понеділок, 16 березня 2020 15:36

7 цікавих фактів про українські вантажівки КрАЗ
8

З1959 року Кременчуцький завод КрАЗ виготовляє великовантажні автомобілі на всі випадки життя. За ці півстоліття конструктори КрАЗа створили цілий ряд дуже незвичайних машин. Зараз КрАЗ єдиним завод, який виготовляє в Україні автомобілі і більшість із них поставляє українським військовослужбовцям. Видання Gazeta.ua підібрало топ-7 найцікавіших фактів про КрАЗ.

Автор: Фото autodriving.net/
  КрАЗ виготовляє комбайни
КрАЗ виготовляє комбайни

1. КрАЗівські комбайни

Завод в Кременчуці не завжди був автомобільним. Його будівництво почали відразу після війни. Спочатку підприємство випускало сталеві прольоти для мостів. Уже в 1956 році завод змінює профіль і починає випускати кукурудзяні комбайни Ку-2А. Техніку для сільського господарства завод випускав всього два роки. У 1958 році в Україну перенесли виробництво вантажівок з Ярославського автомобільного заводу.

Автор: Фото autocentre.ua
  КрАЗ найбільший виробник у ЄС
КрАЗ найбільший виробник у ЄС

2. Найбільший виробник вантажівок в Європі

У 1986 році КрАЗ випустив рекордну кількість вантажівок – 30 655 шт. Це приблизно в 20 разів більше, ніж підприємство зібрало в 2014-му.

Кременчуцький автозавод став найбільшим виробником вантажних автомобілів в Європі, випередивши такі імениті бренди, як Mercedes, MAN, Scania і Volvo.

Статус найбільшого в Європі машино-виробника КрАЗ зберігав і уперше роки незалежності України, аж до 1995 року.

Автор: Фото popmech.
  Машина для ліквідації аварії на ЧС
Машина для ліквідації аварії на ЧС

3. Ліквідація Чорнобильської катастрофи

У 1986 році, КрАЗ створив 18 автомобілів, для роботи в зоні радіоактивного зараження. Замість кабіни в автомобілі була одномісна свинцева капсула. Після закінчення ліквідації аварії на ЧАЕС всі автомобілі знищили.

Автор: Фото autodriving.net/
  КрАЗ бере участь у “Формулі-1″
КрАЗ бере участь у “Формулі-1″

4. КрАЗ і "Формула -1"

У 1991 році співробітники заводу вирішили популяризувати КрАЗ в Європі. І взяли участь у "Формулі-1″ для вантажівок – Truck Grand Prix.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Формула-1" скасувала перегони в Австралії

За сім місяців КрАЗ підготував прототип гоночної вантажівки.Щоб додати вантажівці потужності, на нього поставили турбірований дизельний мотор від Т-64, який видає 700 кінських сил. У 1992 році болід КрАЗ виїхав на трек в Нюрбурзі. Але, на жаль, в заїздах у гоночного КрАЗа зламалася унікальна деталь, і він зійшов з дистанції.

Автор: Фото
  КрАЗ на авторалі
КрАЗ на авторалі

5. Підготовка КрАЗа до ралі

У 2007 році КрАЗ представив модель для ралі "Самум". Машину назвали за аналогією з сухим вітром в Північній Африці. Ім'я машині вибрали невипадково. КрАЗ "Самум" повинен був взяти участь в ралі "Дакар".

Але взяти участь в Дакарі не вийшло. Гонку в 2008 році відмінили. Офіційна причина відміни звучала так: "Загроза безпеки учасників з боку терористичних угрупувань, пов'язаних з "Аль-каїдою", в Північній Африці".

Автор: Фото autocentre.ua
  КрАЗ броньовик
КрАЗ броньовик

6. Бронеавтомобілі КрАЗ

У 2014 році, був створений перший бронеавтомобіль KrAZ Shrek One TC. Він побудований на базі КрАЗ-5233 відповідно до нормативів MRAP. У цьому ж році створили медичну версію броньвика KrAZ Shrek One Amb.

Автор: Фото nash-transport.com/
  КрАЗ зробив надкомпактну вантажівку
КрАЗ зробив надкомпактну вантажівку

7. Надкомпактна вантажівка

У 2019 році Кременчуцький автозавод показав зручну вантажівку на шасі КрАЗ-5401H2, що вирізняється короткою колісною базою. Така машина розрахована на корисне навантаження 7000 кг, щоб перевозити спецтехніку.

Зараз ви читаєте новину «7 цікавих фактів про українські вантажівки КрАЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути