Ексклюзивы
среда, 16 января 2013 17:43

Вагітність та народження – це катастрофа. Але й спосіб омолодження

 

Олександр ВАЙСЕРМАН, 54 роки, доктор медичних наук, завідувач лабораторії епігенетики Інституту геронтології імені Чеботарьова Національної академії медичних наук України:

– Біологічне пояснення різної тривалості життя ще в радянські часи запропонував учений Віген Геодекян. Він казав, що справа в різних ролях чоловіка та ­жінки. Її називав еволюційним хранителем вогнища, а його – еволюційним розвідником. За ­теорією Геодекяна, так багато чоловіків, як народжуються, не потрібно. Для того щоб популяція існувала, їх може бути вдесятеро менше. Тому природа може чоловіками ризикувати. Вони для цього напхані різними гормонами, щоб постійно були необережними – виявляли ініціативу, сміливість, лізли в незнайомі місця. При цьому дехто з них помирає і травмується, але для природи це не дуже важливо.

У сучасному світі є така закономірність: у розвинених країнах чоловіки живуть на 10 – 15 років дов­ше, ніж в Україні. Різниця в тривалості життя чоловіка й ­жінки там – три-чотири роки. Я спостерігав, як люди поводяться в західних країнах. Приїжджаємо на конференцію в Австрію. 80-річні професори сідають зранку на велосипеди й годину катаються нав­коло озера. Заради цього встають раніше. Чітко знають, які калорії та жири містяться в якому продукті. У сучасному західному суспільстві люди заточені на свідоме ставлення до життя і реалізацію потенціалу довгожительства. Це притаманно і чоловікам, і жінкам.

Ми зараз переживаємо сильний соціальний стрес. Він пов'язаний із переходом від соціалізму до капіталізму. За Радянського ­Союзу люди були психологічно налаштовані на повільніший темп життя, меншу конкуренцію, конфліктність. Можна було сидіти на роботі, плювати в стелю й гарантовано отримувати зарплату, пенсію. В дуже крайніх випадках звільняли за дармоїдство. Зараз люди конкурують за робочі місця. Виникає стрес. А в нас суспільство частково патріархальне. Заведено, що чоловіки – годувальники. Якщо жінка опиняється на вулиці, то вона або має чоловіка, якого розглядає як свого годувальника, або шукає такого. В чоловіків одразу дуже сильний стрес: що робити, я не можу прогодувати сім'ю. А якщо немає родини, то стрес через думку: я – невдаха. Це призводить до алкоголізму, зловживання тютюном.

Існує стереотип: жінка – це ніжна квіточка, а чоловік – сильний. Жінки цим часто маніпулюють. Так, у них менше фізичних сил, але вони дуже витривалі.

У 60 років у жінок хвороб значно більше, ніж у чоловіків. ­Однак чоловіки майже здоровими помирають, а жінки можуть тягнути цю лямку ще років 15. За онкологічними та кардіологічними захворюваннями різниці між статями в такому віці немає. Але до 50 років у жінок інфарктів та інсультів практично не буває. Це пов'язано з естрогенами. Одна з їх гормональних функцій – захист від судинних катастроф. А тільки-но починається менопауза, естрогени виходять із гри. Тож у 50–55 років у жінки відбувається перелом. Тоді як чоловік упродовж усього життя рівно схильний до різних захворювань.

Є дослідження англійських учених, що жінки, які мають дітей, живуть довше. Вагітність та народження – це катастрофа. Але й спосіб омолодження, бо відбувається сильне потрясіння. Людина, в якої є діти, завжди має бути у формі. Наприклад, у холод ліньки виходити на вулицю. Проте якщо є дитина, то маєш зібратися й піти на майданчик. Або – в супермаркет по їжу. Люди, які мають дітей, більше рухаються. Активний спосіб життя сприяє зміцненню здоров'я. Та й психологічно людина з дітьми почувається реалізованішою.

Їдять червону рибу й багато рухаються

Найдовше у світі живуть жінки в Гонконгу – у середньому 86,7 року. Вперше за 27 років їм у лідерстві поступилися японки. Такі дані опуб­лікувало в щорічній доповіді  міністерство охорони здоров'я Японії.

2010-го японки в середньому жили 86,3 року, 2011-го – 85,9. Одна з причин скорочення тривалості життя – землетрус і цунамі, а також низка самогубств, що сталися серед жінок після катаклізмів.

Понад 50 тис. японців живуть більш ніж 100 років. Найстаріший – 115-річний Дзіроемон Кімура.

Однією з причин тривалого життя серед японців і жителів Гонконгу вважають їхній раціон харчування. У ньому переважають червона риба, бобові та зелений чай. Дорос­лі  практично не п'ють молока і не їдять масла, багато ходять.

текст: Світлана ГРЕЗДА

 

Сейчас вы читаете новость «Вагітність та народження – це катастрофа. Але й спосіб омолодження». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть