Ексклюзивы
четверг, 18 августа 2011 16:06

Сім випадків, коли обкрадали художника Олега Коспу

 

1. Чоботи дружини

Якось повертався тролейбусом додому з роботи напідпитку. Якийсь хлопець сів поруч. Розказав, що приїхав до Києва у справах, але затримався. Квитка не має, буде ночувати на вокзалі. Я пожалів його, запросив додому. Дружина саме на курорт поїхала до Сочі. Постелив у сусідній кімнаті. Прокинувся від того, що двері хлопнули. Глянув - а чобіт жінчиних немає. Вона думала, що я коханці їх подарував. Дві нові пари мусив відкупляти їй.

2. Перший фотоапарат

У 14 років батьки віддали мене в художній інтернат у Рівному, бо там був кращий рівень освіти. Давали гроші на папір, фарби, пензлики. Я зекономив і за 11 рублів узяв фотоапарат "Любитель-2". За півроку його вкрали. Цілий день із рук його не випускав, а на ніч ховав у тумбочку. В інтернаті були переростки, яких із вулиці підбирали під час боротьби з безпризорщиною. Вони й поцупили. Не знали, що з ним робити, то повитягували лінзи, а корпус розбили.

3. 25 картин

1990-го готувався до виставки в Спілці художників. Підготував 25 картин, переважно - графічних. Оформив у рами. Склав у майстерні. Наступного дня мав заїхати й забрати. Приїжджаю зранку - а їх немає. Двері зачинені, замок на місці. Я був у розпачі, бо вже  працював у видавництві "Мистецтво" і більше займався оформленням обкладинок, ніж малював. Виставку скасував. Так розсердився, що більше жодної своєї виставки після цього не організував. Згодом дізнався, що картини вкрав алкаш, який жив поряд. Етюди продали на Андріївському узвозі по 5 карбованців за штуку. Притягнути його до відповідальності не можна було, бо мав довідку із психлікарні.

4. Вудки й спінінги

Той самий сусід викрав із майстерні фотоапаратуру й рибальські снасті. Склав вудки й спінінги у мій рюкзак і вийшов через двері. Бабки на лавочці його бачили, але не думали, що людина з таким упевненим виглядом може крадене виносити. Я - затятий рибалка, вудки в мене найкращі були, по 25 карбованців. Спінінги купував індійські, з вуглецю, по сотні кожен. Думаю, снастей там карбованців на 400 було, плюс котушки, жилки й фотоапарат новенький.

5. Плеєр і касети

Плеєр мені подарував оперний тенор Анатолій Солов'яненко. 1987-го я надрукував про нього книжку у видавництві "Мистецтво". Він після того запросив у гості. З Америки приїхав, привіз купу подарунків. Мені дав вибрати з двох плеєрів. Я узяв із наворотами, з еквалайзером. Його син, Анатолій, мало не розплакався, бо хотів собі залишити. Але йому простіший дістався.

А поет Ігор Римарук  подарував американські касети фірми Scotch. Я записав на них пісні Pink Floyd, Стінґа.

Якось приходжу - вкрали плеєр із підсилювачем, радіоприймач і телевізор маленький. За кілька днів вичислив, що це зробив інший сусід. Серед білого дня по даху пробирався до вікна і крав. За руку його піймав, коли знову до мене заліз. Викликав міліцію. Зробили обшук у його домі. Майже все він устиг продати, тільки касети залишив. У нього дві дочки були, вони їх сховали. Музика їм сподобалася.

6. Літр алкогольного напою "Бемц" і вітрівку

Украли вудки, спінінги, літр алкогольного напою "Бемц", окуляри й вітрівку, коли був на риболовлі в селі Бучак під Каневом. Поїхав сам, розклав намет. Повертаюся до нього, а там немає вітрівки, окулярів і пляшки дорогого ароматизованого горіхового спирту, який додають до безалкогольних напоїв. Спальний мішок не взяли, бо він карбованців 60 коштував, а за таку суму вже кримінальна справа світить.

Бачу чоловіка на пагорбі. Побіг і кричу, щоб показав підошви своїх капців. Він на голову вищий за мене, але злякався. Думаю, тому, що я рибалю й відпочиваю зазвичай у костюмі Адама. По пыдошвах побачив, що він - злодій.

Повертаюся в намет - а моїх вудок і спінінгів немає. Дивлюся - їхні вершечки чимчикують уздовж посадки. Біжу за другим злодієм. Він мого голого вигляду злякався, кинувся тікати. Догнав його, на спину перевернув і сокирою замахнувся. Хлопець зблід, хрипить: "Тільки не топором". Кажу: "Принесіть усе, що вкрали, плюс до того мені ще черв'яків накопайте й солі дістаньте".

До вечора принесли сонячні окуляри, черв'яків і сіль. Замість "Бемцу" - літр самогонки. Тільки вітрівку спалили. Попросили не заявляти в міліцію, бо недавно з тюрми вийшли. Сиділи два роки за крадіжку колгоспної телиці.

7. Продукти з холодильника

Недавно в селі Бучак місцевий поцупив кілька консервів і закрутки. Я їх залишив про запас у схованці під деревом, викопав великий "холодильник". 30 років зберігав там продукти, і нічого не пропадало. Бачив того чоловіка - старий, ледь ходить. Кажуть, йому односельці переламали ноги після того, як упіймали в чужому погребі.

Сейчас вы читаете новость «Сім випадків, коли обкрадали художника Олега Коспу». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть