Ексклюзивы
среда, 01 февраля 2012 18:37

Вечерю надрукує тривимірний принтер

Чим займатиметься медицина 2022 року

Американська експертна організація "Інститут майбутнього" опитала провідних медиків світу, над чим вони розраховують працювати за 10 років. Зведена інформація на основі їхніх відповідей свідчить: 2022-го дієтологи через мобільні пристрої відстежуватимуть кожен крок споживача, а "розумні" килими викликатимуть лікаря, якщо на них впаде людина.

Догляд за тілом. Біологічній системі складе пару електронна

Програмування імунної системи.

На тлі поширення вірусів та автоімунних хвороб людство потребуватиме чогось більшого за простий захист імунітету. Треба запрограмувати імунну систему на атаку вірусів. Так уже подолали деякі форми раку нирок і шкіри: молекула речовини інтерлейкін-2 дає білим кров'яним тільцям сигнал, що треба реагувати на інфекцію. Переважатимуть персоніфіковані вакцини, націлені на подолання хвороб конкретної людини.

Синтетична біологія, використання стовбурових клітин, відкритий доступ до наукових даних, персоналізована медицина.

ВЖЕ Є:

- Пролейкін - сертифікований у США медикамент для імунотерапії раку шкіри й нирок.

- Нейрохірург з університету Каліфорнії тестує вакцини проти раку мозку. Їх зроблено з пухлин пацієнтів.

Створення органів на заміну.

Регенеративна медицина буде замінювати, відновлювати чи покращувати органи і тканини. Таким чином можна суттєво поліпшувати здоров'я та якість життя пацієнтів і водночас знизити вартість лікування. Створення тканин дозволить лікувати діабетичні виразки ступень, уникнувши їх ампутації. Вирощені в лабораторіях органи зменшать потребу в донорських. А біомеханічні замінники кінцівок взаємодіятимуть із нервовою системою - тому дозволять відчувати дотики.

Регенеративна медицина, сенсори, нейромодуляція

ВЖЕ Є: Створено прототип механічної руки, яка контролюється за допомогою нервів і передає їм відчуття дотику.

Автоматизоване харчування.

Харчові звички людей зміняться: їхній раціон стане здоровіший та більш персоналізований. Нові кухонні пристрої - наприклад, тривимірний принтер їжі - зроблять можливим індивідуальний, точно вирахуваний раціон. Уявіть програму зі зменшення ваги, яка містить лічильник калорій, датчик рівня цукру в крові, оптимальний у вашому випадку комплекс вітамінів. Усе з'єднане з принтером, що друкує їжу.

Тривимірний друк, геноміка, дієтологія.

ВЖЕ Є:

- Принтер Cornucopia використовує сирі харчові продукти і, викладаючи їх шарами, друкує їжу.

- Компанія PhiloMetron розробляє пристрій, який на основі того, скільки калорій ви отримали й спалили протягом дня, ???

Профілактична діагностика.

Переважатимуть персоніфіковані вакцини, націлені на подолання хвороб конкретної людини

Досягнення у візуалізації інформації, діагностиці магнітного поля, розробці портативних лабораторій та нанотехнологій сприятимуть виявленню хвороби до того, як вона стане проблемою. Наприклад, рак діагностуватимуть за допомогою квантових точок і знищуватимуть ракові клітини до того, як вони переростуть у пухлину.

Медична візуалізація, генетичне діагностування, синтетична біологія, нанотехнології.

ВЖЕ Є:

- Науковці Стенфордського та Каліфорнійського університетів у США розробили квантові точки, що світяться під час контакту з раковими клітинами.

- Винайдений новий спосіб вибіркового знищення бактерій: лазер спалює лише ті з них, що помічені частками золота.

Пробне лікування.

Уже можливо виявляти мутації в коді ДНК та вивчати їх вплив на організм. Але пацієнтам великий масив отриманих даних поки що мало допомагає. Нові технології регенеративної медицини дозволять створювати індивідуальні системи клітин із хворих клітин конкретної людини і випробовувати на них певні медикаменти чи зовнішні фактори. Так можна буде перед лікуванням визначити його ефективність і побічні ефекти.

Регенеративна медицина, генетична діагностика, біоінформатика.

ВЖЕ Є:

- Компанія Cellular Dynamics досліджує ефективність або шкідливість нових ліків на стовбурових клітинах.

- Громадський госпіталь штату Масачусетс регулярно перевіряє ліки на пухлинах пацієнтів.

Мережі людей: вплив на наше здоров'я близьких

Адаптивне заохочення.

Цифрові порадники, опрацьовуючи оперативну інформацію про стан здоров'я людини, показують, чому варто змінити звичний розпорядок дня чи дозу певних ліків. Вбудовані в мобільні телефони, прив'язані до наших облікових записів в інтернеті. Вони, наче нянька, нагадуватимуть нам мету в моменти слабкості. І підбадьорюватимуть, коли вибір правильний. Це покращить лікування хронічних хвороб - автоматично відстежуючи раціон людини, склад її крові та процес метаболізму.

Мобільні технології, візуалізація інформації, біосенсорика

ВЖЕ Є:

- Програма для мобільних телефонів Daily Burn, що стежить за фізичними вправами та раціоном людини.

Вимірювання психічних станів.

Нові способи виміряти щастя, тривогу чи біль, і виявлення відповідальних за ці стани ділянок у мозку допоможуть краще зрозуміти принципи спілкування та загрози від інших людей. Зруйнують стереотипи щодо моделей поведінки та психічних хвороб. Їх можна буде виправити за допомогою відповідних стимуляцій. Такі захворювання вважатимуть просто функціональними збоями.

Нейроінформатика, метрика і стандартизація, діагностика.

ВЖЕ Є:

- Міжнародна асоціація аутистів намагається класифікувати цю хворобу як наслідок нетипового функціонування мозку.

- Результати сканування мозку показують: співчуття й захоплення так само глибоко закладені в організмі, як страх або злість.

Довкілля

Дослідження, що роблять самі люди.

Протягом наступних 10 років дослідження здоров'я вийдуть із лабораторій у фізичний та віртуальний простори. У них активно діятимуть мобільні технології. За їхньою допомогою контролюватимуть піддослідних на відстані, передаватимуть щоденний режим людини та його вплив на здоров'я.

Сенсори, мобільні пристрої, хмарні обчислення.

ВЖЕ Є: Інгалятор Spiroscout використовує GPS, щоб відстежувати місце й час свого використання. Інформацію пересилає до щоденників пацієнтів, лікарям та дослідникам астми.

Покращене довкілля

Непомітні пристрої відстежуватимуть нашу поведінку та показники роботи організму, щоб з'ясувати, як контекст життя впливає на здоров'я. Сенсори, вмонтовані у все - від стін будинків до одягу - забезпечать постійний моніторинг. Це спричинить ненав'язливі зміни в повсякденному житті - у бік кориснішої для здоров'я поведінки. Завдяки розумному, ледь помітному фільтруванню, блокуватиметься вплив шкідливої їжі, цигарок тощо. І ми про це навіть не знатимемо.

Технології "збагаченої реальності" (працюють за принципом: наводиш камеру смартфона на об'єкт - і отримуєш інформацію про нього з інтернету. - "Країна"), нанотехнології, сенсори.

ВЖЕ Є:

- Мобільний сервіс LookTel через голосові підказки допомагає людям зі слабким зором визначити об'єкт перед собою, навівши на нього камеру телефону.

- Сенсори з органічних чорнил у килимі "розуміють", коли людина падає на підлогу й потребує допомоги.

Завчасний карантин

Історично карантини були ізоляцією у просторі у відповідь на виявлену загрозу. Тепер, на тлі небезпеки пандемій, інфекцій через певний вид їжі, хвороб від тварин, і навіть деструктивних емоцій, принцип дії карантинів трансформується. Сенсори й технології моделювання відтворюватимуть розвиток і поширення хвороби. Це перемістить акцент від спорудження кордонів після спалаху хвороби до планування переміщень людей, тварин, товарів та власне недуг.

Мобільні технології, сенсори, моделювання соціальних зв'язків.

ВЖЕ Є:

- Ініціатива Global viral forecasting (глобальне прогнозування поширення вірусних інфекцій. - "Країна") за допомогою позначок на карті світу в інтернеті дозволяє оперативно реагувати на спалахи хвороб.

- Сканери в аеропортах виявляють пасажирів із підвищеною температурою і визначають потенційно хворих.

Сейчас вы читаете новость «Вечерю надрукує тривимірний принтер». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть