воскресенье, 16 июня 2013 12:39

Полиция закрыла доступ на площадь Таксим в Стамбуле

Полиция закрыла доступ на площадь Таксим в Стамбуле
Уборка на площади Таксим. Фото: AFP

Турецька поліція закрила пішоходам і автотранспорту доступ на площу Таксим в центрі Стамбула, передає 16 червня агентство Associated Press. Прилеглий до площі парку Гезі між тим за допомогою бульдозерів очистили від слідів перебування демонстрантів.

У першій половині дня в неділю в Стамбулі тривали сутички між поліцейськими і противниками уряду Реджепа Тайіпа Ердогана, що намагалися проникнути на Таксим. Поліція застосовувала проти маніфестантів сльозогінний газ і зрештою заблокувала всі провідні на площу вулиці.

Кількість протестуючих, які зібралися в Стамбулі в ніч на неділю і намагалися пройти в центр міста, обчислювалася тисячами і, за деякими даними, досягало п'ятдесяти тисяч чоловік. Раніше, увечері в суботу, поліцейські за допомогою сльозогінного газу і водометів вигнали маніфестантів з парку Гезі, при цьому постраждали, за даними влади, не менше 29 осіб.

Загальна кількість постраждалих за час тривалих акцій протесту в Туреччині оцінюється приблизно в п'ять тисяч осіб, не менше чотирьох людей загинули. 14 червня прем'єр Ердоган погодився на переговори з протестуючими і пообіцяв їм покарати поліцейських за надмірне застосування сили.

Первісним приводом для обурення турків стали плани по забудові стамбульського парку Гезі, проте згодом природозахисні гасла змінилися політичними. Зі Стамбула протестні акції, які супроводжувалися зіткненнями демонстрантів з поліцією, поширилися на інші міста країни, включаючи столицю - Анкару.

Сейчас вы читаете новость «Полиция закрыла доступ на площадь Таксим в Стамбуле». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть