Ексклюзивы
вторник, 29 января 2013 18:45

Україна залишається чи не останньою, хто виконує забаганки "Газпрому"

 

"Газпром" вимагає в України сплатити 7 мільярдів доларів за недобір палива. Росіяни наполягають, що за контрактом від 2009 року Україна має закуповувати 52 мільярдів кубометрів газу й може знижувати обсяг споживання газу лише до 42 мільярдів кубометрів. Далі набуває чинності "бери або плати". Торік Україна імпортувала 32,9 мільярдів "кубів" російського палива. Отже, має заплатити за 9 мільярдів "кубів" невибраного палива, вважають росіяни

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, 58 років, експерт з енергетичної проблематики, уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки 2008 - 2010 років.

- Сума в 7 мільярдів узята зі стелі. Я ці угоди знаю як свої п'ять пальців. Там ніяк не виходить, щоб було саме стільки.

Це свідчення того, що рішення ухвалювали в Кремлі політично. Все одно платити ніхто нічого не буде. Бо, по-перше, "Нафтогаз" не має таких грошей. А по-друге, варто почекати на Стокгольмський арбітражний суд: якщо вони хочуть штраф, хай подають позов. А це роки судових тяганин. По-третє, "ГАЗПРОМ" у Європі УСІМ НАБРИД НЕПРОЗОРІСТЮ І МОНОПОЛЬНИМ ВСТАНОВЛЕННЯМ ЦІН. У таких умовах кожна держава буде обома руками за нас.

Москва розпочинає цей конфлікт, щоб залякати Україну. Бо наш ринок утікає їм з-поміж рук. Будується LNG-термінал, Україна домовляється про альтернативні поставки з Азербайджану та з Туркменістану. А тепер ще й угода з Shell по сланцевому газу. ЦЕ РОСІЯНАМ УЖЕ, ЯК ЦВЯХ У ДОМОВИНУ.

Кремль починає погрожувати не постачати нам газ. Але це - нереально. Якщо Україні перестануть постачати, то зупиниться і транзит до Європи. Росія зазнає серйозних фінансових втрат. Значно більших, ніж політичні дивіденди, яких сподівається надбати. А Україні до кінця опалювального сезону цілком вистачить газу в її сховищах.

Росіяни побачили, що для України Shell - довготермінова перспектива і дуже сильний аргумент для наступних перемовин про газові поставки. Бо вже не йдеться про теперішній контракт - із горем навпіл ми його виконаємо. Мова про наступну угоду. Вона може бути катастрофічна для Росії. Україна залишається чи не останньою, хто виконує забаганки "Газпрому". В Європі вже тісно від постачальників, Китай і Японія вимагають газ за копійки. УКРАЇНСЬКИЙ РИНОК ЛИШАВСЯ НАЙБІЛЬШИМ. І РАПТОМ ВІН ТІКАЄ.

Хтозна, чи Україна поведеться на цю провокацію. ПОТРІБНА ПОЛІТИЧНА ВОЛЯ. Щойно ми оскаржимо ці вимоги, то виграємо арбітраж, і це буде шанс почати нормально з Росією працювати.

Сейчас вы читаете новость «Україна залишається чи не останньою, хто виконує забаганки "Газпрому" ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть