Ексклюзивы
понедельник, 29 сентября 2014 13:50
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

На владу треба тиснути, а не єднатися з нею

"Час єднатися!" - закликає нас із виборчих бордів блок Петра Порошенка. За єднання або ж об'єднання активно висловлюються інші партії та політики, що отримали крісла завдяки Майдану.

Справді – що за таких важких часів може бути ціннішим за єдність суспільства та влади? Та й Майдан довів силу об'єднання задля досягнення мети, яка спочатку здавалося недосяжною.

Проблема в тому, що можновладці вочевидь трактують єднання як повне схвалення людьми всього, що б вони не робили. Але єдність з народом треба заслужити важкою і ефективною працею на користь суспільства, чесністю та порядністю. Народ може підтримувати владу лише тоді, коли їй довірятиме.

Зараз підстав для такої довіри практично немає. Навпаки, стрімко зростає несприйняття людьми багато з того, що робить влада.

Парламент ухвалює за зачиненими дверима і без жодного публічного обговорення важливі закони – такого не було навіть за Януковича. Суд випускає "беркутівця", підозрюваного у розстрілі Майдану. Генеральний прокурор Ярема покриває свого заступника Анатолія Даниленка, пійманого журналістами на масштабній корупції. Президент Порошенко призначає головою Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Кузьменка, який голосував за злочинні закони 16 січня, а своїм радником - колишнього першого заступника міністра закордонних справ Руслана Демченко, що активно дискредитував Майдан перед світовою спільнотою. Прем'єр Яценюк піариться на перельотах економічним класом, приховуючи при цьому проживання у Нью-Йорку в шалено дорогому навіть для багатої країни готелі. Київський міський голова дурить виборців, балотуючись за списком блоку Порошенка і не маючи намірів працювати в парламенті в разі його обрання туди. На Майдані знову відкрито б'ють журналістів, і за це нікого не карають. Тисячі загинули на сході внаслідок бездарного командування військом, але особиста відданість армійського керівництва президенту цінніша за життя співгромадян.

Все це не винятки, а типові історії сьогодення. Так звана політична еліта свідомо, на шкоду суспільству і на свою користь відмовилися від зміни виборчого законодавства, знехтувавши вимогами Майдану щодо очищення влади. Завдяки цьому в парламент пруться тепер десятки видатних корупціонерів і колишніх регіоналів. У багатьох випадках владні партії відверто "зливають" мажоритарні округи, за домовленістю виставляючи проти ворогів Майдану завідомо програшних кандидатів.

Отож якщо влада закликає нас єднатися, то нехай пояснить: навколо чого і задля чого?

Природно і життєво необхідно згуртуватися проти зовнішнього ворога в особі Росії - але ж ми не можемо підтримувати тих, хто дедалі частіше постає ворогом внутрішнім. Вони фактично є поплічниками Путіна, бо своїми діями ослаблюють Україну.

Ми готові єднатися й терпіти економічні негаразди та зменшення рівня життя через такі необхідні реформи, які прокладуть шлях до справді нової, європейської України. Проте погіршення добробуту є, а реформування - немає. Натомість лише пафосні промови і обіцянки. Говорити вони вміють добре.

Гуртуватися можна довкола цінностей – але тоді можновладці мають демонструвати суспільству чесність і порядність, відданість демократії та повагу до прав людини, несприйняття корупції, високий моральний рівень. Смішно навіть запідозрити у таких чеснотах переважну більшість із нинішніх керівників різного рівня..

Люди все краще розуміють, що це однозначно не та влада, за яку вони боролися на Майдані. Звичайно, ніхто не очікував швидкого чудесного перетворення гидкого каченяти на прекрасного лебедя. Але не очікували й такого блюзнірства та цинізму, зневаги до пам'яті загиблих.

Єднання з такою владою не має сенсу, адже це означатиме сприяння відкочуванню країни до часів Януковича. Українці повинні демонструвати інше – вимогливість до можновладців і безперервний потужний тиск на них. Лише це може допомогти владі стати гідною народної довіри, тоді можна буде говорити і про єднання. Без постійного пресингу повториться 2005 рік, коли було змарновано шанс на побудову нової України. Нинішні процеси багато в чому повторюють тодішні, та й люди на верхівці у значній мірі ті ж самі.

Сейчас вы читаете новость «На владу треба тиснути, а не єднатися з нею». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть