Ексклюзивы
четверг, 22 апреля 2010 17:45

"Ідеальний зріст для українського політика - 180-185 сантиметрів"

У квітні президент України Віктор Янукович кілька разів зустрічався з російським президентом Дмитром Медведєвим. 5 квітня в Москві, на саміті з питань ядерної безпеки у Вашингтоні 13-го, під час церемонії прощання із загиблим в авіакатастрофі президентом Лехом Качинським у Польщі 18-го. 21 квітня Янукович і Медведєв в Харкові обговорили ціну на газ для України та за оренду Чорноморським флотом території в Севастополі - для Росії.

Янукович майже на 30 см вищий за Медведєва. Досі жоден український президент не мав такої переваги у зрості над російським колегою.

Про те, яке значення для політика має його зріст, ми запитали у високого й невисокого українських політтехнологів.


ВИСОКИЙ

Дмитро Видрін, 60 років, 186 см


- За тоталітарних режимів, як правило, лідерами ставали невисокі особи: Наполеон, Кім Ір Сен, Мао Цзедун, Сталін, Хрущов, Гітлер, Уґо Чавес. У такій країні успіх політика залежить від його бажання подолати власний комплекс і від прагнення самоствердитися, компенсувати свій недолік у іншій сфері. Звідси зла енергетика, величезна працездатність. Це стосується як чоловіків, так і жінок. Якби Юлія Тимошенко мала не 150, а 172 сантиметри зросту і параметри 90-60-90, то не працювала би по 20 годин на добу.

У демократичних країнах більшого успіху досягають високі політики. Люди переважно симпатизують рослим ставним чоловікам і високим струнким жінкам.

Колись я написав, що справжній політичний лідер повинен іти на півкроку попереду свого народу. Якщо він іде на крок попереду - він відступник, якщо разом - пристосуванець. Те саме стосується і зросту. Якщо ти значно вищий за свого середнього виборця - погано. Ти будеш недосяжний для простих людей. Якщо значно нижчий за виборця - це викличе іронію. Тому президент має бути трохи вищий од свого виборця. Останній знатиме, що він може бути таким самим, як політичний лідер, якщо стане навшпиньки або на підбори. Тому ідеальний зріст для українського політика - 180-185 сантиметрів.

Низькому слід правильно добирати одяг. Але це скоріше завдання дружини чи коханки. Низький на зріст політик не повинен, наприклад, одягати картатої сорочки, а тим більше у поперечну смужку. Також треба відвідувати спортивну залу. Якщо це робити регулярно, то розправляється хребет. Це додає 2-3 сантиметри.

Якби Юлія Тимошенко мала не 150, а 172 сантиметри зросту й параметри 90-60-90, то не працювала би по 20 годин на добу

Немає нічого смішнішого за політика на 10-сантиметрових підборах. Особливо якщо це вихопили всі теле- та фотокамери. Це як макіяж або підтяжки на чоловічому обличчі. Потрібно поводитися природно, гідно нести навіть свої недоліки й не комплексувати з приводу зросту. Насправді харизма набагато важливіша за зріст.

У мене колись була секретарка - "Міс Україна" і вона зібралася заміж за чоловіка, який був на 50 років старший і на 35 сантиметрів нижчий за неї. Я запитав її: як ви уявляєте життя з такою людиною? А вона з глибоким придихом сказала: "Знаєте, не буває чоловіків старих чи молодих, високих чи низьких, бувають чоловіки бідні й багаті". Ось приблизно така сама логіка у стосунках між політичними лідерами. Не буває президентів старих чи молодих, високих чи низьких. Є лише ті, в кого можна взяти державні кредити і в кого ні, в яких можна попросити преференції, пов"язані з енергоносіями, і в яких не можна, з якими варто створювати альянси і з якими не варто.

Леонід Кучма, наприклад, не мав жодного комплексу з приводу свого зросту. Я багато разів був присутній при його зустрічах із людьми нижчими за нього, - як Едуард Шеварднадзе, і вищими - як Білл Клінтон. Ніяких проблем не було. Є політики в житті сором"язливі, а є нахабні. Кучму можна зарахувати скоріше до другого типу. Пам"ятаю, як на одній із зустрічей, де довелося випити за столом, лідера однієї країни виносили під руки. Але це був не Кучма. Для чоловіка вміння перепити співрозмовника часто є сильнішим фактором мускулистості, ніж фізичний зріст.

Раніше не вміли маніпулювати телевізійним зображенням, і через різницю у зрості політики відчували певний дискомфорт. Зараз телевізійна картинка чудова. Якщо подивитися російські канали, то практично неможливо зрозуміти, якого зросту президент і прем"єр-міністр Росії. Більшість глядачів сприймають їх як людей середнього чи вище середнього зросту. Але не нижче середнього.

НЕВИСОКИЙ

Сергій Гайдай, 44 роки, 170 см


- На кар"єру зріст ніяк не впливає. Ми ж не говоримо про моделей, які виходять на подіум, де їхнє головне завдання - демонструвати одяг. Там, якщо дівчина нижча за 172, вона вибивається із загального ряду. В політиці зріст до діяльності ніяк не стосується.

Це проблема лише для тих, у кого, окрім зросту, більше нічого немає. Якщо людина успішна, вміє говорити, має шарм, проблема зросту зникає.

Більшість виборців бачать політиків переважно по телебаченню й не можуть з екрана об"єктивно визначити зріст. Головне в політиці - шарм. А це не залежить від того, високий політик чи низький.

Найгірше, коли він соромиться свого зросту. Якщо поводиться природно і може з цього приводу навіть пожартувати, це лише плюс.

Низькому політику необхідно намагатися більше сидіти

Крім того, під час зустрічей політиків дуже мало ситуацій, коли їм доводиться стояти поруч й різницю у зрості реально можна побачити. Переважно переговори ведуть сидячи. Низькому політику взагалі слід намагатися більше сидіти. Використовувати ситуації, де не можна його із кимось порівняти. Давати інтерв"ю крупним планом.

В історії є приклади, коли рослі люди ставали успішними політиками. Наприклад - Віктор Ющенко, Віктор Янукович, Олександр Лукашенко, Франклін Рузвельт. А от Гітлер, Муссоліні, Ленін, Наполеон, Черчилль, Медведєв, Путін - невисокі.

Можливо, зріст вплинув на формування їхньої особистості, коли вони були дітьми. Хтось мусив через це більше вчитися, чогось досягати. Але питання щодо дитячих комплексів - до психолога.


175 см - середній зріст українського чоловіка, 162 см - жінки.


"Не вищий, а довший"

Так Наполеон Бонапарт, імператор Франції 1804-1814 років, відреагував на пропозицію одного зі своїх маршалів допомогти дістати щось із верхньої полиці: "Дозвольте мені, я вищий за вас".


Халепи низьких президентів


Торік у червні у французькій Нормандії відбулася зустріч, присвячена подіям Другої світової. Приїхали президент США Барак Обама та британський прем"єр-міністр Ґордон Браун. Промови виголошували з однієї трибуни. Коли надійшла черга Ніколя Саркозі, для нього підставили 10-сантиметрову платформу, аби французький лідер не видавався занизьким порівняно з колегами.

3 вересня 2009-го Саркозі приїхав на машинобудівний завод на північному заході Франції. Президент мав зустрітися з тисячею працівників. Візит показували по національному телебаченню: на передньому плані - Саркозі з кількома інженерами заводу. Усі вони не вищі за президента. Для цього помічники глави держави відібрали 20 найнижчих працівників заводу. Того ж дня в інтернеті з"явилося відео, де мініатюрна жінка розповідає, як її навмисно ставили біля Саркозі. Єлисейський палац намагався заперечувати, але представники профспілки розповіли про головну вимогу адміністрації: у кадрі ніхто не має бути вищим за президента.

Саркозі замовляє спеціальні черевики - на високих підборах та подушечками під п"ятами. Це збільшує його зріст на 9 см. А перша леді Карла Бруні поруч із ним завжди носить взуття на підошві, тоншій за сантиметр. Вона вища від чоловіка на 14 см.

Через зріст Бруні у незручні ситуації потрапляли й інші лідери. Зокрема, на знімку від 2 березня 2010 року на сходах Єлисейського палацу очі російського президента Дмитра Медведєва опинилися на рівні грудей дружини Саркозі.

12 лютого цього року під час візиту Медведєва до Омська вздовж маршруту його кортежу терміново зняли афішу дитячої вистави "Чекаємо тебе, веселий гноме".

2006-го російські ЗМІ розповіли, що грузинський президент Михаїл Саакашвілі після зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним назвав його "Ліліпутіним". Після цього стосунки лідерів держав зіпсувалися остаточно. Хоча в жовтні позаторік на засіданні парламентської комісії з розслідування російсько-грузинської війни Саакашвілі запевнив, що так Путіна не називав.

Журнал "Країна" N17 від 23 квітня 2010 року

Сейчас вы читаете новость «"Ідеальний зріст для українського політика - 180-185 сантиметрів"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть