вівторок, 15 серпня 2017 15:25

Двері-крила, "невидимки" та двері-сидіння: топ-13 найбожевільніших ідей автовиробників
19

Kaiser-Darrin
Фото: Concept Carz
Ford Evos
Ford Evos
Bmw Isetta
Bmw Isetta

Автомобільні двері з просто необхідної деталі авто з часом перетворилися на стильний аксесуар, яким можна прикрасити машину. Інженери і дизайнери змагаються наввипередки, вигадуючи все більше методів їхнього відкриття і закриття. Gazeta.ua пропонує добірку автомобілів з найоригінальнішими та найбожевільнішими задумками конструкцій дверей.

1. Bmw Isetta

Легковий автомобіль Isetta має лобові двері. Це авто почали випускати в повоєнний час. Isetta був одним з найуспішніших мікроавтомобілів того періоду. Завдяки формі яйця і вікнам-міхурам цю модель назвали автомобіль-міхур.

Автор: TrueAutoSite
  Bmw Isetta
Bmw Isetta
Автор: TrueAutoSite
  Bmw Isetta
Bmw Isetta

2. Rezvani Beast Alpha

Двері SideWinder цього авто не залишають очевидців без "вау-ефекта". Вони відчиняються за незвичайною технологією - висуваються в бік за напрямком руху. Розробка отримала назву Sidewinder - на честь змії рогатого гримучника, яка пересувається боком. При цьому назва самої моделі - Beast Alpha - перекладається як Альфа-Звір.

Автор: Motor trend
  Rezvani Beast Alpha
Rezvani Beast Alpha

3. Alfa Romeo Pandion

Автор: Automobiles Review
  Alfa Romeo Pandion
Alfa Romeo Pandion

Двері в цьому суперкарі відкриваються на 90° вгору з-під задньої частини автомобіля. Кожна з них завдовжки 3,6 м. Вся бічна частина кузова власне і є дверима: від переднього до заднього крила. Раніше Bertone вже застосовувала подібний дизайн дверей на Alfa Romeo Carabo 1968 року, Lancia Straros Zero 1970-го і Lamborghini Countach 1972 року.

Автор: YouTube
  Alfa Romeo Pandion
Alfa Romeo Pandion

4. BMW Z1

Вертикально-зсувні двері на BMW Z1 роблять цю модель одним з найнеординарніших кабріолетів BMW. Двері зсуваються вертикально вниз усередину шасі автомобіля.

Автор: YouTube
  Bmw Z1
Bmw Z1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найдорожчий у світі автомобіль

5. Peugeot EX1

Автор: a777aa77
  Peugeot-EX1
Peugeot-EX1

У цього концепта електрокара двері-сидіння. У світі немає жодної серійної машини, яка мала б подібні двері. Спортивний електромобіль Peugeot EX1 створили до ювілею компанії 2010 року. За задумом розробників, автомобіль мав справляти приголомшливий ефект. Так, автомобіль побив одразу декілька рекордів: розгін з місця, максимальна швидкість тощо. Електромобіль оснащений двома двигунами потужністю 340 к. с. Peugeot обіцяє, що в майбутньому поставлять EX1 на конвеєр.

Автор: Офіційний сайт автовиробника
  Peugeot-EX1
Peugeot-EX1

6. Holden Hurricane concept

Футуристичне купе з гучною назвою Hurricane - "Ураган" презентували 1969 року. Має двері-ковпак. Коли сідаєш у авто, здається, що це салон літака або космічного корабля. Кабіна плавно відкривається, за нею піднімаються сидіння. Як тільки водій і пасажир сідають, дах зачиняється, а сидіння відкидаються назад і приймають лежаче положення.

Автор: YouTube
   Holden Hurricane concept
Holden Hurricane concept

7. Ford EVOS

Автор: madle.org
  Ford Evos
Ford Evos

Ford EVOS має двері-крила. Двері цієї автівки сконструювали без середньої стійки. Вони відчиняються вверх. У результаті чого Ford нагадує квітку. Такі двері називають "Крило чайки". Концепцію вперше впровадили у DeLorean DMC-12, популярній за фільмом "Назад у майбутнє". Серед відомих автомобілів з "крилами чайки" також кабріолет Mercedes SL.

Автор: madle.org
  Ford Evos
Ford Evos

8. Lincoln Mark VIII

Двері серійного Lincoln Mark VIII, що зникають, спроектували для автомобілей у місцях з обмеженим простором для парковки. Ідея полягала в тому, щоб двері Mark VIII складалися донизу, не потребуючи додаткового простору для відчинення і зачинення. Цей метод давав можливість пасажирам спокійно увійти або вийти. Mark VIII передали американській компанії Joalto Design Inc. Joalto досі володіє багатьма патентами США на конструкції шасі і кузова цього автомобіля. Joalto Design Inc. Створив цей одиничний концепт-кар і передав назад у Lincoln на розгляд керівництвом для серійного випуску. На жаль, керівництву не сподобався дизайн і вони розпорядилися автомобіль знищити. Проте якимось чином він вцілів. У вересні 2007 року його навіть продавали на інтернет-аукціоні eBay.

Автор: pezcame.com
  Lincoln  Mark VIII
Lincoln Mark VIII

9. Tesla Model X

Задні двері Tesla Model X - найяскравіша особливість цієї моделі. Вони повністю автоматизовані. В них вбудовані сенсори, які підлаштовують кут і траєкторію відчинення дверей залежно від перешкод. Двері Tesla помилково називають "двері-чайки". Але це не так: вони складаються з двох частин, кожна з яких бере участь у процесі відчинення-зачинення.

Автор: Itc
  Tesla Model X
Tesla Model X

10. Koenigsegg CCR

Автор: koenigsegg.com
  Koenigsegg CCR
Koenigsegg CCR

Цей суперкар шведської компанії презентували 2004 року на Женевському автосалоні. Головною родзинкою одного з найшвидших авто у світі стали унікальні підйомні двері - "крило жука". Спочатку двері відділяються від кузова, а потім повертаються вгору на петлях з двома паралельними важелями і завмирають під прямим кутом. Петлі повертаються на шарнірі з приводом і висувають двері по дузі назовні. Двері обладнані газовими амортизаторами. Тому для відчинення потрібне невелике зусилля. Ця конструкція дозволяє відчинити двері в обмеженому просторі.

Автор: koenigsegg.com
  Koenigsegg CCR
Koenigsegg CCR

11. Mazda RX8

Двері, які відчиняються назустріч руху в Mazda RX8, яку нещодавно зняли з виробництва, були дуже популярними всередині минулого століття. Пізніше автогіганти відмовилися від них через підвищений рівень травматизму, який вони провокували. Вони часто відчинялися на великій швидкості. Автовласники їх прозвали "суїцидальні двері". Зараз цю концепцію широко використовує Rolls-Royce і віднедавна Opel (на новій Meriva).

Автор: Avtoforfun
  Maxda rx8
Maxda rx8

12. Kaiser-Darrin

Автор: Concept Carz
  Kaiser-Darrin
Kaiser-Darrin

Kaiser був першим і єдиним виробником, який втілив у розробці спорткара двері, які засуваються. Це сталося 1954 року. Їхній принцип схожий на той, що використовують у склопідйомниках. Ці оригінальні двері зсуваються в сторону - в передні крила авто. На думку розробника, так автомобіль виглядає естетичніше, ніж зі звичайними дверима.

Автор: Concept Carz
  Kaiser-Darrin
Kaiser-Darrin
13. Mercedes-Benz 300SL (W194)
Автор: Вікіпедія
  Mercedes-Benz 300SL
Mercedes-Benz 300SL

Поява цього авто стала революцією в автомобільній сфері 1952 року. Саме з народження цієї моделі в словники автолюбителів увійшов термін "крило чайки". Він означав двері, які підвішуються до даху, а не до бічної частини авто, як буває зазвичай.

Французькою такі двері називаються portes papillon (двері "метелик"). Крім Mercedes-Benz 300SL середини 1950-х років і експериментального Mercedes-Benz C111 початку 1970-х, найбільш відомими прикладами автомобілів з дверима "крило чайки" були - Bricklin SV-1 1970-х років і DeLorean DMC-12 1980-х.

Більше про найоригінальніші автомобільні двері у відеосюжеті:
Зараз ви читаєте новину «Двері-крила, "невидимки" та двері-сидіння: топ-13 найбожевільніших ідей автовиробників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути