пʼятниця, 17 травня 2024 21:00

Дефіцит солдат у ЗСУ та імовірність появи інструкторів НАТО в Україні: про що пишуть світові ЗМІ

США розглядають перспективу відправлення інструкторів в Україну, що може більше втягнути країну у війну, пишуть західні ЗМІ.

Також медіа констатують: Росія несподівано успішно наступає в Харківській області. Серед причин – погана лінія укріплень, брак зброї в ЗСУ та заборона бити американською зброєю по території РФ.

Окрема увага в матеріалі оглядачки CNN прикута до напружених та небезпечних тенденцій, які почалися в Європі. Континент готується до можливої великої війни, пише оглядачка CNN.

Gazeta.ua проаналізувала статті у світових ЗМІ.

"НАТО розглядає можливість відправити інструкторів в Україну", The New York Times, США

Союзники по НАТО наближаються до відправлення військ в Україну - для підготовки Сил оборони. Цей крок стане ще одним розмиванням попередньої червоної лінії та може втягнути США і ЄС у ще більше у війну.

Дефіцит солдат в Україні досяг критичної точки, а її позиція на полі бою за останні тижні серйозно погіршилася. Бо Росія прискорила наступ, щоб скористатися затримками з постачанням зброї з США. У результаті українські чиновники попросили американських колег і колег з НАТО допомогти навчити 150 тис. мобілізованих ближче до лінії фронту - для їх швидшого розгортання.

Наразі США відповіли "ні", але голова Об'єднаного комітету начальників штабів, генерал Чарльз Браун-молодший, заявив, що розгортання інструкторів НАТО виглядає неминучим.

Наразі, за його словами, такі дії поставили б під загрозу "купу інструкторів НАТО" і означали б потребу вирішувати, чи використовувати дорогоцінні ППО для захисту інструкторів замість критичної української інфраструктури біля поля бою.

Автор: Getty Images
  Інструктори НАТО можуть приїхати в Україну
Інструктори НАТО можуть приїхати в Україну

Уряд Естонії не виключає можливості відправлення військ у західну Україну

Будучи частиною НАТО, США будуть зобов'язані, за договором Альянсу, допомагати в захисті від будь-якого нападу на інструкторів, що потенційно може втягнути Америку у війну.

Білий дім був категоричним у тому, що не розміщуватиме війська США, включно з інструкторами, в Україні. Адміністрація Джо Байдена також закликала союзників по НАТО не надсилати свої війська.

Уряд Естонії не виключає можливості відправлення військ у західну Україну

У лютому президент Франції Еммануель Макрон заявив, що "нічого не можна виключати", коли йдеться про відправлення західних військ в Україну. Відтоді повторював ідею, навіть коли дипломати США попросили припинити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайська гостинність і миролюбність: як Путіна приймали в Пекіні

Уряд Естонії не виключає можливості відправлення військ у західну Україну, щоб взяти на себе тилові функції, які могли б вивільнити українські війська для фронту, заявив радник президента Естонії з питань нацбезпеки.

Глава МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс підтримав позицію Макрона.

"Наші війська навчали українців в Україні до війни, тому повернення до цієї практики цілком можливе", - сказав він.

Американські військові навчали українських у Польщі, Німеччині та США, але пересилання військ з України займає багато часу. До того ж офіційні особи Штатів визнають, що нинішня підготовка українських сил є недостатньою, і що їм потрібна краща та швидша, щоб відбити очікувану російську атаку цього літа.

Навчання американців і союзників не завжди успішні

Раніше США допомагали проводити навчальну програму НАТО на Яворівському полігоні, але американські війська вивели звідти на початку війни.

Навчання американців і союзників не завжди успішні. Перед контрнаступом України минулого літа американські солдати навчали в Німеччині підрозділи ЗСУ маневровій війні, розмінуванню та іншим завданням. Але навчитися скоординовано використовувати танки, артилерію та піхоту важко. Особливо за 12 тижнів. Проблему ускладнює те, що українці стикаються з полем бою, дуже відмінним від того, на якому воювали сили США в останні роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Блиск та злиденність" українського ОПК

Перенесення навчання в Україну дозволило б американським інструкторам швидше збирати інформацію про нововведення на передовій, адаптуючи підготовку.

Минулого місяця в Альянсі попросили Верховного головнокомандувача об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, генерала Крістофера Каволі, запропонувати спосіб, зробити більше для України. Він заявив, що однією з можливостей може бути навчання українських військ у Львові.

Велику кількість українських мобілізованих все ще можна відправити на розгалужені полігони в Німеччині та Польщі

Але Росія бомбила Львів, зокрема кілька тижнів тому, коли російські крилаті ракети вразили там критичну інфраструктуру. Велику кількість українських мобілізованих все ще можна відправити на розгалужені полігони в Німеччині та Польщі. Але з точки зору матеріально-технічного забезпечення - це вимагає транспортування військ на полігони, навчання їх складним маневрам, а потім відправлення майже за 1500 км до лінії фронту.

Інші союзники по НАТО, включаючи Британію, Німеччину і Францію, працюють над тим, щоб базувати оборонних підрядників в Україні. Це допоможе створювати і ремонтувати системи озброєнь ближче до зони бойових дій. Білий дім переглядає заборону на допуск оборонних підрядників США в Україну, а невеликій кількості вже дозволили в'їзд під кураторством Держдепу для роботи над деякими системами озброєння, як от ППО Patriot.

"У тому, що даємо Україні масу західного обладнання, але не даємо ресурсів для його підтримки, є елемент недбалості", - каже підполковник армії США у відставці, українець, ветеран бойових дій Олександр Віндман.

"Як Росія просунулася до Харкова, попри попередження про напад", The Guardian, Велика Британія

Напад Росії на північ від Харкова анонсувала Москва, передбачала західна розвідка і Україна. Те, що російські війська змогли просунутися на 6 км в кількох точках за п'ять днів, викликає серйозні сумніви щодо здатності Києва захистити себе.

Про намір створити "санітарну зону" вздовж кордону всередині України Володимир Путін заявив у березні. Водночас росіяни нарощували нову Північну групу сил у Бєлгородській області, яка, за оцінками Інституту вивчення війни (ISW), нараховує 30 тис. осіб. За два дні до штурму, глава Харківської області заявив, що помічено згущення сил. Попередження Києву передала і британська розвідка. Тож коли минулої п'ятниці 5-10 тис. російських солдатів перетнули кордон у двох ключових точках, можна було очікувати, що атаку швидко відіб'ють.

Насправді оборонні рубежі України виявилися тонкими чи зовсім відсутніми. У Вовчанську, за 60 км на північний захід від Харкова, "першої лінії укріплень і мін не існувало", - написав український командир Денис Ярославський. А український ветеран, який має контакти в області, сказав, що "підрозділів, готових до бою, не було і захист зробили неналежним чином".

Автор: Getty Images
  Росіяни здійснили прорив у Харківській області, пишуть світові ЗМІ. Нині під ударом агресора місто Вовчанськ. Його росіяни методично знищують
Росіяни здійснили прорив у Харківській області, пишуть світові ЗМІ. Нині під ударом агресора місто Вовчанськ. Його росіяни методично знищують

До середини тижня бої дійшли до Вовчанська та сіл на північ від Липців - за 30 км від Харкова, в якому живе 1,3 млн людей. Найближчою метою загарбників було б досягти радіусу дії російської 152-мм артилерії - це приблизно 23 км. Звідти можна було б відновити обстріли мегаполіса, яке вже обстрілювали у вересні 2022-го.

Росія збільшує чисельність сил вторгнення до 510 тис. осіб

Цього року Росія збільшує чисельність сил вторгнення до 510 тис. осіб і вже використала брак українського ППО і боєприпасів для захоплення Авдіївки у лютому, й плацдарму на північний захід від цього міста у квітні. У травні почала загрожувати Харківщині з надією залякати населення і змусити до втечі.

З березня, за словами української експертки з питань безпеки Марії Авдєєвої, Росія веде постійний потік онлайн-пропаганди, спрямованої на те, щоб залякати жителів Харкова і області.

Військові труднощі України частково спричинені паузою в поставках зброї зі США і боротьбою європейських країн за збільшення виробництва свого озброєння до кінця 2024-го. Водночас Києву важко мобілізувати чоловіків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія душить. Чому у країні-агресорці стривожилися через хімію

Експерт із сухопутних військових дій британського Королівського інституту об'єднаних збройних сил Джек Уотлінг каже, що Росія долає обмеження своєї недостатньо підготовленої армії і "збільшує переваги" боєприпасами.

Зменшення зенітно-ракетної оборони України на фронті відчутне настільки, що зосереджене на стримуванні російських літаків від перетину зони бойових дій. Але більше не може збивати розвідувальні дрони "Орлан-10", які "літають над Харковом і Запоріжжям", каже Уотлінг.

З кінця березня Росія атакує Харків КАБами. Президент Володимир Зеленський просив у держсекретаря США Ентоні Блінкена дві батареї ППО Patriot на $1 млрд для захисту Харківської області.

Для України самогубство мати свою лінію оборони на кордоні

Військові аналітики пояснюють, чому Україну відтіснили на Харківщині. Окупована прикордонна територія є малонаселеною "сірою зоною", яку було особливо важко захищати. Тим більше, коли Україні заборонено використовувати зброю США для ударів по цілях у самій Росії.

"Для України самогубство мати свою лінію оборони на кордоні, де росіяни можуть вражати вас артилерією та КАБами, а українці не мають доступної зброї, як HIMARS, щоб завдати удару у відповідь через обмеження США", – сказав аналітик ISW Джордж Баррос.

У результаті російські сили можуть групуватися за кордоном у відносно безпечному просторі.

"Блискавичний напад Путіна розбудив Європу", CNN, США

Колонка оглядачки Фріди Гітіс.

Це була ретельно спланована демонстрація сили в Пекіні, коли Путін прибув на чергову зустріч з китайським колегою Сі Цзіньпіном. Тим часом, у Європі атмосфера навряд чи могла бути гіршою. У прем'єра Словаччини Роберта Фіцо стріляли і він отримав важкі поранення. Фіцо зараз поза небезпекою. Але ця драматична подія посилила передчуття кризи в регіоні. Відчуття, що пора терміново готуватися, бо все може обернутися куди гірше.

За 10 днів після того як Путін склав присягу на черговий термін, його війська здійснили раптовий напад на Харківщину, наблизившись до другого за величиною міста України. Блискавичний напад, за словами Зеленського, має змусити Україну розтягнути оборону. Тактично наступ РФ зміцнив її позиції напередодні надходження в Україну зброї США.

Відбиваючи тривогу прихильників України, глава британського МЗС Девід Кемерон назвав цей момент "надзвичайно небезпечним". За його словами, Росія фактично "знову вторглася".

Європейці спостерігали як союзники Путіна в Грузії ігнорували масові вуличні протести

Європейці спостерігали як союзники Путіна в Грузії ігнорували масові вуличні протести і схвалили так званий закон про "іноагентів", який є майже копією того, який використовує Кремль для придушення опозиції. Це перемога Москви і поразка більшості грузин, які палко хочуть приєднатися до ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макрон боїться "смерті" Європи, а Україна готується до мирних переговорів: про що писали світові ЗМІ

Те, що почалося як російське вторгнення в Україну понад два роки тому, стало, врешті, епохальним викликом для Європи. З наступом Росії в Україні весь регіон починає усвідомлювати, що війна означає більше, ніж виживання України. З кожним днем сувора реальність того, що те, що почалося в Україні, змінить саму Європу на довгі роки, стає все більш неминучим.

Автор: Getty Images
  Війна в Україні розбудила Європу
Війна в Україні розбудила Європу

Зараз Європа прискорює приготування не лише до того, щоб підтримати Україну, а й щоб захистити себе. Ще недавно Київ, здавалося, взяв верх, витіснивши Росію з територій, на які та вторглася. Тепер усе змінилося. Поки ультраправі республіканці в Палаті представників США затримували пакет допомоги, Росія переломила ситуацію.

Україні слід дозволити захищатися, навіть якщо це означає удари по Росії

Допомогу схвалили, але запізно. Тепер потрібен час, щоб вона надійшла, і навіть тоді дисбаланс у військових поставках триватиме. Воєнізована економіка Росії отримує зброю від Ірану і Північної Кореї, але теж ключову допомогу від Китаю. Крім того, РФ виробляє втричі більше снарядів, ніж прихильники України.

Оскільки російські війська просуваються вперед, а Путін розглядає війну як конфлікт проти Заходу, Європа розпочала широкомасштабні зусилля, щоб приготуватися до найгіршого.

Пора ослабити всі обмеження. Україні слід дозволити захищатися, навіть якщо це означає удари по Росії. Ціна на добро Путіну підкорити Україну занадто висока.

"Росія поважає силу", - каже фінський генерал-лейтенант Мікко Хейсканен, описуючи багаторічний план підготовки його країни до захисту. Може, зараз Путін і Сі мають більше причин для усмішок, але європейці хочуть бути впевненими, що це лише тимчасова ситуація.

Зараз ви читаєте новину «Дефіцит солдат у ЗСУ та імовірність появи інструкторів НАТО в Україні: про що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути