пʼятниця, 03 травня 2024 17:19

Росія душить. Чому у країні-агресорці стривожилися через хімію

Росія душить. Чому у країні-агресорці стривожилися через хімію
eastnews.ua

Кремль застосував проти українських бійців зброю, заборонену міжнародною конвенцією. Реакція Росії свідчить про те, що США вдалося викрити одне зі "слабких місць" Кремля у війні з Україною.

Заборонені законом

У четвер, 2 травня, Держдепартамент США заявив, що Росія застосувала хімічну речовину хлорпікрин проти українських бійців.
"Використання таких хімікатів не є поодиноким випадком і, вочевидь, випливає з прагнення російських військ вибити українські сили з укріплених позицій та домогтися тактичного успіху на полі бою." - сказано у повідомленні Держрдепу.
Хлорпікрин широко використовувався під час Першої світової війни, мав інші назву "агент-душитель". Він фігурує у списку заборонених речовин Організації по забороні хімічної зброї. Крім того, США стверджують, що країна-агресорка знехтувала заборонами. І так порушила Конвенції про хімічну зброю, яку ратифікували більш ніж 150 країн світу. І - Росія у тому числі.

"Одіозно все"

Росія все спростовує. Зокрема, посол РФ у США Анатолій Антонюк вважає ці звинувачення безпідставними та одіозними. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков розвинув думку: "Як завжди, такі звинувачення голослівні, нічим не підкріплені. Росія була й залишається відданою своїм зобов'язанням по міжнародному праву у згаданій сфері".
Українська влада раніше повідомляла про застосування супротивником хімічної зброї. З початку широкомасштабного вторгнення відомо про понад тисячу випадків застосування окупантами отруйних речовин. Останнім часом, пишуть західні ЗМІ з посиланням на джерела з фронту, випадки хімічних атак почастішали. За словами бійців, якщо вони під час цього залишаються в окопах і не мають протигазів, їм доводиться або задихатися, або бігом полишати траншеї, наражаючись на вогонь супротивника. Як мінімум півтисячі наших бійців лікувалися від отруєнь хлорпікрином, один з постраждалих загинув від задухи, викликаної цією отруйною речовиною.

Буде боляче, як припече

У квітні у підсумковій заяві саміту міністрів закордонних справ "Великої сімки" було зафіксовано: будь-яке застосування Росією хімічної, біологічної чи ядерної зброї матиме серйозні наслідки.
Які саме наслідки - не уточнюється. Відповідна міжнародна конвенція не містить прямих санкцій за порушення її положень та спрямована передовсім на знищення запасів старої хімічної зброї , а також має на меті заборону виробництва нової. Але хімікати можуть використовуватися у мирних цілях, що дозволяє країнам-підписантам виробляти їх у невеликих обсягах, приміром, - для сільського господарства. Тому Росії загрожує чергова пляма на іміджі, яка, втім, може мати суттєві впливи.
Але реакція на повідомлення Держдепу США у країні-агресорці була емоційно-болісною. Застосування хімічної зброї нею навряд чи викличе ентузіазм у тих країн, які або продовжують спілкування з Росією, або тримають умовний нейтралітет. Серед них - Китай. До слова, Сі Цзіньпін розпочинає своє європейське турне без заїзду до РФ, хоча вона відносно поруч і це було б приємно Путіну, в якого якраз інаугурація. Однак Сі має поважну формальну причину не бути на ній присутнім, як і на московському 9 травня. Це означає, що й реальна причина демаршу суттєва.

Зараз ви читаєте новину «Росія душить. Чому у країні-агресорці стривожилися через хімію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути