Ексклюзивы
вторник, 22 января 2013 18:09

Знаю про дві смерті – дітки не витримали зневоднення

 

Лікарі в столиці Куби Гавані борються з епідемію холери, що спалахнула 6 січня. Офіційно повідомляють, що зафіксували 51 випадок зараження. Про жертв не кажуть. "Завдяки вжитим заходам, епідемію майже подолано", – йдеться у зверненні.

Іншу картину змальовують чиновник мінздоров'я та залучений до боротьби з вибухом холери лікар у приватній розмові з журналістами видання Daily Mail. За їхніми словами, у столиці в сотень людей підозрюють хворобу. Також розказують, що зараження почалося на бейсбольній грі за участю гаванського клубу Industriales.

– На стадіоні продавали сандвічі зі свининою, а також газовану воду Tan Rico, що були заражені. Вболівальники з усього міста зійшлися на трибуни, щоб подивитися матч. Після цього захворіли навіть деякі гравці, – каже медик

Джексон ПРАТТ, 41 рік, лікар-волонтер, Нью-Йорк:

– Маю дві лабораторії у Нью-Йорку. ­Щойно десь виникає загроза інфекційної епідемії, їду волонтером. Це й допомога людям, і додатковий досвід. На Гаїті й до Гавани брав декого з команди. Хлопці одразу сказали, що тут – холера. Зараз зафіксовано трохи більш як 80 випадків зараження. Знаю про дві смерті – дітки не витримали зневоднення. Матір звернулася до нас після 30 випадків діареї в дитини. За таких умов ­треба вливати дуже сильні ліки. Дитячий організм не зреагував навіть на них.

Доки хворих не буде понад півтисячі, про епідемію не говоритимуть. У новинах кажуть про поодинокі випадки зараження, але це не так.

Холеру знайшли у воді, якою користуються щонайменше три містечка поблизу Гавани. Брали її з цих джерел для миття всіх харчів. Чотири дні влада вирішує, як підвозити сюди чисту. Хоч це і заборонено, люди й далі готують на воді з холерним вібріоном. З магазинів не вилучили підозрілі газовані напої. Щоб зупинити поширення, треба виселити людей і перевірити, чи немає інфікованих. Потрібно хімікатами вбити холерний вібріон, прочистити й засипати антисептиками каналізацію. Без цього матимемо таку саму картину, як у Гаїті, де заражених було понад 200 тисяч. Ситуація ускладнюється тим, що влада замовчує справжню кількість хворих. У села відправляють місцевих лікарів, щоб ми не бачили реальної картини. Рауль Кастро виступив по телебаченню і сказав, що туристам немає чого боятися.

Спалахи холери будуть у тих місцях, де немає централізованих каналізацій і люди користуються підземними водами. Рідко хто купує антибактеріальні засоби для рук і знезаражувальні – для туалетів. У країнах із нормальним рівнем медицини поширення холери вдається дуже швидко зупинити. А там, де на три села одна медсестра, – наслідки можуть бути трагічні. Якщо у вас сильний пронос повторюється кілька разів, обов'язково треба звернутися до лікаря.

Піпа ВАРНО, 32 роки, вчителька, Гавана:

– Доньці стало погано о третій ночі. Ми привели місцевого лікаря, той сказав, що мала отруїлася. До ранку 4-річна дитина блювала 18 разів. Лікар заспокоїв нас і пояснив, що так чиститься організм. Добре, хоч порадив поїти її солоною водою. На те, що у нас із чоловіком теж діарея, відповів, що це – від нервів. О восьмій ранку чоловік побачив, що в малої посиніли губи, почалися судоми. Зібрав усі гроші, які були, і побіг із нею до американців. Лікар одразу почав вливати в доньку якісь препарати. Потім поставили крапельницю. Сказали, треба кілька днів пролікуватися. Нам також слід приймати ліки. Минуло шість днів, а мала досі не тримається на ніжках. Бабуся, відколи почалася епідемія, щодня п'є розбавлений спирт. Сучасним лікам не вірить. Думаю, спирт допомагає, бо вона єдина не блювала. У малої з'явився апетит, коли почала пити маленькими ложечками якісь трав'яні настої.

По телевізору розповідають, що треба кип'ятити воду і не займатися самолікуванням. Я бачила, як сусідка прибирає за своїм чоловіком. У них маленькі діти. Півгодини вмовляла її викликати лікарів.

Фідель РОШО, 28 років, екскурсовод, Гавана:

– Люди соромляться звертатися до спеціалістів. Вважають, що це – недуга тих, хто їсть немитими руками. У нас захворіли племінниця й батько. Мала могла на вулиці напитися брудної води. Тато допомагав їй, коли її нудило й проносило. Я читав буклети про холеру, одразу впізнав симптоми. У найближчому пункті нас відправили до волонтерів із Німеччини. Кубинські лікарі дуже хороші. Але у них немає достатньо ліків і реактивів для аналізів. Зараз чекають кілька гуманітарних вантажів із препаратами. ­Влада просила медиків не нагнітати паніку. Однак вони, коли бачать, що людина хвора, відправляють до іноземних колег.

Моя дружина вагітна першою дитиною. ­Купуємо воду, не дозволяємо їй навіть умиватися водою з крана. За тиждень витратили майже 50 пляшечок антибактеріального засобу для рук. У мене найближчими днями були заплановані шість екскурсій. П'ять груп відмовилися. Лише японці підтвердили, що приїдуть.

Патрісія МУРЕН, 45 років, педіатр, Лондон:

– На Гаїті працювати було набагато складніше. Як ви можете контролювати щось, коли люди живуть у руїнах і харчуються абичим? Привезеної води та їжі на всіх не вистачало. Маленьких дітей напували із заражених криниць. Кожен другий мав величезний роздутий живіт. Люди вмирали у мене на очах. ­Небіжчиків не встигали нормально поховати. Тут дуже допомагають кубинські лікарі. Нам треба займатися тільки важкими хворими.

Точно знайшли холеру у водогоні. Пере­крили воду у двох великих районах столиці. Починають надходити сигнали про зараження з різних кінців Гавани і кількох передмість. Найважливіше зараз – оперативно знешкодити джерела зараження і локалізувати хворих. Холерний вібріон дуже важко знищити повністю. Треба провести масштабну просвітницьку роботу щодо профілактики наступних епідемій.

Холера – гостре кишкове захворювання, спричинене вживанням води чи їжі, зараженої холерним вібріоном. Інкубаційний період триває від одного до п'яти днів. Токсини, що виробляються в організмі, провокують безболісну водянисту діарею, яка без лікування може закінчитися сильним зневодненням і смертю. Частим симптомом також є блювання. Під час останньої епідемії на Гаїті померли понад 7200 людей.

Сейчас вы читаете новость «Знаю про дві смерті – дітки не витримали зневоднення». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть