Ексклюзивы
вторник, 12 апреля 2022 09:25
Оксана Снигур
Оксана Снигур
Оксана Снигур

Вкрадені ляльки

– А ви всі з мене сміялися, що погріб роблю, як бункер! – вперше за тиждень дзвонить подрузі Юлі мати Валя з околиці Чернігова. – А зараз сусіди з трьох хат ховаються, і всім місце є.

Тьотя Валя втратила руку до плеча в юності – потрапила під потяг. У 29 років овдовіла з трьома доньками на руках. Працювала на двох роботах, щоб підняти дівчат на ноги.

– Я всім наказала сидіть тихо під хатою і показала старий погріб, де залишки картоплі, – розповідає, як окупанти зайшли в її двір. – Наказали принести тушонки чи сала. Дала відкриту. Москаль подивився і викинув. Сказав, що від мене не візьме, бо отруїти можу. Думаю, ну дурак. Тушонку як отруїш? Я ж думала, що треба понасипати всюди яду, як бачитиму, що спасу немає. А тушонку перегрівать довелося б.

Окупанти перебили гусей. Застрелили козу.

– Розумію, якби поїли, а то ж просто на зло. Кролі поздихали, бо не було як їм свіжого принести. Собаці Жучці по ногах стріляли п'яні.

Юля плаче. Коли мати п'ять днів не озивалася, втратила надію. Обіцяє приїхати, щойно зможе.

– Дочечка, як пошта буде ходити, передай мені насіння всякого. Консервацію всю під'їли. Навіть ті помідори невдалі. І іграшок, як зможеш. У нас Сашка з малою своєю ховалися, то в них і каструлі, і ляльки малої покрали. І такі свічки в лампадках. Тут людей, які з Чернігова тікали, розстріляли. Хочу нормальні могилки зробити. Вони тоді лише закопати дозволили.

Сейчас вы читаете новость «Вкрадені ляльки». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть