Ексклюзивы
суббота, 18 августа 2012 13:23

Українців влаштовує корупція та проплачені суди - адвокат

Українців влаштовує корупція та проплачені суди - адвокат
Фото: 3dnews.ru

В Україні судів немає. Згідно з європейськими стандартами, суд — це незалежна гілка влади, яка покликана вирішувати конфлікти, виконувати функцію прав людини. На жаль, у нас суди повністю підконтрольні владі. Порядних суддів можна порахувати на пальцях двох рук. Незалежної системи судів, як такої, теж немає. Про це навіть була винесена резолюція Ради Європи. Чорним по білому написали: "В Україні судів немає".

Якщо у вас немає грошей, ви навіть судову заяву не зможете подати, бо для цього потрібно оплатити послуги юриста. Одна моя колега працює юристом в Стразбурзі. Вони піднімали статистику, так от у них лежить понад 10 тисяч заявок від України за останній рік. Це говорить про рівень довіри до наших судів.

Суд — це дзеркало того, що відбувається в суспільстві. Громадянам, напевно, вигідно, щоб його не було. Вони обрали собі таку владу і терплять такий порядок. Всіх влаштовує корупція. Всі ми говоримо про Європу, демократію, права людини, але не може цього всього бути у державі, де немає суду.

У тих умовах, в яких ми живемо, кожного підприємця доять правоохоронці та інші люди при владі. Можу навести приклад. До однієї із великих будівельних компаній Києва в наглядову раду увійшов колишній генпрокурор. Таким чином здійснюється контроль над компанією із сторони правлячої партії.

Для зміни системи судів для початку потрібно повернути довіру громадян до влади. А для цього потрібно провести парламентські, а потім і президентські вибори. Лише після цього скликати віче експертів, які мали б розробити нову Конституцію. В ній потрібно зазначити процедуру обрання суддів. Судова система має бути виборною. Така діє в багатьох демократичних країнах. Народ повинен сам обирати суддю на слухання. По всіх кримінальних справах, де інкримінується більше 5 років позбавлення волі, потрібно вводити "систему присяжних".

Суддів призначають за гроші. Всі знають, що є люди, які займаються посадами. Років 10 тому, щоб стати суддею, потрібно було заплатити $60 тисяч.

Нас "потішили" законом про адвокатуру. Адвокатів нічого ніхто не питав. Мій знайомий юрист у складі робочої групи адвокатів розробив близько 100 правок. В робочому органі при Адміністрації президента прийняли лише одну. Нікого не цікавить, які проблеми цікавлять адвокатів. Їхнє головне завдання - одягнути на нас нашийник.

Олег Веремієнко - київський адвокат, учасник акції "За українську мову"

Сейчас вы читаете новость «Українців влаштовує корупція та проплачені суди - адвокат». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 8759
Голосование "Умная милитаризация" от Минобороны
  • Госслужащих нужно брать на работу только после военной подготовки
  • Это должно быть одним из требований и для баллотирования в органы местного самоуправления, парламент и суды
  • Для госслужащих военная подготовка не должна быть обязательной
  • Мне все равно
Просмотреть