Ексклюзивы
понедельник, 03 июля 2023 15:20
Роман Шахрай
Роман Шахрай
Журналист

Його збірна

– Нагадай, коли там гратиме збірна. Треба взяти традиційний джентльменський набір, – таке прохання від найкращого друга я чув упродовж останніх 20 років.

Він цікавився футболом із дитинства. Пік припав на 1980-ті. Тоді не пропускав жодної трансляції матчу за участі київського "Динамо" і збірної Валерія Лобановського, яка викликала фурор на Кубку світу-1986 та здобула срібні нагороди Євро-1988.

Улітку 1993-го він вступив до харківської фармацевтичної академії. Роком пізніше в гуртожитку ще глянув легендарний матч "Динамо" – "Спартак", коли наші перетворили першотаймовий рахунок 0:2 на підсумковий 3:2. А після закінчення вузу побіжно стежив за шляхом команди того ж Лобановського до півфіналу Ліги чемпіонів 1998/99.

Згодом інтерес до футболу зник. Брат намагався розпалювати в ньому вогонь під час фінальних частин Кубка світу. Та без особливого успіху. Єдиний виняток – склав мені компанію, коли пів року тому аргентинці та французи виконували післяматчеві пенальті, щоб виявити переможця турніру в Катарі.

Його надихала тільки одна команда – збірна України. Не пропускав її матчів. Готувався заздалегідь. Смакував пиво та насолоджувався чипсами – це й був той самий джентльменський набір.

На початку цього року його мобілізували. 26 березня збірна стартувала в Англії у відборі на Євро-2024. Він саме приїхав додому – відпустка. Але трансляцію з Лондона пропустив.

– Якось бурхливо на душі було, – пояснив наступного дня, коли повертався в розташування військової частини.

Він загинув у середині травня. Наче відчував. На 40-й день після його відходу збірна виграла неочікувано важкий поєдинок у Мальти.

Після фінального свистка я звів руки до неба. Саме звідти він тепер радіє перемогам.

Сейчас вы читаете новость «Його збірна». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть