Ексклюзивы
среда, 18 апреля 2012 18:23

"Синдром пустого гнізда" збігається з кризою середнього віку

Сніжана ДІМІТРОВА, 39 років, психолог-психотерапевт Центру сімейного психологічного консультування та психотерапії на базі 16-го відділення Вінницької психоневрологічної лікарні імені Олександра Ющенка

- Поняття "синдром пустого гнізда" збігається з кризою середнього віку. Діти їдуть навчатися, чоловік із дружиною залишаються самі в квартирі, і раптом розуміють: їх уже нічого, окрім дітей, не поєднує.

Знаю випадки, коли жінки через це ставали занадто релігійні. Припиняли користуватися косметикою, не фарбували волосся. Так пробували заповнити духовну пустку. Але родину це не врятує. Інша справа, якщо віруючими стають обоє.

Затишніше було з дружиною, але коханку не міг кинути, бо вона завагітніла

Можна розпочати будь-яку спільну справу. Також дуже зближують пережите разом - похід у гори або довга поїздка за кордон. На побутове спілкування ми витрачаємо 11-12 хвилин на день. Щось типу: "Собаку погодувала? Двері зачинила? Сміття викинув? Хліба купив?". А спільні переживання дають можливість заново познайомитися одне з одним.

Прийшла на консультацію пара після того, як чоловік зрадив дружині. Обом по 45 років. Він звинувачує жінку, що та не приділяє йому уваги. Цікавиться тільки роботою. Наклалося ще й те, що чоловік потовстішав, полисів. Почав думати, що вже нікому не потрібен. Тому завів молоду коханку. Під час курсу психотерапії виявилося, що жінка дуже сумувала за старшим сином. Він поїхав навчатися до іншого міста. Щоб компенсувати його відсутність, мати віддалася роботі. Жінкам важче відпускати синів, ніж дочок. Сина асоціюють із захисником, з ідеалом чоловіка. А доньку виховують, щоб віддати заміж.

На особисту терапію приходив чоловік, близько 50 років. Він метався між дружиною й коханкою. Затишніше було з дружиною, але коханку не міг кинути, бо вона завагітніла.  Ситуація склалася через те, що подружжя працювало в різних містах. Пізніше з'ясувалося - жінка теж мала коханця. Але жити вона хотіла із законним чоловіком. Батьківська відповідальність узяла гору - чоловік пішов до коханки. Та жінка була теж немолода, це була її перша вагітність.

Один зі способів подолати кризу - взяти прийомну дитину.

Як пережити кризу середнього віку

Хвороби:

Спільні (у чоловіків і жінок): цукровий діабет, гіпертонія, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, депресивність, глаукома, виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки,  недостатність мозкового кровообігу

Жінки: клімакс, жовчнокам'яна хвороба, рак шийки матки, рак молочних залоз, остеопороз

Чоловіки: аденома простати, еректильна дисфункція, геморой

Сон:

Від 7 до 10 годин на добу, лягати не пізніше 23.00

Менше їсти:

Жирне м'ясо: яловичину, свинину, баранину. Цукор замінити на мед, зменшити кількість солі. Молоко замінити на кисломолочні продукти. З віком знижується здатність перетворювати лактозу, що міститься в молоці.

Жінкам обмежити вживання грейпфрута.

Обов'язково їсти:

Жінки: помідори, насіння льону, капуста, журавлиний сік, волоські горіхи, йогурт, червона риба

Чоловіки: чорнослив, родзинки, смородина, ожина, часник, журавлина, малина, шпинат, брюссельська капуста

Спільно: бринза, насіння, сардини в олії, згущене молоко, петрушка, курага, квасоля, твердий сир

Спиртні напої:

Жінкам і чоловікам корисно випивати щодня келих сухого червоного вина

Прогулянки:

Щодня 2 години гуляти пішки, із перервами на відпочинок

Секс:

Корисний раз на тиждень

Відпочинок:

Не розбивати відпустку на частини, організм не встигне пристосуватися. Повноцінно відпочити можна за місяць

Підготувала: Ольга ШВЕД

 

Сейчас вы читаете новость «"Синдром пустого гнізда" збігається з кризою середнього віку». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть