Ексклюзивы
среда, 29 мая 2013 20:19

За рік в Україні не виконують близько 70% рішень судів

 

Субота, 25 травня, 13.05

84-річна Катерина Вовк із села Кононівка Драбівського району на Черкащині вмикає дротове радіо у вітальні, щоб послухати новини. Його відновили після звернення до президента Віктора Януковича під час "Діалогу з країною" 22 лютого.

– Тут у мене сусідів нема, – Катерина Григорівна показує рукою на захаращений паркан сусідньої хати. Живе сама, дві заміжні дочки – окремо зі своїми сім'ями. – Раніше до магазину хоч ходила, а це вже другий рік ноги болять, дійти не можу. Нема кому слова сказати. Дочки приїздять, та ненадовго. Одна онуків кинути не може, в другої роботи в селі й без мене вистачає. А воно якось балакало-балакало і перестало. В усьому селі відрізали радіо. Зразу я своїх діставала – голову сільської ради й депутата Губського (колишній народний депутат Богдан Губський. – "Країна"). Рік до нього дзвонила, а секретарка: "Буде вам відповідь, вже документи написали". Тоді мені кажуть, що вже Губський не депутат. Якось бачу – по телевізору номер президента показують. Дочка каже: "Мамо, ви вже всіх дістали, ану туди ще подзвоніть".

Близько тижня минуло від звернення Катерини Вовк до глави держави і першим візитом працівників "Укртелекому" до її оселі. Пообіцяли, що радіо працюватиме до 9 травня.

– Через дня три дивлюся – сніг мете, а вони провід тягнуть. Спасибі Вікторові Федоровичу, більше просити нема чого

А в цей час:

Полтавка 52-річна Людмила Скидан ­удома патрає 8-кілограмового сома. Риба зайняла весь кухонний стіл, хвіст звисає. З нутра дістає з кілограм ікри. Ножем-пилкою відрізає голову. Засовує пальці в пащу, намацує металевого ­гачка.

– Нічого собі, та це довгожитель ­місцевий, – ­заглядає сому до рота. Пінцетом виймає ­звідти 11 гачків різних розмірів – одинарні й потрій­ні, частина з них вкриті іржею, частина ­майже нові. З кутика пащі дістає уламок блешні. – Сома купила за 180 гривень у ­подруги. Піймав її син. Їздив на приватний ставок, нікому не говорить який. Розказував, тягнув рибу годи­ни зо 3. Сом йому ледве снасті не обірвав.

Господиня викидає гачки у смітник. Рибу фасує, ребра смажить, голову та хвіст відкладає на юшку. З ікри готує з півсотні котлет.

Близько 500 львів'ян виїжджають на просп. Шевченка велосипедами. Колона прямує проїжджою частиною. Попереду – міський голова 44-річний Андрій Садовий.

– Диви-диви, то що, Садовий на ровері? – показує пальцем дівчина біля "Макдональдза".

– Ага. Але мені більше подобається ота ­дівчина у спідниці на зеленому велосипеді, – ­показує хлопець. – А ще дуже гарно, коли дорослі возять на багажнику дітей. Це так по-­домашньому.

Велопробіг у місті організовують щороку. У Львові до 2020-го планують збудувати 268 км велодоріжок. Зараз є 15, ще 50 з'являться до кінця року.

– Хочу, аби Львів був максимально готовий до того, що люди таки пересядуть на ровери як вид транспорту, як це є у багатьох містах світу, – каже мер. Він без піджака, у легкій куртці поверх сорочки. Унизу холоші защепив салатовими стрічками велосипедиста. – Коли їдеш по зробленій велодоріжці, то зовсім інші відчуття, ніж по дорозі, яка для цього не пристосована.

20-річний Вадим Столяр лежить біля весільного кортежу неподалік центрального мосту Вінниці. Чекає на приїзд "швидкої".

– Мій кращий друг женився. З пацанами домовилися, що будемо виглядати з вікон і кричатимемо, – розповідає Вадим. – Опустили скло, сіли на дверцята машини, кожен тримав бокал із шампанським. Уже на виїзді на міст нас підрізав якийсь чоловік на "жигулях". Я погано пам'ятаю, як опинився серед дороги. Хотів різко встати і перевести все в жарт, але не зміг. Права нога сильно боліла.

25 травня у Вадима Столяра день народження.

– Я казав другу, щоб перенесли весілля. Хотів разом відзначити моє свято. Але він чекати не міг – його жінка вагітна. Я перед весіллям відчував, що зі мною щось станеться. Постійно було важко на душі, нило в животі. Думав, так переживаю за друга.

Вадиму накладуть гіпс і відвезуть додому.

94 середні місячні ­зарплати коштує в Києві квартира 35 кв. м, за підрахунком аналітиків сайта приватних оголошень Slando. Розмір середньої платні станом на березень – 3044 грн

"В Європі люди виходять на вулиці за покликом серця. Їм ніхто не платить. Перестаньте платити "дурні" гроші, бо вони не ­зароблені, а вийняті з економіки, з бюджету"

Леонід КУЧМА, екс-президент України, про те, що велика кількість учасників акцій 18 травня в Києві прийшли за гроші

41 копійку пенсії нарахували 78-річній Іді Голубок, сумарний доведений трудовий стаж якої становить 34 роки. У червні 1993-го жителька Сімферополя виїхала за кордон. Від 1 січня 1994-го платити пенсію їй припинили. У грудні торік жінка звернулася до сімферопольського управління Пенсійного фонду відновити виплату. Його працівники 16 травня телефоном повідомили обрахований розмір пенсії, посилаючись на судове рішення

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

Упродовж місяця працівник столичного "Беркута" був спів­учасником грабіжників. На парковці біля торговельного центру "Караван" злодії сиділи в ­автомобілі й видивлялися жінок у дорогих іномарках. Коли водійка паркувалася й ­відчиняла двері, підбігали й виривали з рук сумочку. На крик потерпілої підходив "беркутівець". ­Показував посвідчення, опитував її, свідків грабежу, ­даючи можливість злодіям утекти. ­Інформацію використовував, щоб вивести учасників ­банди з-під підозр слідчих органів. "Беркутівця" й одного злодія затримали, ще одного – шукають. Награбували майже 53 тис. грн. Кримінальну справу прокуратура Оболонського району 22 травня направила до суду.

Інспектора 26-річного Миколу Савченка суд ув'язнив на п'ять років. У День святого Валентина, 14 лютого, в місті Підгірному Дніпропетровської області він збив 21-річного Олександра Леженя та його наречену Юлію Санжаровську. П'яним був за кермом Nissan ­Maxima, пара йшла узбіччям. ­Хлопця ударом машини відкинуло на 17 м. Він одразу помер. ­Дівчина вижила, їй роздробило руку та ногу. ­Цьогоріч пара збиралася побратися. Даїшник дав на похорони родині Леженів 17 тис. грн, а Санжаровській на лікування – 20 тис. Суд змусив заплатити їй ще 50 тис. грн. ­Прокуратура оскаржуватиме вирок в апеляційному суді, адже просила вісім років ув'язнення.

Екс-голова Львівського адміністративного апеляційного суду Ігор Зварич, який відбуває покарання за хабар, став героєм обкладинки сувенірного господарського мила. Засіб гігієни "Мило Зварич" продавали у львівському ­музеї-аптеці за 20 грн. На упаковці написано: "Для тих, у кого сверблять руки, коли до них заходять у кабінет. Лікує синдром "колядування". У правому верхньому куті намальований профіль судді. На етикетці вказані рекомендації до застосування: "Суддям, податківцям, митникам i тим, у кого заведено колядувати гривнею, долярами, євро та іншою валютою".

Нові послуги в поїздах пропонує пасажирам Придніпровська залізниця – користування холодильником або мікро­хвильовкою – 3,5 грн, підзарядка мобільного телефону чи ноутбука – 5 грн за 2 год. ­Також офіційно можна передавати передачі. За конверт вагою до 200 г потрібно заплатити 12 грн.

Письменниця Марія Матіос учитиме української мови нардепа-"регіонала" Миколу Левченка. Він сам про це попросив. 2007 року заявляв, що єдиною державною мовою в Україні має бути російська. Доки цього не станеться, українською не заговорить.

За рік в Україні не виконують близько 70% рішень судів, повідом­ляють у Міністерстві юстиції. Це переважно справи, в рамках яких громадяни намагаються отримати передбачені законодавством соціальні виплати. Торік винесли майже 2 млн рішень щодо виплат дітям війни, понад півмільйона – інвалідам вій­ни та чорнобильцям. Однак у бюджеті немає грошей на їх виконання.

Тимошенко з Луценком можуть створити нову партію

Проблема опозиції в тому, що вона не знає, хто в них головний. Але списати Тимо­шенко просто так не зможуть. Бо вона – ­самостійний фактор і сама ще може будь-кого списати. Не здивуюся, якщо восени Юлія Володимирівна скаже, що її не влаштовує, який прохідний двір Яценюк зробив із "Батьківщини", і почне створювати з Луценком нову партію. Влада боїться її, як рішучу людину. А доки Тимо­шенко в тюрмі, в опозиції кожен тягне на свою сторону. У них немає дітородного органа, аби "народити", "зачати" чи сприяти появі єдиного кандидата.

Віктор Небоженко, політолог

"Антифашизм" може вийти з-під контролю

Якщо влада й далі педалюватиме тему фашизму-антифашизму, все може закінчитися дуже ­сумно. Бо все рано чи пізно виходить з-під контролю. А прості люди мають обмежені здібності до критичного сприйняття того, що їм нав'язують. Навіть по деяких знайомих бачу, що "проковтнули" цю "фішку" й перестають критично ставитися до мотивів, які стоять за цим.

Антифашизм – це єдине, про що залишається говорити владі. На наших очах розгортається основна сюжетна лінія президентської кампанії 2015 року. Таким чином вони намагатимуться продовжити свою владу. Все інше – мішура.

Юрій Романенко, політтехнолог

Уряд лише розписує бюджет на рік

Відсутність планування є ключовою проблемою нашого уряду. Він лише розписує державний бюджет на найближчий рік, і то кошторис на останній квартал потрібно переглядати. За відсутності економічної далекоглядності ні про який розвиток не йдеться. А наслідки – це середня зарплата у 300 євро і середня пенсія у 100 євро на місяць. Через такі низькі зарплати 6,5 мільйонів працездатного населення виїхали з України. 95 відсотків із них не повернуться ніколи. Сьогодні співвідношення працюючого до пенсіонера – один до одного. У сусідній Польщі – двоє працюючих на одного пенсіонера. І там здніймають крик, що невдовзі не буде кому працювати. А в нас ніби так і треба.

Андрій Новак, економіст

Анекдоти

– Куме, я ніяк не зрозумію нашу економіку.

– Чому?

– Якось дивно виходить: начебто надувають нас, а лопаються банки.

– Добридень! Перепишіть на мене свою квартиру.

– Що ви собі дозволяєте?

– Ой, вибачте, не з того почав. Ви вірите в Бога?

Моє навчання в інституті нагадує програму "Останній герой". Спочатку нас розділили на дві групи, потім половину відрахували і нас ­об'єднали. Я думаю, диплом отримає хтось один.

Карієс уразив українські дороги.

Сейчас вы читаете новость «За рік в Україні не виконують близько 70% рішень судів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть