четверг, 11 августа 2011 16:02

"Сьомін не потрібен київському "Динамо"

 

Київське "Динамо" не змогло подолати суперника по передостанньому кваліфікаційному раунду Ліги чемпіонів. Віце-чемпіон України у двох матчах поступився казанському "Рубіну", третій команді чемпіонату Росії 2010/11 - 0:2 у Києві та 1:2 в Казані. Нинішній стан та потенціал команди Юрія Сьоміна оцінює колишній форвард команди Віктор Хлус, 53 роки.

Яка головна причина поразки "Динамо"?

- Тренерський прорахунок. Якщо оцінювати кадровий потенціал команд, то я віддав би невелику перевагу "Динамо". Зовсім невелику - 60 на 40 відсотків. Думав, що обидва матчі закінчаться внічию: у Києві буде 0:0, а в Казані - 1:1, і ми пройдемо завдяки фактору виїзного гола.

Але вирішальну роль зіграла робота наставників команд. Юрій Сьомін - це не той тренер, який потрібен "Динамо". Він представник старої, радянської ще, формації, який не встигає за часом. Курбан Бердиєв натомість - сучасний фахівець, і всі розмови про антифутбол "Рубіна" - нісенітниці. Моуріньйо також з "антифутболом" виграв Лігу чемпіонів на чолі "Інтера".

Сьомін, якого вважають апологетом обережної гри, хотів і вдома проти "Рубіна" зіграти внічию, взагалі не вибудував оборону своєї команди. Ця зона була порожнім місцем у "Динамо". Ні підстраховки, ні належної гри у відборі, ні вміння розпочати атаку першим пасом. Утім, перший пас і не потрібен. Ти просто віддай ближньому - це все, що вимагається від захисника. А оборонці "Динамо" починали елегантно передавати м'яч один одному на чималій відстані від воріт, коли їх ніхто не атакував. Кому потрібна така гра?

Що ви хотіли від "Рубіна" за рахунку 1:0 на його користь? На втримання переможного результату у матчі грає навіть "Барселона"

Далі. Усі кажуть, що "Рубін" зіграв від оборони. Вибачте, ви не знали, як грає "Рубін"? А головне - я не побачив, що казанці справді мали намір зіграти від захисту. Так, вийшли з одним форвардом. Але хіба з перших хвилин київського матчу гості окопалися біля свого карного майданчика? Ні, вони поборолися за ініціативу, почали здійснювати різкі набіги на ворота Шовковського й відкрили рахунок. І що ви хотіли від "Рубіна" за рахунку 1:0 на його користь? На втримання переможного результату в матчі грає навіть "Барселона".

Ви кажете, що Сьомін у Києві хотів грати на нічию. Але ж він виставив агресивну схему - 1-4-3-3.

- Розстановку "Динамо" можна так тлумачити, якщо вважати флангових, Ярмоленка та Гусєва, нападаючими. Деякі справді так вважають. Але які з них нападаючі? Форвард - це той, хто забиває хоча б один м'яч у двох матчах. Де ці форварди були у Бразі? А з "Рубіном"? Вони - не форварди, бо не вміють вигравати простір, боротися із захисниками в карному майданчику, не мають відчуття гола. Усі ці якості є в нігерійського новачка Брауна Ідеє. Але що він міг в нападі зробити сам, та ще й коли у киян виникали серйозні розриви між лініями і ніхто не міг підтримати атаку з глибини?

Якщо вже "Динамо" пропустило вдома на 6-й хвилині, то на 10-й Сьоміну треба було реагувати різко. Наприклад, одразу випускати на поле інших форвардів - Шевченка та Мілевського. Вони можуть зіграти нестандартно, навіть у поганій формі, й компенсувати однотипність дій півзахисників "Динамо".

А чому Шевченко не вийшов у стартовому складі в Казані, я так і не зрозумів. Не знаю, який там у Андрія ігровий тонус, але досвід завжди залишиться з ним. То чому його не використати? Одного епізоду Шевченку досить, щоб забити - недільний матч із "Карпатами" тому підтвердження. Тому різка реакція Шеви на зауваження Сьоміна під час казанського поєдинку зрозуміла. Тренер підставив гравця, не дав йому можливості скористатися останнім шансом зіграти у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Шевченку майже 35 років, він грав у великих тренерів. Що йому може підказати Сьомін?

Перед казанським матчем Бердиєв напевне розповів своїм футболістам як вести захист, якщо проти тебе грає Шевченко. І коли Андрій із перших хвилин на поле не вийшов, це тільки спростило завдання "Рубіна". Переконаний, що зв'язка мудрого Шеви та швидкісного Ідеє покращила б шанси "Динамо".

Кажуть, у Казані "Динамо" зіграло краще, ніж у Києві. Так це тому, що гірше, ніж у Києві, зіграти було неможливо. Крім того, в обох матчах "Рубін" забив однакову кількість голів - по два. Але вдома казанці мали значно більше моментів для взяття воріт, ніж на стадіоні імені Лобановського. То про яку кращу повторну гру у виконанні "Динамо" йдеться?

У казанському матчі Олександр Шовковський парирував удар здалеку від Касаєва прямо на ногу Дядюну. Воротар помилився?

- Не звинувачую голкіпера. Атака почалася з того, що помилився Данило Сілва. Але це півбіди. Чому не зустріли раніше Касаєва? Чому ніхто не перешкоджав йому підняти голову і прийняти рішення? Думаю, до речі, він хотів продовжити атаку через пас, але адресатів не було. І він пробив. А за Дядяном хто мав бігти? Шовковський? Удар, до речі, в Касаєва вийшов що треба - з підрізкою.

"Динамо" варто зробити пріоритетом чемпіонат України. Точно можна сказати, що рівень команди не дотягує до Ліги чемпіонів

Чи допоміг би "Динамо" Алієв?

- Не думаю. Кажуть, у нього класний удар. По-перше, можливо, був колись. Зараз - не знаю. По-друге, минулий рік Алієв грав у Росії. Там чудово знають про його гармату, Бердиєв ужив би заходів.

На що може розраховувати "Динамо" у Лізі Європи?

- Щоб потрапити до групового етапу цього турніру, треба обіграти "Літекс". Думаю, чемпіона Болгарії ми пройдемо, інакше це буде повна втрата авторитету. А далі - не знаю. Від суперників залежить. Можливо, "Динамо" варто було б зробити тепер пріоритетом чемпіонат України. Точно можна сказати, що рівень команди не дотягує до Ліги чемпіонів.

Як його підвищити? Купити ще кількох гравців?

- Так. Проблем немає тільки з воротарями та форвардами. У півзахисті бракує розігруючого. Немає і кваліфікованих центральних захисників. Михалика, коли відновиться, треба ставити опорником. Витривалість - його козир, а гру він читає посередньо, тому в центрі оборони Тарасу робити нічого. Я  сказав би і про посилення флангів. Але це в Лобановського їм відводили значну роль, а як на гру орієнтується Сьомін - не знаю. Хоча, звичайно, крайні захисники в "Динамо" слабкі.

Сейчас вы читаете новость «"Сьомін не потрібен київському "Динамо"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть