Ексклюзивы
среда, 06 июля 2011 17:59
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Наступна справа проти Тимошенко буде морально-кримінальна

СБУ порушила кримінальну справу проти екс-службовців Кабміну, промислово-фінансової корпорації "Єдині енергетичні системи України" та компанії "United Energy International Limited" за вчинення ними замаху на розтрату державних коштів у сумі $405 млн. У 1995-1997 роках керівником корпорації ЄЕСУ була Юлія Тимошенко.

У цьому є і плюси, і мінуси. "РосУкрЕнерго" і ЄЕСУ — це схожі організації, хоча з різними засновниками і цілями. Якщо через 15 років відкрили в черговий раз справу проти ЄЕСУ, значить через 15 років нова українська влада вважатиме за честь відкрити кримінальну справу на Дмитра Фірташа і його подільників. Тому це плюс. Мінус полягає у тому, що "РосУкрЕнерго" переоцінила свій міжнародний вплив і вплив на Могилевича, Путіна і Міллера. Те, що розвалюється справа проти Тимошенко, означає, що розвалюється справа затіяна "РосУкрЕнерго" з 11 млрд куб. м газу. Якби їх не було, то Фірташу було б байдуже купувала Тимошенко "швидкі" чи ні, чи було перевищення службових повноважень. Що б не казав Стокгольмський суд, якщо Тимошенко виправдають, то так легко відданий газ українським урядом Фірташу знову може стати об'єктом судового розгляду. Наступний уряд знову забере у нього ці 11 млрд куб. м газу.

Коли почала розпадатись справа проти Тимошенко за перевищення службових повноважень, то звичайно ж згадали ЄЕСУ. До речі, цю компанію у свій час дуже активно просував як кримінал колишній глава Державної податкової адміністрації Микола Азаров. Якщо не вдасться посадити по справі ЄЕСУ, то знайдуть щось схоже, як було з екс-главою МВФ Домініком Стросс-Каном. Влада шукає такі зачепки, які б призвели до судової перспективи. Поки що її немає.

Непотрібно шукати і конкретику претензій Росії до України. Справа у тому, що РФ необхідний зовнішній ворог. Білорусь на нього не тягне, з Китаю робити ворогів — небезпечно, німців зачепити теж дуже важко. А ми підходимо на образ ворога для Росії. Віктор Янукович не може зрозуміти, що хто б не був президентом у нас, для пропагандистської машини Росії потрібна Україна як ворог. Це спосіб консолідації російської еліти і населення. Не треба думати, що ми якось не так поводимось. Наше існування вже є подразником для Російської імперії. З цим треба жити, втекти не вдасться. Наприклад, невинна Білорусь. Кремль з нею жорстоко розправляється.

Український уряд не повинен повертати ці борги. Це борги приватної фірми, а ЄЕСУ вже давно немає. Крім того, ми бездарно підписали всі документи про розподіл радянської власності в 1991-1993 роках. Якщо Україна піде на повернення цих коштів, то завтра Росія з нас не злізе і викине цілий список боргів з будь-якого приводу.

Справа ЄЕСУ немає жодних економічних і політичних перспектив. Тимошенко вже пройшла випробування, коли ця справа 4 роки обговорювалась у всіх ЗМІ і судах. А тоді влада була набагато сильніша, ніж зараз. Точно так само як три судимості Віктора Януковича не є шоковим фактором для населення, так само колишня справа Тимошенко нічим не закінчиться. Не буде ні повернення грошей, ні політичного успіху.

Наступний сюжет з Тимошенко, який знайде влада, скоріш за все, буде морально-кримінальний. Це буде щось зовсім безглузде. Наприклад, як Тимошенко примушувала Турчинова до сексу. Пошук триватиме.

Сейчас вы читаете новость «Наступна справа проти Тимошенко буде морально-кримінальна». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть