Ексклюзивы
вторник, 22 июля 2014 17:57

Ситуація на Донбасі вирішиться за місяць

Росія сухою з води не вийде. Падіння малайзійського "Боїнга" можна вважати переломним моментом в нинішній світовій геополітиці.

Одразу ж після трагедії з Кремля пролунали незрозумілі заяви, дивні телефонні дзвінки, суперечливі пояснення. Абсолютно неадекватна й полохлива реакція російського політичного керівництва. Це лише підтверджує вину Москви. Цивілізований світ побачив, що насправді відбувається на Донбасі, які там люди воюють і за що вони борються. Вразило відверте мародерство на місці катастрофи, небажання допустити експертів, відверті погрози в бік міжнародної спільноти. Висновок сформувався сам по собі: Путін на всі сто процентів винен в цій трагедії. Без підтримки з боку Москви тероризм на Сході закінчився ще б два з половиною місяці тому.

Незважаючи на очевидність доказів, визнати на офіційному рівні причетність Росії до трагедії буде складно. Адже уламки "Боїнґа" порозкрадали мародери чи зумисно псували. Тому міжнародним представникам не вдається з'ясувати, як саме терористи збили літак.

Путін мав перемовини з провідними політичними лідерами світу. Відповідно, якщо Росія він відійде з Донбасу і забуде про "Новоросію", то проблема певним чином може вирішитися. Якщо Путін не перейде до прямого вторгнення, то ситуація на Донбасі може вирішитись впродовж місяця. Далі можна і про повернення Криму говорити, але це не на часі.

Якщо ж у Москві продовжуватимуть підтримувати бойовиків Донбасу, то щодо Росії будуть запроваджені санкції третього рівня і цілком ймовірна військова допомога Україні від країн НАТО. На перший погляд США зволікає надавати допомогу Україні. Проте це дуже складна бюрократична процедура, на яку потрібно багато часу. Це Путін може робити все, що йому в голову забреде. Обама так не може. Нині розглядається можливість надання Україні статусу союзника США без входження в НАТО. Але відповідний закон у Вашингтоні ще не ухвалили. Європа також зволікає, діє м'яко. Проте після цієї катастрофи саме населення ЄС буде вимагати від своїх урядів адекватної реакції на агресію Росії.

Якби не падіння "Боїнга", то ніхто в світі так би й не дізнався про справжній стан речей на Донбасі. Тепер шальки терезів перехилилися на наш бік. Але розслаблятися не варто. Росія постійно підвищує ставки.

Сейчас вы читаете новость «Ситуація на Донбасі вирішиться за місяць». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть