім цього, виокремлюють штрафи за порушення правил паркування, які виписують інспектори з паркування. Третя категорія - штрафи, зафіксовані автоматичною фото- і відеофіксацією порушень.

Як водії отримують постанови про порушення ПДР?

Водії можуть отримати постанову про порушення правил дорожнього руху декількома способами. Серед них: бланк суворої звітності, постанова у вигляді чеку, повідомлення про порушення та фотофіксація.

"Зазвичай водії сплачують штрафи по повідомленнях. Вони не чекають постанов", - розповів Денис Дмитров.

Бланк суворої звітності з надрукованими серією й номером вручну заповнює посадова особа, та набирає чинності при врученні водію. Оригінал бланка вносять у реєстр правопорушень, а порушник отримує копію.

Зазвичай водії сплачують штрафи по повідомленнях. Вони не чекають постанов

Постанову у вигляді чека інспектор роздруковує після внесення порушення у планшет.

"Інспекції з паркування - це тей приклад, де спрацювала децентралізація влади", - каже засновник сервісу "Штрафи UA".

Повідомлення про порушення виносить інспектор з паркування. Постанова з'являється пізніше того ж дня. Водієві її надсилають поштою.

Камера фіксує порушення в автоматичному режимі, а інспектор лише схвалює його. Постанова потрапляє у реєстр після винесення. Порушник отримує її поштою.

Як сплатити штраф за порушення ПДР?

Водії-порушники можуть сплачувати штрафи за порушення правил дорожнього руху у касах банків або фінансових установ, через платіжні термінали. А також завдяки онлайн-банкінгам та спеціалізованим онлайн- сервісам.

Оплачено - не означає погашено

Строки сплати штрафу

Водії-порушники мають 15 календарних днів для вчасної сплати штрафу за порушення правил дорожнього руху.

Штрафи, які виписують інспектори з паркування, та штрафи, зафіксовані камерами автоматичної фото- і відеофіксації, можна сплачувати протягом 30 днів.

У разі несплати, інспектори звертаються до Державної виконавчої служби.

"Оплачено - не означає погашено", - наголошує Дмитров.

Квитанція не є гарантією того, що водій сплатив штраф.

Головна проблема — немає оперативного інформування людей і можливості сплачувати штрафи дистанційно

Як дізнатися?

Водії-порушники можуть дізнатися про прострочені штрафи на сайті Міністерства юстиції України у Єдиному реєстрі боржників, або отримати поштою листа від Державної виконавчої служби України.

Крім цього, водій може дізнатися про прострочений штраф та відкрите провадження постфактум. А саме, через арешт власних рахунків, конфіскацію автомобіля та інші санкції.

"Головна проблема - немає оперативного інформування людей і можливості сплачувати борги за відкритими провадженнями", - каже засновник сервісу "Штрафи UA".

"Восени цього року Міністерство внутрішніх справ України почало надавати доступ до Реєстру адміністративних правопорушень з правил дорожнього руху. Завдяки цьому водії отримали можливість моментальної сплати штрафів через платіжні сервіси у смартфоні. Надання доступу до бази Виконавчої служби України покращить ситуацію зі сплатою прострочених штрафів", - підсумував Денис Дмитров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можуть зрости штрафи за перевищення швидкості: назвали цифри

З 1 червня цього року патрульна поліція винесла 833 949 постанов за перевищення швидкості, які зафіксувала автоматична система фото- і відеофіксації порушень ПДР. 645,5 тис. штрафів уже оплатили.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як не позбутися авто через несплату штрафів ПДР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути