Липень, спека і треба вижити? Морозиво!

Липень. Спека. Як у таких "жахливих" умовах вижити?! І тут з'являється воно - МОРОЗИВО!!!

У спеку морозиво з'їдають тонами. Я його дуже люблю, але важко мені догодити з якістю. Найсмачніше їла в Італії. Донька з подругою ходили по магазинах, а я ці походи не люблю, тому з великим задоволенням сиділа у вуличних кав'ярнях Мілану. Морозиво, крем-брюле, панна котта, тірамісу, біскотті і, звичайно, кава. Ммммм! Який там шопінг).

Морозиво - це заморожена солодка суміш із молочних продуктів з різними добавками. Ось таке сухе й нецікаве визначення дає Вікіпедія цьому неперевершеному, незабутньому смаку дитинства.

З мого дитинства маю такі спогади про морозиво. Дівчинка з села приїжджає в місто в музичну школу. На автовокзалі зашарпана будка, в ній огрядна продавщиця в білому, точніше майже білому халаті, з алюмінієвого бідона набирає ложкою щось схоже на морозиво і кладе у вафельні стаканчики. Вони інколи прилипали до зубів і рук. Морозиво хрустіло шматками льоду, але ж ЯК ЦЕ БУЛО СМАЧНО!

Я вирішила сама готувати морозиво. Правда, роблю це дуже рідко. Каюся. А щоб блог не був сухим та нецікавим, як визначення у Вікіпедії, дам рецепт струдля з яблуками, який подають з морозивом. Він і сам по собі смачний, але з морозивом - це вищий пілотаж.

Отже.

ЯБЛУЧНИЙ СТРУДЕЛЬ

Інгредієнти:

7-8 міцних ароматних яблук (беру сорт Симиренко або зелені Голди)

250 г борошна

100 г вершкового масла кімнатної температури

100 мл теплої води

80 г родзинок (беру світлий киш-миш)

70 г мигдалю смаженого

50 г цукру

1 яйце та 1 жовток

сік 1/2 лимону

3 ст ложки оливкової олії (можна звичайну соняшникову)

2 ст ложки молока

30 г панірувальних сухарів або подрібнене бісквітне печиво

1 ч ложка кориці (але ви ж знаєте - я її люблю, тому кладу багато, ложок не рахую)

дрібка морської солі

Спосіб приготування:

- Просіяти борошно, зробити ямку. Влити 1 ст. ложку олії та 100 мл теплої води, додати яйце, дрібку солі та замісити тісто.

- Розділити тісто на дві частини. В одну - влити ще 1 ст ложку олії, вимісити. З'єднати з другою частиною. Ще раз вимісити.

- З тіста сформувати кулю, прим'яти рукою, полити рештою олії. Накрити рушником і залишити "відпочити" на 30 хв.

- Яблука почистити, вибрати серединку та порізати на тонкі шматки, збризнути лимонним соком (так яблука не будуть темніти).

- Подрібнити мигдаль у блендері або скалкою (мають попадатися великі шматочки горіха, тоді ще смачніше).

- Родзинки залити окропом.

- Великий бавовняний рушник посипати борошном, розкачати на ньому тісто якомога тонше. Воно дуже еластичне, добре піддається.

- Змазати тісто вершковим маслом, посипати сухарями, залишивши з одного боку не присипану смужку завширшки 10 см.

- На сухарі рівномірно викласти яблука, родзинки, мигдаль. Присипати цукром та корицею. Покласти зверху пару шматочків вершкового масла.

- Збити жовток з молоком та змастити смужку тіста без начинки.

- За допомогою рушника згорнути струдель "ковбаскою".

- Деко змастити маслом, присипати борошном та покласти струдель швом донизу.

- Змастити струдель яйцем з молоком та випікати 40 хв при температурі +220ºС . Протягом випікання декілька разів змастити струдель яєчно-молочною сумішшю.

МОРОЗИВО-СЕМІФРЕДО

У попередній публікації був десерт із такою назвою, а зараз даю морозиво-семіфредо. Варіантів безліч, але мені подобається з горіхами та карамеллю. Це знову ж таки, поєднання не тільки смаків, але і структур.

О, семіфредо!!! Це так свіжо, морозно і загадково-ніжно!

А карамель - немає нічого смачнішого за цей соус. Її можна приготувати більше і покласти в банку. До морозива, до чаю, до пудінгів, маффінів, кексів, до ранкової каші чи вершкового сиру.

Інгредієнти:

400 г вершків 33-38% жирності

250 г вершкового сиру маскарпоне

2 яйця

1 ст. ложка цукру

1 пакетик ванільного цукру

Для праліне:

100 г цукру

150 г горіха фундук

Кориця на кінчику ножа

Для карамелі:

1 склянка цукру (200 г)

15 мл води

1 ст ложку інвертного сиропу (я замінюю медом)

1/2 склянки вершків 33% жирності

50 г масла

Готуємо праліне

- Змішати цукор, корицю та горіхи на сковорідці. На слабкому вогні підігріти - поки розтопиться цукор, перемішати, щоб горіхи покрилися цукровою скоринкою.

- Викласти на пергаментний папір, щоб охололо. Потім подрібнити у блендері на крихти.

Готуємо карамель

- Змішати в невеликій каструлі цукор, воду, сироп (мед) та поставити на середній вогонь. Тепер заберіть ложку подалі і не піддавайтесь спокусі перемішувати. Залиште кипіти суміш 14 хв. Вона має покритися дрібними бульбочками і стати гарного бурштинового кольору.

- Зняти з вогню, влити вершки (будьте обережні, температура дуже висока), перемішати. Повернути на вогонь ще на 2 хв.

- Дати охолонути протягом 15 хв, потім додати вершкове масло. Розмішати вінчиком.

Готуємо основу морозива-семіфредо

- Холодні вершки збити з 1 ст ложкою цукру та ванільним цукром.

- Додати маскарпоне і ще раз змішати до однорідності.

- У суміш всипати праліне. Поставити в холодильник.

- Тим часом збити яєчні білки. Поступово влити їх у вершкову масу.

- Застелити форму харчовою плівкою.

- Викласти 1/3 вершкової суміші, зверху - половину карамелі.

Потім ще шар вершкової суміші та шар карамелі. Завершуємо вершковою сумішшю.

- Загорнути в харчову плівку та покласти до морозильної камери на ніч.

- Подавати на стіл, прикрасивши тертим шоколадом та горіхами, або мигдальними пластівцями, як на фото.

МОРОЗИВО

Ванільне

180 мл молока

3 яйця

100 г цукру

250 г вершків 33-35% жирності

1 пакетик ванільного цукру або кілька крапель ванільної есенції.

- Збити яйця та молоко. Додати цукор та ванільний цукор. Можна також використовувати есенцію або зернята з ванільного стручка.

- Поставити на вогонь на 10 хв, поки не загусне. Постійно помішувати вінчиком.

- Суміш охолодити та додати вершки. Все добре збити.

- Приготовану суміш влити в мороженицю та перемішувати протягом 30-40 хв.

Якщо немає морожениці - залийте у скляну чи пластикову ємність та покладіть у морозильну камеру. Через кожні 15-20 хв виймати та перемішувати - разів три-чотири. Потім залишити в камері до повного заморожування.

Шоколадне

Інгредієнти та спосіб приготування такий самий, як у ванільному морозиві. Коли вливатимете вершки - додайте розтоплену на водяній бані плитку шоколаду (я беру чорний шоколад 56% какао), або 2 ст ложки какао.

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують!".

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі