четверг, 18 июля 2013 20:29
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Мода на ув'язнення блогерів може прийти і в Україну

Кажуть, що коли  сьогодні в Москві якийсь неприємний катаклізм, то завтра це буде в Києві. Так склалося історично. Тому нічого доброго не віщує Україні ув'язнення блогера-опозиціонера  Олексія Навального.

Російські та українські реалії  і нині вже багато в чому подібні. Навальний презирливо називав кремлівську владу латиноамериканською жабою, яка має особливість штучно  збільшуватися в разі небезпеки. "Нам треба  зорганізовуватися не проти акули, а проти якої-небудь Піпи Суринамської, що опинилася випадково на вентилі нафтової труби і яка роздувається від власного страху та, водночас, насолоди від того, що страх цей сприймають за загрозу та велич", - написав блогер учора в Живому журналі.

В української влади вентиль  хоча і не нафтовий, але теж дуже дохідний. І саме Росія є для українського керівництва прикладом  щодо організації процесу збагачення "сім'ї",  встановлення контролю над  державними інституціями та засобами масової інформації, протистояння протестам.  Мешканцям  Банкової гарантовано подобається російська модель так званої керованої демократії – насправді, погано замаскованого  авторитаризму. Така-сяка видимість цивілізованості, можливість втримати стосунки з Заходом: і все це не на шкоду власним інтересам.

Сьогоднішнім вироком Росія запроваджує нову моду - ув'язнення тих, хто критикує владу в інтернет  і  здатен спонукати співвітчизників до спротиву.  Кремль робить це, незважаючи на відомість та популярність Навального.  Даючи сигнал, що за ґратами може опинитися кожен з незгодних.

Можливо, в Україні політично вмотивоване ув'язнення блогерів чи журналістів поки що уявити важко – але вже тепер це не виглядає  чимось неприродним для української влади. Тим більше, що ставки щодня зростають. Ціна повної чи навіть часткової втрати влади  для Януковича та його оточення збільшується, поступово наближаючись до катастрофічних розмірів. Та й дедалі ближчими стають президентські вибори. Отож нова російська мода  цілком може стати у нагоді та застосуванні.

Сейчас вы читаете новость «Мода на ув'язнення блогерів може прийти і в Україну». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть