Ексклюзивы
понедельник, 20 августа 2012 17:18
Геннадій Москаль
Геннадій Москаль
Народний депутат від блоку "Народна Самооборона - Наша Україна", перший заступник Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Опановую гагаузьку. У Раді виступатиму мовами нацменшин

Опановую гагаузьку. У Раді виступатиму мовами нацменшин
Фото: info.gagauzia.ru

Усі мови національних меншин окрім російської заважають "регіоналам" перед виборами. Покажіть мені ще хоч одну мову, яку захищає закон Ківалова-Колесніченка? Я зараз в Одеській області, їхатиму в Ізмаїл, щоб розібратися, чому болгарам не дали можливості прийняти в якості регіональної болгарську мову, чому в Житомирській області не збирається обласна сесія, адже там 10% населення є поляками? Чому не збирається Чернівецька ОДА, де румуни і молдовани становлять більше 20% населення?

Чому не збираються районні ради? В Одеській області є маса сіл, де компактно проживають молдовани, румуни, гагаузи. Ніхто нічого не робить. Обласна рада прийняла, після цього синхронно мали би піти сесії міських і районних рад, де чітко визнати, або приймаємо всі мови, або йде грубе порушення Конституції, бо не має бути обмежень по мовній ознаці. Це ж саме написане у законопроекті Ківалова-Колесніченка — національні меншини у нашій країні знаходяться у рівних умовах. Але на сьогодні іншої регіональної мови, окрім російської, немає. Тому у мене виникає питання, для чого це зроблено. Щоб покращити росіянам життя? Чи покращити рівень електоральної підтримки Партії регіонів? Тут відповідь досить ясна — підтримати падаючий рейтинг "регіоналів".

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Русский язык стал региональным в Харькове

З Адміністрації президента надходять вказівки і ради просто не збираються. Чому кримський парламент переніс розгляд цього питання? Він історично мав би бути першим, бо відійшов від Російської Федерації при Хрущові тільки в 50-ті роки. Але з точки зору електоральної підтримки, він не може одночасно ухвалити регіональними і російську, і кримськотатарську. Якщо вони приймають тільки російську, обійшовши мову татар, усе моментально стає ясно. Засідання парламенту з цього питання відкладено на кінець жовтня — тобто після виборів. Ясно, що потім це вже нікому не буде потрібно. Їм треба це законсервувати, щоб згадати в 2015 році перед президентськими виборами. Знову будуть говорити: "Руїну подолано", "Стабільність настала", але в ці лозунги вже ніхто не вірить. Тому надалі мовним питанням будуть продовжувати спекулювати. Бо якщо його зараз вирішать, то з чим йтимуть в народ на президентських виборах? Тому в Криму це питання не чіпають, бо тоді рейтинг Партії регіонів буде дорівнювати нулю.

Не знаю, чим мови інших національних меншин заважають владі. Чечетов вже проговорився, що для нього — це купка людей. Якби ці мови не заважали, то сесії проходили б синхронно.
Я запитав у одеситів після сесії ОДА: "Що ви відчули? У алфавіті з'явилися нові слова? Нові букви, знаки пунктуації? Чи може нові звороти лінгвістичні?". Не з'явилося нічогісінько! Бо немає жодної копійки на реалізацію цього закону. Це передвиборчий політичний проект. Треба, щоб це зрозуміли усі українці, яких в чергове, як каже Чечетов, "розвели як котят" у мовному питанні.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Языковой закон розцементирует государство. С двумя языками труднее говорить о единстве"

Я збираюсь показати, як цей закон реалізується на практиці. Адже насправді він не діє. Я писав запити в уряд русинською, ідишем, завтра збирають писати гагаузькою, потім на кримчацькій, караїмській. Тоді робота державних інституцій буде паралізована, бо букварів цими мовами немає, програм комп'ютерних немає, відповідь мені ніхто не може дати. Але я буду добиватися, щоб пан Клюєв, пан Азаров дали мені відповідь мовою оригіналу, на якій я до них звернувся. А реакції ніякої немає.

Я навмисне найняв вчителя і опановую гагаузьку мову. Готуюся писати низку звернень. Мені це робити легко, бо раніше очолював парламентський комітет у справах національностей.  Нехай влада тепер думає, перш ніж щось приймати, думає, що наступивши на одну сторону граблів, може цими ж граблями отримати по голові. Нехай тепер пожинають плоди, а люди бачать їх недолугість. Я з ними буду судитись доти, доки вони не дадуть мені відповідь мовою оригіналу.

Шкода, що зараз немає засідань парламенту — там я планую виступати кожного разу на різній мові. Нехай знайдуть мені перекладачів. Скажу, що дослідив своє родове дерево —  прадід був євреєм, а прабабуся — гагаузкою.

Сейчас вы читаете новость «Опановую гагаузьку. У Раді виступатиму мовами нацменшин». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть