Ексклюзивы
вторник, 24 сентября 2013 06:15

Матерям з маленькими дітьми допоможуть з працевлаштуванням

 

Сьогодні в Україні рівень зайнятості серед жінок на 10% нижчий, ніж серед чоловіків. Ця ситуація має тенденцію до погіршення. Так, у першому кварталі 2013 року чисельність зайнятих чоловіків зросла на 150 тис., а працюючих жінок стало менше на 106 тис. Із-поміж загальної кількості безробітних жінки сьогодні становлять понад 53%.

— Ситуація потребує швидкого та ефективного реагування, — говорить голова Державної служби зайнятості Марина Лазебна. — З цією метою були розроблені ініціативи на розвиток норм закону про зайнятість населення. Вони спрямовані на покращення становища жінок на ринку праці й підвищення їхньої конкурентоспроможності.

Особливої уваги у питанні працевлаштування потребують молоді матері. 87% їх виходять на роботу раніше закінчення трирічної декретної відпустки. Пов'язана така потреба з матеріальним станом сім'ї й важливістю збереження професійних навичок. Ураховуючи це, Міністерство соціальної політики за участі Державної служби зайнятості розробило новий пакет ініціатив, спрямованих на допомогу матерям із маленькими дітьми. Про це під час круглого столу 10 вересня говорила голова відомства Наталія Королевська.

— Ми пропонуємо дозволити матерям із маленькими дітьми брати рік із трирічної відпустки із догляду за дитиною у будь-який час до досягнення нею 8-річного віку, — каже Наталія Королевська. — Така практика позитивно позначиться на зайнятості жінок. Крім того, вони отримають право переривати відпустку та використовувати її в період, коли дитина справді цього потребує, наприклад, перед школою.

Також у Мінсоцполітики і Держслужбі зайнятості говорять, що варто заохочувати роботодавців за працевлаштування жінок, які виходять з відпустки із догляду за дитиною.

— Пропонуємо надавати роботодавцям дотації за працевлаштування молодих мам, які не можуть знайти роботу. Цей механізм пришвидшить їх працевлаштування, — розповідає Наталія Королевська.

— Роботодавець, який візьме молоду маму на роботу хоча б на рік, отримає від служби зайнятості 12 прожиткових мінімумів, — додає Марина Лазебна. — Це справді полегшить матерям повернення на ринок праці.

До пакету ініціатив також входить підтримка роботодавців, що забезпечують молодих матерів дистанційною роботою. Перш за все Мінсоцполітики пропонує регламентувати такий спосіб працевлаштування. Крім того, ініціатива щодо захисту матерів із малими дітьми полягає в механізмі стимулювання роботодавців. Зменшать сплату єдиного соціального внеску за людину, котра працює дистанційно, на суму мінімального ЄСВ, до досягнення дитиною віку 3 років.

Також, аби зменшити безробіття серед жінок, до пакету ініціатив входить пропозиція надавати матері ваучер на безкоштовне навчання, перепідготовку або підвищення кваліфікації впродовж трирічної відпустки із догляду за дитиною.

— Жінка не повинна втрачати свої професійні навички під час догляду за дитиною, а також має швидко отримати гідне робоче місце після виходу з відпустки, — відзначає міністр.

Серед запропонованих ініціатив є й такі, які стосуються чоловіків. Їм пропонують надавати лікарняний на перші тижні після народження дитини.

— Перші дні після пологів — найскладніші для молодих мам. Разом із новими обов'язками, пов'язаними з доглядом і вихованням дитини, у жінок залишаються і старі, давно закріплені за нею домашні справи. Тому відчути допомогу рідних у цей час важливо, — розповідає Наталія Королевська. — Наше міністерство розробило державну програму забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 року. Зараз вона на затвердженні уряду. Цей документ запроваджує цільові індикатори рівня економічної активності та зайнятості жінок, скорочення розриву в зарплатах, підвищення рівня представництва жінок в органах влади тощо.

Як згадувала урядовець, окремий розділ проекту Концепції соціальної політики України до 2023 року присвячений питанням гендерної рівності. Зараз цей документ перебуває на обговоренні в науково-експертних колах.

Сейчас вы читаете новость «Матерям з маленькими дітьми допоможуть з працевлаштуванням». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть