Ексклюзивы
четверг, 15 сентября 2011 16:39

Українець не звик обирати чітку лінію поведінки

 

Олександр СТРАЖНИЙ, 53 роки, лікар-психотерапевт, автор книжки "Український менталітет"

- В Європі та США, за статистикою, в кожній третій родині дружина заробляє більше за  чоловіка, у Росії - в кожній четвертій. В Україні таких поки що менше, але тенденція до зростання очевидна. Це закладено історично.

На території від Карпат до Дону українцям завжди вистачало родючих земель, століттями вони були навіть у надлишку. Цей фактор виключив із життєвого кредо чоловіків конкурентну боротьбу за розподіл земних благ. А там, де агресія не є умовою виживання, людина формується дещо наївною й довірливою, легко піддається впливам.

Українець - чуттєвий, м'який, із жіночою душею, тонким смаком і естетичним неприйняттям зла. Він вірить у красу, щирість і благородство. І там, де його природна безпосередність стикається з економічними реаліями "закону джунглів", відчуває дискомфорт. Але замість того, щоб вирішити ситуацію на свою користь, намагається з неї вислизнути. Українець не звик обирати чітку лінію поведінки. Він довго зважує, спостерігає, перебирає варіанти, розглядає проблему з різних боків. З єдиною метою - не приймати жодного рішення. Чекає до останнього, а потім здивовано розводить руками: от, знову запізнився! Цей архетип, "якось воно буде", посідає в ментальності українця одне з ключових місць. Наші чоловіки вірять, що все саме вирішиться.

Ситуація в Україні зараз така ж, як 100 тисяч років тому: коли чоловіки не могли вбити мамонта, жінки приносили в печеру ягоди, горіхи, корінці, пташині яйця

Ситуація в Україні зараз така ж, як 100 тисяч років тому: коли чоловіки не могли вбити мамонта, жінки приносили в печеру ягоди, горіхи, корінці, пташині яйця.

Сім'ї, в яких дружина заробляє більше за чоловіка, характерніші для Європи та США ще й тому, що там кожна людина є "закритою структурою". Навіть у родині, де "мій будинок - моя фортеця", чоловік і дружина живуть ніби кожен сам по собі. На Заході не заведено складати зарплати "в одну тумбочку". Кожен із подружжя виділяє в сімейний бюджет заздалегідь обумовлену суму, а решту - "дружба-дружбою, а тютюн нарізно". У неї - свій банківський рахунок, у нього - свій. Тому жінку, яка має більше за чоловіка, подібна ситуація не надто бентежить. Адже вона заробляє не на сім'ю, а на себе.

В Україні традиційно подружжя складає зарплати в один конверт і живе спільним доходом. У таких родинах, зазвичай, якщо вклад чоловіка менший, то починаються конфлікти. Міцними такі сім'ї довгий час бути не можуть.

 

"Там, де жінка сама тягне в свою печеру мамонта, я щасливих сімей не бачила"

Маргарита СІЧКАР, київська рестораторка, заміжня за футболістом Владиславом Ващуком три роки

"Раніше я вважав, що чоловік повинен бути годувальником - і крапка. Але життя змушує змінювати деякі принципи. Сніжана теж добре заробляє, до того ж, на улюбленій роботі. Що ж мені тепер, нічним сторожем влаштуватися, щоб приносити на 500 гривень більше? Якщо в сім'ї панує любов і взаєморозуміння, то фінансові питання відходять на другий план"

Антін МУХАРСЬКИЙ, шоумен, п'ять років одружений з телеведучою Сніжаною Єгоровою

 

"Мені здається, якщо у дружини виходить більше заробляти, а чоловік може чудово сидіти з дітьми, і при цьому вони щасливі, в теплі, нагодовані й ніхто не почувається неприємно в цій ситуації, то це - найщасливіші шлюби"

Євгенія ГАПЧИНСЬКА, художниця, у шлюбі понад 18 років

"Морально я готова утримувати сім'ю, якщо знадобиться. Але мені комфортно, коли поруч чоловік - повноцінний глава родини, господар, який приносить додому більший достаток, ніж жінка"

Віра БРЕЖНЄВА, акторка і співачка, торік вийшла заміж

"Конечно, мужчина в семье должен быть выше по положению. Если жена получает больше зарплату или выше должностью - это уже не семья".

Гоша, герой фільму "Москва сльозам не вірить".

"Для того, щоб бути чоловіком у родині, не обов'язково заробляти більше. Є величезна кількість речей, які жінка не в змозі зробити сама. Починаючи від побутових типу вкручування лампочки і закінчуючи стосунками"

Тута ЛАРСЕН, радіо і телеведуча, два роки заміжня

 

"Ставлення до того, що я заробляю більше, в чоловіка розвивалося поступово. Було все - від страшних ревнощів до якогось уявного терпіння, прийняття та співпереживання. Розуміємо, що вже нічого не можна змінити. Живемо все-таки разом"

Олена ЯКОВЛЕВА, актриса, одружена 26 років

 

Аналітики тижневика Newsweek вважають, що із 2024 року європейські та американські жінки зароблятимуть більше за чоловіків. У двох третинах американських сімей жінки вже є "годувальниками" або одним із них, а в країнах ЄС вони зайняли 75% із 8 млн робочих місць, створених після 2000 року.

 

Сейчас вы читаете новость «Українець не звик обирати чітку лінію поведінки». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть