Липень, спека і треба вижити? Морозиво!
Липень. Спека. Як у таких "жахливих" умовах вижити?! І тут з'являється воно - МОРОЗИВО!!!
У спеку морозиво з'їдають тонами. Я його дуже люблю, але важко мені догодити з якістю. Найсмачніше їла в Італії. Донька з подругою ходили по магазинах, а я ці походи не люблю, тому з великим задоволенням сиділа у вуличних кав'ярнях Мілану. Морозиво, крем-брюле, панна котта, тірамісу, біскотті і, звичайно, кава. Ммммм! Який там шопінг).
Морозиво - це заморожена солодка суміш із молочних продуктів з різними добавками. Ось таке сухе й нецікаве визначення дає Вікіпедія цьому неперевершеному, незабутньому смаку дитинства.
З мого дитинства маю такі спогади про морозиво. Дівчинка з села приїжджає в місто в музичну школу. На автовокзалі зашарпана будка, в ній огрядна продавщиця в білому, точніше майже білому халаті, з алюмінієвого бідона набирає ложкою щось схоже на морозиво і кладе у вафельні стаканчики. Вони інколи прилипали до зубів і рук. Морозиво хрустіло шматками льоду, але ж ЯК ЦЕ БУЛО СМАЧНО!
Я вирішила сама готувати морозиво. Правда, роблю це дуже рідко. Каюся. А щоб блог не був сухим та нецікавим, як визначення у Вікіпедії, дам рецепт струдля з яблуками, який подають з морозивом. Він і сам по собі смачний, але з морозивом - це вищий пілотаж.
Отже.
ЯБЛУЧНИЙ СТРУДЕЛЬ
Інгредієнти:
7-8 міцних ароматних яблук (беру сорт Симиренко або зелені Голди)
250 г борошна
100 г вершкового масла кімнатної температури
100 мл теплої води
80 г родзинок (беру світлий киш-миш)
70 г мигдалю смаженого
50 г цукру
1 яйце та 1 жовток
сік 1/2 лимону
3 ст ложки оливкової олії (можна звичайну соняшникову)
2 ст ложки молока
30 г панірувальних сухарів або подрібнене бісквітне печиво
1 ч ложка кориці (але ви ж знаєте - я її люблю, тому кладу багато, ложок не рахую)
дрібка морської солі
Спосіб приготування:
- Просіяти борошно, зробити ямку. Влити 1 ст. ложку олії та 100 мл теплої води, додати яйце, дрібку солі та замісити тісто.
- Розділити тісто на дві частини. В одну - влити ще 1 ст ложку олії, вимісити. З'єднати з другою частиною. Ще раз вимісити.
- З тіста сформувати кулю, прим'яти рукою, полити рештою олії. Накрити рушником і залишити "відпочити" на 30 хв.
- Яблука почистити, вибрати серединку та порізати на тонкі шматки, збризнути лимонним соком (так яблука не будуть темніти).
- Подрібнити мигдаль у блендері або скалкою (мають попадатися великі шматочки горіха, тоді ще смачніше).
- Родзинки залити окропом.
- Великий бавовняний рушник посипати борошном, розкачати на ньому тісто якомога тонше. Воно дуже еластичне, добре піддається.
- Змазати тісто вершковим маслом, посипати сухарями, залишивши з одного боку не присипану смужку завширшки 10 см.
- На сухарі рівномірно викласти яблука, родзинки, мигдаль. Присипати цукром та корицею. Покласти зверху пару шматочків вершкового масла.
- Збити жовток з молоком та змастити смужку тіста без начинки.
- За допомогою рушника згорнути струдель "ковбаскою".
- Деко змастити маслом, присипати борошном та покласти струдель швом донизу.
- Змастити струдель яйцем з молоком та випікати 40 хв при температурі +220ºС . Протягом випікання декілька разів змастити струдель яєчно-молочною сумішшю.
МОРОЗИВО-СЕМІФРЕДО
У попередній публікації був десерт із такою назвою, а зараз даю морозиво-семіфредо. Варіантів безліч, але мені подобається з горіхами та карамеллю. Це знову ж таки, поєднання не тільки смаків, але і структур.
О, семіфредо!!! Це так свіжо, морозно і загадково-ніжно!
А карамель - немає нічого смачнішого за цей соус. Її можна приготувати більше і покласти в банку. До морозива, до чаю, до пудінгів, маффінів, кексів, до ранкової каші чи вершкового сиру.
Інгредієнти:
400 г вершків 33-38% жирності
250 г вершкового сиру маскарпоне
2 яйця
1 ст. ложка цукру
1 пакетик ванільного цукру
Для праліне:
100 г цукру
150 г горіха фундук
Кориця на кінчику ножа
Для карамелі:
1 склянка цукру (200 г)
15 мл води
1 ст ложку інвертного сиропу (я замінюю медом)
1/2 склянки вершків 33% жирності
50 г масла
Готуємо праліне
- Змішати цукор, корицю та горіхи на сковорідці. На слабкому вогні підігріти - поки розтопиться цукор, перемішати, щоб горіхи покрилися цукровою скоринкою.
- Викласти на пергаментний папір, щоб охололо. Потім подрібнити у блендері на крихти.
Готуємо карамель
- Змішати в невеликій каструлі цукор, воду, сироп (мед) та поставити на середній вогонь. Тепер заберіть ложку подалі і не піддавайтесь спокусі перемішувати. Залиште кипіти суміш 14 хв. Вона має покритися дрібними бульбочками і стати гарного бурштинового кольору.
- Зняти з вогню, влити вершки (будьте обережні, температура дуже висока), перемішати. Повернути на вогонь ще на 2 хв.
- Дати охолонути протягом 15 хв, потім додати вершкове масло. Розмішати вінчиком.
Готуємо основу морозива-семіфредо
- Холодні вершки збити з 1 ст ложкою цукру та ванільним цукром.
- Додати маскарпоне і ще раз змішати до однорідності.
- У суміш всипати праліне. Поставити в холодильник.
- Тим часом збити яєчні білки. Поступово влити їх у вершкову масу.
- Застелити форму харчовою плівкою.
- Викласти 1/3 вершкової суміші, зверху - половину карамелі.
Потім ще шар вершкової суміші та шар карамелі. Завершуємо вершковою сумішшю.
- Загорнути в харчову плівку та покласти до морозильної камери на ніч.
- Подавати на стіл, прикрасивши тертим шоколадом та горіхами, або мигдальними пластівцями, як на фото.
МОРОЗИВО
Ванільне
180 мл молока
3 яйця
100 г цукру
250 г вершків 33-35% жирності
1 пакетик ванільного цукру або кілька крапель ванільної есенції.
- Збити яйця та молоко. Додати цукор та ванільний цукор. Можна також використовувати есенцію або зернята з ванільного стручка.
- Поставити на вогонь на 10 хв, поки не загусне. Постійно помішувати вінчиком.
- Суміш охолодити та додати вершки. Все добре збити.
- Приготовану суміш влити в мороженицю та перемішувати протягом 30-40 хв.
Якщо немає морожениці - залийте у скляну чи пластикову ємність та покладіть у морозильну камеру. Через кожні 15-20 хв виймати та перемішувати - разів три-чотири. Потім залишити в камері до повного заморожування.
Шоколадне
Інгредієнти та спосіб приготування такий самий, як у ванільному морозиві. Коли вливатимете вершки - додайте розтоплену на водяній бані плитку шоколаду (я беру чорний шоколад 56% какао), або 2 ст ложки какао.
Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують!".