вторник, 29 декабря 2015 09:11

"Завивані товченики, картоплі з бешамельом та інше" - подлинные рецепты галицких рождественских блюд

"Завивані товченики, картоплі з бешамельом та інше"  - подлинные рецепты галицких рождественских блюд

Наибольшей популярностью среди галицких дам, пользовался журнал "Новый дом", который выходил во Львове в течении 1925-1939 годов. Издавал журнал кооператив "Украинское народное искусство", редактором которого поочередно были Мария Громницкая и Лидия Бурачинская-Рудык. Сначала "Новый дом" позиционировался как "журнал, посвященный модам и делам домашнего женского хозяйства". Сначала издание выходило раз в месяц на 16 страницах. Впоследствии журнал "потолстел" до 32 страниц, начал выходить дважды в месяц и способствовал "воспитанию домашней культуры". Стоил недешево - годовая подписка составляла 16 злотых, что было шестой частью месячной зарплаты квалифицированного рабочего. Издание выполнялось в черно-белой печати, кроме цветной обложки. Согласно тематике публикаций печатались фотографии, текст разукрашивался графическими узорами, на внутренней стороне обложки размещалась реклама.

Предлагаем Вашему вниманию несколько аутентичных рождественских рецептов из журнала 1925-1827 лет.

Торт з яблок.

1. Крухе тісто:
Замісити тісто з 20 kg свіжого масла, 33 dkg муки і 13 dkg цукру. Наперід вимісити масло з мукою, потім додати цукор і місити ще ½ години. З тої маси спекти два кружки в тортівницях о промірі 29 cm.
2. Маса з яблок:
Заварити в камінній ринці ½ kg цукру з 1½ склянки води. Додати 1½ kg винних яблок дрібно покраяних (найрадше штетин). По розваренню яблок перетерти їх крізь сито, додати 12 dkg змеленої цикати, ¼ kg парених і змелених мигдалів, з 1 цитрини сок і скірку. Ринку поставити на триніжок і смажити часто мішаючи, так довго, доки маса не буде від ринки відставати.
3. Оріхова маса:
Зробити соковик з 25 dbg цукру і ½ склянки води. Всипати 25 dkg змелених волоських оріхів, додати ванілії, цитринової скірки і хвилину підсмажити мішаючи.
4. Зложеннє торта:
На один крухий кружок наложити горячу, оріхову масу і вирівнати ножем. На масу наложити горячу масу з яблок, вигладити, накрити другим кружком і прикрасити торт до вподоби.
Замітка: Цей торт можна (також зробити без оріхової маси, а масу з яблок без мигдалів і цикати.

Стрілецький торт.
¼ kg мигдалів змолоти з лупиною, ¼і kg мілкого цукру, ¼ kg свіжого несоленого масла, ¼ kg муки, з ½ цитрини сок і скірку, ½ лісочки ванілії, все разом місити ½, години. З цеї маси спекти 2 кружки на тортівницях о промірі 25 cm в негорячій печі. Зимні кружки переложити мармелядою (найрадше морелевою). Цей торт є дуже добрий і смакує мужчинам.

Зупа з фасолі.
Зварити росіл на костях. Пів kg великої, білої фасолі залляти кипятком і полишити на плиті на короткий час. Потім обрати лупину, а фасолю зварити в несоленій воді. Половину протерти крізь сито до вази, залляти горячим росолом, розколотити, всипати цілу фасолю і додати трохи дрібно посіченої зеленої петрушки.

Завивані товченики.
Один kg волового мяса на печеню очистити старанно, сполокати і покраяти на кусники. Кожний кусник розбити на тонкий платок, і посолити з обох боків. Два кусники хріну втерти на терку, вимішати з ложкою свіжого масла і цим фаршом помастити кожний платок мяса. Позвивати тісно в подовгасті товченики і позапинати шпичками. В камінній ринці розігріти ложку товщу, вложити товченики один побіч другого, і душити під покришкою, дві години на легкому вогні. Коли зачнуть румянитися, всипати три ложки борошна підрумянити, вляти ⅜ l квосної сметани, додати ложку цукру і щераз заварити. Перед видачею повинимати обережно шпички. До цих товчеників подається "purée" з бульби.

Картоплі з "бешамельом".
Півтора kg бульби обрати, зварити, відцідити і оставити нехай вихолоне. На 8 dkg масла всмажити на булкову краску дрібно посічену цибулю, вимішати з одною ложкою борошна і підрумянити. До цеї засмажки вляти ½ l квасної сметани, додати соли й перцю до смаку, а коли підлева завариться, вкинути до неї покраяну в платочки картоплю і лишити ¼ год. на легкому вогні. Цю страву можна подати в часі посту.

Оріхові ріжки.
Трицять dkg борошна, 20 dkg свіжого несоленого масла, 10 dkg змелених волоських оріхів, 2 жовтка і 8 dkg цукру. Все разом добре вимісити і виробити малі ріжки. Уложити на вимащеній товщем і посиланій борошном блясі, та спекти в недуже горячій печі. Знамените печиво до чаю.

Солені палочки.
Двацятьвісім dkg борошна, 10 dkg масла, 6 ложок молока, 1 жовток і трохи соли. Все разом добре вимісити, а при кінци мішення додати одну ложечку порошку "Öetkera". З цего тіста виробляти палочки грубі й довгі на палець, помастити їх жовтком, посипати кменом, покласти на вимащену бляху і вставити до рури на 15 хвилин. З цеї кількости тіста є до 40 штук.

Пікантна соломка.
Робиться таке тісто: 10 dkg муки, трохи соли й перцю, 6 очищених і виполоканих сардельок, перетертих з 7 dkg масла, одно жовтко. З цего тіста робити тоненькі валочки 5 ст довгі і дати на 10 хвилин до дуже горячої рури. Подається горячі до горівки.

dkg = 10 грамм

Сейчас вы читаете новость «"Завивані товченики, картоплі з бешамельом та інше" - подлинные рецепты галицких рождественских блюд». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть